kwasy tłuszczowe i minerały…Zdrowy i smaczny deser z jogurtu dla dzieci jak i dorosłych. Deser z jogurtu Składniki: na 2 porcje 400 ml jogurtu, naturalnego 50 g malin + 1 łyżka miodu 3 czubate łyżki nasion chia 2 jabłka 2 gruszki 1 łyżka kokosowego oleju 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka cynamonu Wymieszaj jogurt(...)godzinę lub na noc. Jabłka i gruszki pokrój w kostkę i podsmaż na kokosowym oleju. Zrumień dynię i słonecznik na suchej patelni. Dodaj cynamon, a następnie usmażone owoce. Wymieszaj maliny z miodem i zagotuj. Napełnij szklanki chiajogurtem na przemian z malinami. Na wierzchu ułóż cynamonową mieszankę. Poda od razu do zjedzenia. The post Szybki deser z jogurtu appeared first
codojedzeniacukru a następnym razem nie będę go dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone buraki łyżka octu jabłkowego lub białego winnego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki(...)cukru trzcinowego ( w oryginale aż szklanka) 4 łyżki miodu malinowego ( w oryginale o neutralnym smaku ale myślę, że ten z malinami pasował tu idealnie) ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao (użyłam surowego) szczypta soli 0/5 szklanki jogurtu naturalnego krem: pół puszki schlodzonego mleczka kokosowego 100 g mascarpone pół
Mienta blogkremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka 25*34 cm Składniki: na piankę malinową: 2 szklanki malin (mogą być mrożone(...)piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C. Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)ozdobić rozetkami. Aby rozetki były symetryczne wyciskam je zgodnie z kierunkami świata, tj. najpierw północ i południe, później zachód i wschód, później pozostałe :). Na każdą rozetkę położyć wiśnię czy malinę. Tort schłodzić 2 godziny w lodówce. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwardzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki Tort Szwardzwaldzki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis naroku. Chciałam go dobrze wykorzystać. Na Doradca smaku bardzo mi się spodobał przepis który przedstawiam poniżej. Przepis użytkownika madi356 - był bardzo dobry. Składniki: 200 - 300 g malin 1 galaretka malinowa 1 jogurt grecki 400 g 1 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Galaretkę malinową rozpuścić, przestudzić, do lekko tężejącej dodać maliny, wymieszać. Jogurt zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru(...)salaterkach układać naprzemiennie. Na spód galaretkę z malinami, nastepnie jogurt , aż do wyczerpania składników. Ja z tej porcji zrobiłam 4 pucharki, ale można śmiało zrobić 5 sztuk
Darcia w kuchniwysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż (1 szklanka(...)MARCHWIOWY (to połączenie pobudza układ odpornościowy, ilość tymianku można dostosować do swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 jabłko, 1 cytryna. JAGODOWY: 2 szklanki malin, 2 pomarańcze, 1/2 szkl. całych żurawin, 1,2 szkl. truskawek ANANASOWO - JAGODOWY: 1 szkl. jeżyn, 1/2 szkl. jagód, 1/2 szkl. malin, 1 garść natki pietruszki, 1 szkl. nananasa ZIELONY
Naturalna KuchniaPyszne ,proste ciasto z malinami i polewą czekoladową.Spód to czekoladowy murzynek ,góra jasny biszkopt .Smacznego. Składniki : blaszka kwadratowa o boku 20 cm 0,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i podgrzać do rozpuszczenia(...)łyżki cukru 2 łyżki mąki Białka ubić na sztywną pianę z cukrem ,dodać po jednym żółtku i zmiksować ,dodać mąkę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę jajeczną. Dodatkowo: maliny,mrożonych nie rozmrażamy wcześniej Najpierw wkładamy do piekarnika czekoladowy spód z malinami wysypanymi na wierzchu ciasta i podpiekamy je 15 minut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy ciasto, wykładamy na wierzch jasną
Ladylaura.proste kanapki z owocami, ricottą i orzechami laskowymi. W sam raz na śniadanie lub pyszną przekąskę w gronie najbliższych. Składniki (na 2 porcje): 2 ciabatty 2 figi 1/2 szklanki malin kilka orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 gram sera ricotta Kilka najładniejszych malin odkładam na bok, resztę miksuję z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem(...)Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry. Na kapce umieszczam owoce: figi, maliny oraz świeże laskowe orzechy. Całość polewam sosem malinowym. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaLubicie kogiel mogiel? Bo ja bardzo ;) miałam ochotę na coś słodkiego i zrobiłam maliny zapiekane pod koglem moglem... pycha :) Składniki: 2 garście malin, 3 żółtka, 7 łyżeczek cukru brzozowego- ksylitolu. Przygotowanie: Maliny myjemy i osuszamy. Mieszamy je z 2 łyżeczkami cukru brzozowego i rozkładamy do dwóch kokilek. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą jasną masę. Owoce zalewamy
Aga w kuchniłyżka skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody 1 opakowanie 9g śmietan-fix Do przybrania maliny gorzka czekolada / kakao Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny. Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem. Można wyłożyć je papierem(...)kawy na 1 łyżkę wody. Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową. Przykryłam drugim blatem. Posmarowałam górną część kremem śmietanowym. Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować. Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą. Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych. Musicie spróbować kochani. I uwierzcie na słowo był przepyszny! Chrupiąca beza rozpływała się w ustach zostawiając posmak kawy
potrawyregionalnepierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść. Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami. Zapraszam więc do robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli(...)krążki ciasta. Zlepiałam pierogi. Wrzucałam je do gotującego się i posolonego wrzątku z odrobiną oliwy. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię, wtedy je wyjmujemy. Polałam je śmietaną i malinami. Można je posłodzić wedle smaku. Smakowały pysznie. Polecam i smacznego
potrawyregionalnenutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor zawdzięczają syropowi z dzikiej róży i maliny firmy Nasze Domowe*. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3 żółtka 250 g masła szczypta soli szklanka konfitury różanej 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży(...)maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem i polać ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 55 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml kefiru 5 łyżek oleju na krem: 1/2 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone dodatkowo: 6 łyżek kremu typu Nutella 6 łyżek wiórek czekoladowych Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości(...)napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Z malin odłożyć sześć sztuk do dekoracji. Resztę zasypać cukrem i zagotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Mascarpone utrzeć z przecierem malinowym. Kremem napełnić szprycę i wyciskać na wstudzone babeczki. Udekorować malinami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazu. Melba to przepyszne ciasto na które przepis mam od mojej babci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie mleka, śmietany i jajek. Jest obłędnie delikatny(...)łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 litr mleka 1/2 litra gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3 łyżki drobnego kokosu Białka zacząć ubijać, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia