maliny - 13477 przepisów (strona:392/899)

Orzeźwiająca lemoniada pietruszka+malina 147

Propozycja na słoneczne, upalne dni. Orzeźwia, schładza i smakuje wybornie. Wystarczy w sezonie zamrozić maliny i mamy lemoniadę na całe lato. Zapraszam do spróbowania. Składniki: 200g malin mrożonych 60g cukru  sok z 2 cytryn pęczek pietruszki 600g wody Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy

Apetyt na Zielone
RATAFIA CZYLI TUTTI-FRUTTI 188

kilku miesiącach od nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki.  Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce(...)otrzymamy nalewkę o innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :))) Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera: truskawki, maliny, borówki i czereśnie

Walijskie Pichcenie
malinowa maślanka z miodem... 127

Składniki: maliny 1,5 szklanki, miód wielokwiatowy 2 łyżeczki, maślanka 1 litr maliny opłukać na sitku i obsuszyć, wsypać do dzbanka dodać miód wielokwiatowy lub inny smakowo wlać zimną maślankę i pałką blendera w dzbanku zmiksować schować do lodówki, koktajl jest pyszny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Prosecco z malinami 130

Prosecco to delikatne białe wino lekko musujące pochodzące z rejonu Veneto we Włoszech. W połączeniu z malinami tworzy wyjątkowo prosty letni drink, który znakomicie orzeźwia w gorące dni i ciepłe wieczory. Idealnie pasuje do dobrej kolacji lub deseru jako uzupełnienie smaku dania. Szkoda tylko, że sezon na maliny trwa tak krótko, a i gorących dni i wieczorów w Polsce

Milion Smaków
Sernik na zimno z truskawkami na kukrydzianym spodzie czyli trochę latazimą 239

pyszne to nie jest też bombą kaloryczną, bo nie dodałam odrobiny cukru. Serniczek wyszedł naprawdę smaczny, czekoladowy spód na bazie płatków kukurydzianych, serowa pianka i galaretka z truskawkami i malinami, które przywołały wspomnienie lata w te szare dni. Spód 100 g płatków kukurydzianych 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 kostki masła tabliczka gorzkiej czekolady Czekoladę z masłem rozpuszczamy, mieszając od czasu(...)serka twarogowego (tym razem delikate z biedronki) opakowanie (330 ml) śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców leśnych mrożone owoce ( u mnie truskawki i maliny) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/2 szklanki). Oddzielnie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy żelatynę z serkiem, dodajemy śmietanę i wykładamy na kukurydziany spód

Cynamonowe szczęście
MALINOWA PIANKA 164

SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie  GINA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku do dekoracji: czekoladowe posypki, rureczki, figurki ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Tak samo poustawiać biszkopty na bokach opierając każdy pomiędzy(...)biszkoptami na dnie. Śmietany kremówki ubijamy na sztywno. dodajemy cukru pudru wg smaku. Żelatynę zalewamy  zimną wodą, mieszamy, jak napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.Studzimy, wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do ubitej śmietany.Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy stężeje ozdabiamy wg upodobań

Z Majeczką w kuchni
Drink porzeczkowy 179

dalszą część urlopu pogoda się poprawi, a tymczasem napiszę o smacznym drinku porzeczkowym ;-) SKŁADNIKI 500 g czerwonej porzeczki + 1,5 - 2 litrów wody gazowana woda syrop owocowy o smaku maliny lub truskawki wódka do dekoracji truskawki, czerwone porzeczki lub inne owoce WYKONANIE Proporcje są zależne od tego w czym macie zamiar drinka przygotować. U mnie były to kieliszki do martini(...)wychodzi jeden pełny i połówka), nalać trochę wody gazowanej i wymieszać. Następnie wlać schłodzony kompot porzeczkowy do wysokości takiej by zmieścił się jeszcze kieliszek 0,25 soku z maliny lub truskawki. Na sam koniec wlewamy gęsty sok, który osiądzie nam na dnie drinka. Pozostaje nam tylko ozdobienie owocami i drink jest gotowy.  Do drinków z czerwonej porzeczki potrzebne jest

Passions hobbies life
Puszyste ciasto z truskawkami 10542

Jak myślicie  - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ? Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył . Dlatego też cieszmy się

Malinowa Kawiarenka
Dietetyczny deser z malinami! 163

Przepyszny, lekki i prosty w przygotowaniu deser z świeżymi malinami. Deser pięknie się prezentuje, zachwyca smakiem i aromatem malin, najlepszych o tej porze roku.  Serdecznie Zapraszam! PRZEPIS TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Masa owocowa do babeczek 170

kogo: dla tych, którzy mają na zbyciu maliny, poziomki, jagody lub truskawki dla tych, którym pozostało jedno białko i myślą co by z nim zrobić dla tych, którzy kupili korpusy i szukają pomysłu czym je wypełnić Składniki: 1 szklanka cukru duża, kopiata szklanka owoców np. malin, borówek , poziomek (można zostawić też kilka sztuk do dekoracji babeczek) 1 białko Wykonanie: Białko

Mania Wypiekania
Tarta z owocami 167

wysypać na nie groch lub fasolę. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto po upieczeniu odłożyć do wystudzenia. Składniki na owocowy wierzch ciasta: 500g owoców (truskawek, malin, borówek, poziomek itp.) 3-4 łyżki dżemu (o smaku owoców których używamy) 100g galaretki o smaku owoców których używamy Wykonanie owocowego wierzchu ciasta: Zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu dodając mnie(...)galaretka całkiem się ścięła. Blacha: do tarty o średnicy 24-28cm Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego. Jak widać ja przygotowałam tą tartę w wersji z malinami i truskawkami

Mania Wypiekania
Frużelina do ciast i deserów 151

owoce wraz z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z mąką i sok z cytryny, zagotuj i zdejmuj z palnika. Jeśli owoce, których używasz mają pestki (np. maliny, porzeczka, agrest) wtedy połowę z nich przetrzyj przez sitko, przetarte owoce dodaj do reszty owocowego sosu. Jeśli nie mają pestek pomiń ten punkt. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją bardzo powoli(...)mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny jeżyny borówka amerykańska wczesna niedojrzałe renklody dojrzałe jabłka pomarańcze Owoce ubogie w pektynę - zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar

Mania Wypiekania
Owocowa Tarta 214

Dzisiaj przychodzę do Was z owocową tartą - idealną do kawy czy też herbaty w lato. Tarta z malinami - teraz trzeba z nich korzystać, bo zimą znów może być problem. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: Spód Tarty: 250g mąki pszennej,  150g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 1 jajko. Krem: 250g serka mascarpone, 250g słodzonego mleka (zagęszczonego(...)puszki, 2 jajka, Dużo malin lub innych ulubionych owoców :)  Jak przygotować? Spód: Formę o średnicy ok. 23-24cm musimy wysmarować masłem. Następnie wszystkie składniki oprócz jajka, wrzucić do miski i dobrze wymieszać, aż zaczną pojawiać się okruchy- z wyglądu przypominające kruszonkę. Dodać jajko i mieszać do czasu, aby ciasto uformowało się w kulkę. Przygotowane ciasto wsadzić do lodówki

Chocolate Stop Tempting
Lekki tort jagodowo-malinowy 299

śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 125 g jagód lub borówek 100 g malin Dekoracja: 1 galaretka jagodowa 1,5 szklanki gorącej wody 125 g jagód lub borówek 50 g malin Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną

Świat Ciasta
Tarta malinowo-rabarbarowa 129

Rabarbar to warzywo, które doskonale się komponuje z malinami. Niestety trudno razem połączyć te smaki bo gdy mamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą

Wiem co jem