Mamy dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny(...)ciepłego mleka, 85 g miękkiego masła Kruszonka: 80 g miękkiego masła, 80 g mąki, 60 g cukru dodatkowo: owoce - u nas 3 nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny i czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około
Plate of JoyPyszny i błyskawiczny w przygotowaniu koktajl z malin i banana na bazie jogurtu to znakomita propozycja orzeźwiającego napoju na upalne dni. Koktajl nie zawiera cukru co jest jego dodatkowym atutem, podany mocno schłodzony świetnie gasi pragnienie. składniki na 2 porcje 1szklanka malin 1 duży banan 200 g jogurtu naturalnego przepis Do miski wrzucamy umyte i osuszone maliny, dodajemy pokrojonego
Smakowite Daniapełni, wszystkie największe słoiki jakie mam w domu są zapełnione przeróżnymi miksturami, mieszankami i czekają na swoją kolej by je przefiltrować i przelać do pięknych buteleczek. Składniki: 500 gram malin 200 ml spirytusu 250 ml wódki 200 gram cukru Maliny zalej alkoholem na 5-6 dni. Zlej wywar. Zasyp maliny cukrem, odstaw na 2 dni co jakiś czas potrząsając słojem
Mango Papajamojej okolicy już nie rosną żurawiny, a moje tegoroczne jeszcze za młode, by owocować. Może z czasem... Niemniej przygotowałam camembert, bez panierki co prawda, ale w sosie ze świeżych malin. Rukoli jeszcze nie mam (dopiero posiana na jesienny zbiór), ale mam pomidory. Do sosu malinowego postanowiłam wykorzystać najsłodszą odmianę, jaką mam, czyli Virginia Sweets. Składniki : camembert naturalny dwie garści malin(...)Wymieszać. Camembert obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Chodzi o to, by ser stopił się w środku, więc kolor skórki pozostawiam do własnego uznania. Na pozostały olej wrzucić maliny. Gdy puszczą sok, rozmiażdżyć łyżką. Dodać listki tymianku i cukier. Wymieszać. Poddusić jeszcze ze dwie minuty. Na talerz wyłożyć camembert, sos i salsę pomidorową. Bazylia i tymianek cytrynowy
Weekendy w domu i ogrodziePisałam już wiele razy, że ciasto ucierane należą do tych ulubionych u nas w domu. Po sezonie truskawkowym pora więc na ucierańca z malinami. Ciasto bez mleka i masła, więc idealne dla tych, którzy nie mogą nabiału (ale mogą jajka). Ciasto wyszło puszyste, idealne na popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku „Gotuj krok po kroku. Ciasta(...)2/2015 Składniki: 500 – 700 g malin 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 8 łyżek wody 16 łyżek oleju 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać
Sto kolorów kuchnimamy upały, na taką pogodę mam dla Was pyszną, lekką szarlotkę :) Nadzienie jabłkowe z dodatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze(...)cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Masę przestudzić, przełożyć na biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoracja: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru maliny Maliny powykładać na masę jabłkową. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Smacznego
Domowa cukiernia EwyObłędnie pyszne babeczki! Mocno czekoladowe, miękkie, cudownie wilgotne. Cukinii w ogóle nie czuć, naprawdę ciężko się domyślić, że jest jednym z głównych składników babeczek :) Długo zachowują świeżość, a maliny idealnie wkomponowały się w całość.Smakują tak samo dobrze, jak działają http://www.polisolokaty.com/opinie/tu-europa/ , moje babeczki poprawiają nastrój (czekolada!), a kancelaria prawna kompleksowo i sprawnie obsługuje klientów indywidualnych i instytucjonalnych(...)szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 150 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukinii, startej na tarce o dużych oczkach maliny Masło zmiksować na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i jajko, zmiksować. Do masy dodawać mąkę na zmianę
