Dobry wieczór! Dziś jest Międzynarodowy Dzień Sernika/National Cheesecake Day, tak więc przypominam Wam zestawienie moich przepisów :-) 1. Sernik mascarpone z malinami (pieczony): http://anamarisworld.blogspot.com/2014/09/przepyszny-serniczek-mascarpone-z.html 2. Sernik z mandarynkami: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/sernik-z-mandarynkami.html 3. Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html 4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik
Ana Mari's worldWitam serdecznie Propozycja na pyszne domowe lody malinowe. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: 250 g malin 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru brązowego lub białego Link do filmu z przygotowania: Domowe lody malinowe https://www.youtube.com/watch?v=pUK-FpFdHTM Przygotowanie: W miseczce maliny razem z jogurtem i cukrem rozdrabniam blenderem na jednolita masę. Teraz miseczkę nakrywam folią spożywczą
Uwaga Babcia Gotujebiałek 560 g cukru kryształu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki octu 2 szczypty soli Ponadto: 600 ml kremówki 36% kiwi pomarańcza banan maliny sos Monin Pralinkowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)miksera ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Wyłożyć ją na przygotowaną bezę. Kiwi oraz banana obrać i pokroić w plastry. Na kremówkę wyłożyć pokrojone w plasterki kiwi, banany oraz całe maliny i kawałki pomarańczy. Całość polać sosem Monin o smaku pralinkowym
Krakowskie smaki Anicukru 250 ml klonowego syropu (golden syrop lub miód) 500 g owsianych płatków, u mnie górskie 100 g zmielonych migdałów 50 g rodzynek 50 suszonych moreli garść malin Masło, syrop i cukier umieść w garnku. Postaw na kuchni i rozpuść masę. Kiedy masa zacznie się pienić i jest już bardzo gorąca dodaj owsiane płatki, a następnie zmielone migdały. Zdejmij garnek(...)kuchni. Pokrój morele w kostkę i wraz z rodzynkami dodaj do gorącej masy. Wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź, ułóż maliny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 15 minut. Wyjmij i pokrój od razu na małe kwadraty, po czym odstaw do ostygnięcia. The post Owsiane ciastka krajanka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)masy makowej gotowej 100 g mieszanki studenckiej z Bakalland 6oo g startych jabłek na tarce jarzynowej 100 łyżek kaszy manny 4 łyżki kaszy jaglanej z malinami od Eco Blik 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania
Sama słodycz i szczypta chiliDziś post troszkę instrukcyjny. Nadszedł czas przedświąteczny . Z każdej strony zerkają na nas piękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia
Malinowa Kawiarenkakrem do przekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany(...)biszkoptów'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany
moj przepis nabiałek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao(...)przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone
moj przepis naśmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach(...)śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać)'; document.write
moj przepis nanastępnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny. Smacznego! Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy Tort cytrynowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis nakrem, to wyjątkowy deser dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają smak białej czekolady. Smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi malinami. Doskonale nadaje się również do przekładania tortów. Ulepszona receptura sprawia, że możecie teraz zrobić ten pyszny krem bez ryzyka, że masa się zwarzy w momencie dodawania czekolady do śmietany. Krem ma plastyczne właściwości zaraz po zrobieniu-ale z czasem nabiera gęstości(...)obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu… …i gotowe ! Gotowy krem nakładamy do pucharków, najlepiej za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Podpowiedź: krem smakuje wyjątkowo pysznie z malinami, które świetnie przełamują słodycz białej czekolady. Smacznego!!! Artykuł Krem z białej czekolady pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyPrzedpołudniowa , niedzielna kawa w towarzystwie kawałka pysznej szarlotki już za mną ... to była bardzo miła i smaczna chwila :) Może i Wy się skusicie ??? Wprawdzie już wszędzie
Malinowa KawiarenkaSkładniki : 0,5 l świeżego soku z malin 1 l spirytusu 96 % 50 dkg cukru Sposób wykonania : S ok z malin zagotuj z cukrem, usuń pianę , odstaw do przestygnięcia. Do wystudzonego soku wlej spirytus, wymieszaj. Przelej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw na 5 dni. Następnie likier przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek
Przepisy i porady kulinarnebudynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny budyń . Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. przełożyć drugą warstwą biszkoptu(...)gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieorganizmu, o czym chyba nie muszę już nikogo przekonywać :) SKŁADNIKI 0,5 szklanki mleka kokosowego 3 łyżeczki chia 1 łyżka miodu 0,5 szklanki borówek 0,5 szklanki malin mięta Dzień wcześniej chia mieszamy z mleczkiem i miodem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia maliny i borówki wrzucamy do garnuszka, dolewamy 2 łyżki wody i mieszając
Mój Smak na Życie