Domowa cukiernia EwySałata z guziczkami z foie grais z malinami Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa sos winegret Przygotowanie: 1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania. 2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij(...)pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki. 4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo. 5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba. Rozkosz podniebienia gwarantowana:) Do tej sałaty polecam wino Riesling d’Alsace. Dzięki balansowi słodyczy i kwasowości wspaniale
AZgotuj!Taka babeczka będzie jak znalazł na drugie śniadanie. Razowa mąka orkiszowa , miód i suszone maliny. Składniki: 500 gram razowej mąki 250 ml mleka sojowego lub zwykłego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki miodu malinowego 1 i 1/2 proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków 4 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko suszone maliny 1/2 opakowania(...)Mąkę wsyp do naczynia, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i miód. Wlej oliwę i wbij jajko, Dolewając mleko zacznij mieszać. Dodaj suszone maliny lub jagody. Z podanych składników wychodzi 12-15 sztuk. Wstaw o piekarnika na 25 minut na grzanego do 190 stopni
AZgotuj!cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier (szklanka) lub w syropie ( kilka łyżek) odrobina alkoholu - idealny byłby likier jagodowy ( do dostania) suszone maliny ( dostępne w sklepach BIO) Bezę ubijamy - mieszamy długo ponad 10 minut w szklanej lub metalowej misie ( w plastikowej mogą być resztki tłuszcz - a Ona nie lubi) - mieszamy, a kiedy(...)jeśli dodajesz z syropu dodawaj po trochu tak, aby ser miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru. Syrop już jest słodki. Teraz chlust likieru i zmieszaj. Dodaj suszone maliny do środka ( kiedy nawilgną będą bardzo ciekawym dodatkiem) Robimy puder malinowy: Suszone maliny ( ok pół opakowania zmieliłam w malakserze i mam cały słoik) . Oprószyłam bezę nim przez sitko ( są małe
AZgotuj!małe sałaty rzymskie kawałek sera wędzonego 1 wędzona lub grillowana pierś z kurczaka pół słoiczka czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 owoc mango Dressing: 100 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego z Modeny 1/3 szklanki oliwy z oliwek Przygotować dressing. Maliny zagotować z łyżeczką cukru(...)rozkroić, miżąsz naciąć w krateczkę i oddzielić od skóry nożem. Na sałacie ułożyć kurczaka, ser, cebulę, oliwki i mango. Polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Sałatkę można również udekorować świeżymi malinami
Czerwień i błękitBardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania. 1 galaretka o smaku agrestowym 1,5 szklanki wrzątku 100 g malin 100 g agrestu 50 g wiśni Masa serowa: 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła(...)twarogu z wiaderka 10 bezów Szklanka miska o średnicy 23 cm Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy
VioletoweKucharzeniekolejna wersja sałatki z wątróbką indyczą. Tym razem wykorzystałam do sosu owoce malin, a nie sok. Dodatki "same się napatoczyły" :) Składniki (na 3 porcje): główka sałaty (u mnie rubinowa masłowa) 6 słodkich pomidorów (u mnie Ondraszek i Japanese Black Trifele) ok. 10 liści bazylii odmiany Siam Queen (może być też zwykła) dwie gałązki świeżego majeranku ok. 100 g jasnych winogron(...)wątróbki indyczej olej do smażenia (ok. 2 łyżek) pieprz ziarnisty dwie garści malin chlust octu balsamicznego łyżeczka cukru oliwa z oliwek ewentualnie: świeże chili Sałatę opłukać, porwać na kawałki i osuszyć. Rozłożyć sałatę na talerzach. Do sałaty dodać rozdrobniony majeranek i bazylię, pomidory pokrojone na kawałki oraz połówki winogron (pestki usunąć). Wątróbkę pokroić na kawałki "na jeden kęs". Wątróbkę usmażyć
Weekendy w domu i ogrodzieOrzeźwiający drink malinowy :) Składniki: ½ kg malin, 20 dag cukru, sok z cytryny 2 szklanki czerwonego wina. Wykonanie: Maliny opłukać i przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie, dodać do malin razem z sokiem z cytryny i winem. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika, przelać do ozdobnych szklanek i podawać z biszkoptami
Tradycyjna Kuchnia