dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt(...)dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru) Przełożenie : 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu malinowego maliny ilość wedle uznania ja dodałam kubek Nasączenie : 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa
cucinarejogurtu greckiego lekkiego 200ml śmietanki kremówki lub śmietany roślinnej Milla 6 łyżeczek żelatyny + 6 łyżek wrzątku 6 łyżek cukru pudru WARSTWY OWOCOWE: 1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku 200g malin 1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku 200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej) 1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona) 3 szt. kiwi Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić(...)zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić. Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki. WARSTWY OWOCOWE: Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy
Cakes By KejtBardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne. W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce. Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE 350 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Garść malin Garść jagód 4 plastry ananasa z puszki Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe
VioletoweKucharzenieszybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany 30% 0,5 szklanki cukru pudru 3 galaretki czerwone (u mnie 1 truskawkowa i 2 malinowe) maliny Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Śmietanę ubić, jedną galaretkę rozpuścić w małej ilości wody (użyłam ok. szklanki wody). Pod koniec ubijania dodać cukier puder, przestudzoną galaretkę i część malin. Wszystko(...)wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Na śmietanie ułożyć pozostałe maliny lekko dociskając, żeby później nie wypłynęły razem z galaretką. Całość włożyć do lodówki. Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Gdy będą chłodne zalać nimi wierzch ciasta. Włożyć wszystko do lodówki na kilka godzin, aby ładnie zastygło
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMyśląc coraz częściej o emigracji, żartujemy z moim Mężczyzną że „dzień bez antypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem(...)wyłączonym piekarniku, bezę delikatnie przekładamy na talerz. Ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu według przepisu na opakowaniu. Wykładamy śmietanę na szczyt bezy, dekorujemy owocami. Tym razem wybrałam świeże delikatne maliny. Beza z wierzchu jest przyjemnie krucha i chrupiąca, w środku pozostaje delikatną i puszystą pianką. Każdy kęs jest lekki i pełen smaku, gubi się granica między bitą śmietaną a piankową bezą
Karo in the Kitchenstron. Przewracamy pancakes wtedy, gdy na ich powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki po pęcherzykach powietrza. Z tej porcji wyszło 20 regularnej wielkości pancakes (około 8-10cm średnicy). Maliny zmiksowałam ze słodką śmietaną i dosłodziłam miodem. Uzupełnieniem zestawu były całe owoce malin i borówki amerykańskiej. SKŁADNIKI 2 jajka rozmiaru L lub 3 rozmiaru M ¾ szklanki bardzo gęstego jogurtu typu greckiego(...)mąki pszennej 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju lub stopionego masła garść borówki amerykańskiej dwie garści malin łyżka śmietany kremówki łyżka miodu akacjowego
Karo in the KitchenDziś Dzień Sernika! Nie mogło go więc u mnie zabraknąć :) Zapraszam na sernikobrownie czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa a dodatkowo jeszcze maliny. Inaczej mówiąc: sernik na zakalcu :) Ale tak właśnie ma być :) Zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera do serników 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: 400 g malin Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując
Na Ciasteczkowych Papierachcukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek(...)przeciąć na dwa równe krążki ten górny lekko ściąć . Na spodni krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując
Sama słodycz i szczypta chiliZima jest długa, przeważnie zimna i dobrze jest mieć w zanadrzu taką rozgrzewajacą naleweczkę - oczywiście tylko dla dorosłych- dzieciom polecam DOMOWY SOK MALINOWY Składniki: 1,5 kg malin 70 dag cukru pól litra spirytusu 1 l czystej wódki Wykonanie: Maliny przebieramy, myjemy, wsypujemy do gąsiorka, zalewamy alkogolem. Szczelnie zamykamy na 2 tygodnie w słonecznym i ciepłym(...)miejscu. Po tym czasie oddzielić maliny od płynu. Owoce zasypać cukrem, odstawić na kkilka dni na so,ńce aż puszczą sok. Następnie ten sok zlać i połączyć z alkoholem. Nalewkę przefiltrować. Przelać do ciemnych butelek. Trzymać kilka tygodni w ciemnym chłodnym miejscu aby nalewka dojrzała
Z Majeczką w kuchniprzygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne, ciasto jest bardzo kruche :) Ciasto podane na porcelanie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold Kruche z budyniem i malinami Składniki: ciasto kruche mąka- 3 szkl cukier - 0,5 szkl margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki Przełożenie: mleko- 3 szkl budyń waniliowy - 2 torebki cukier(...)łyżki cukier puder do posypania ciasta dodatkowo maliny Sposób przygotowania: Ciasto : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część , włożyć na 1 godz. do lodówki. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm Masa budyniowa : Do garnka wlać 2 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. W pozostałej szklance
Kuchnia Danusidżemem malinowym, oczywiście tej domowej roboty. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 125 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklankę malin Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojone masło i wymieszać ręką tak jak na kruszonkę. Mleko wymieszać z jajkami i wlać do miski(...)suchymi składnikami. Wymieszać wszystko łyżką , po czym wsypać maliny i jeszcze raz wymieszać ciasto. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Uformować rękoma placek o grubości 2,5 -3 cm. Wycinać ostrą metalową foremką kółka o średnicy około 7-8 cm Na blaszkę wyłożoną papierem układać wykrojone bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 10-15 minut
O kuchni z uczuciemskładniki: 250 g świeżych malin 2 dojrzałe brzoskwinie ok. 50 ml midu 100 ml jogurtu naturalnego wykonanie: Maliny przepłukujemy. Brzoskwinie myjemy,obieramy ze skórki i wypestkujemy. Do kielicha blendera wkładamy maliny, 25 ml miodu oraz 50 ml jogurtu, miksujemy na najwyższych obrotach, Przekładamy do innego naczynia. Następnie do kielich wkładamy brzoskwinie, pozostały miód oraz jogurt i również miksujemy na najwyższych
Domowy Smak Jedzeniakrem Toffifee . Ten sam co w przepisie na tort Toffifee . Całość smakuję wyśmienicie! Serdecznie polecam ;) Składniki: (na 2 porcje) kilka sztuk pokruszonych ciastek pełnoziarnistych dwie garści malin 200 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny porcja kremu Toffifee ( KLIK ) kilka czekoladek Toffifee do dekoracji Przygotowanie: Ciastka drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Maliny(...)zmiksować blenderem na puree. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Na dno dwóch wysokich szklanek nakładać kolejno: pokruszone ciastka, puree z malin, bitą śmietanę i krem Toffifee. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Udekorować czekoladkami Toffifee. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści (troszkę to potrwa). Galaretkę
Mała CukierenkaMalin coraz więcej, piekne letnie gorące słońce przyśpieszyło wtm roku ich dojrzewanie. Nadszedł czas na przygotowywanie pysznych przetworów z tych owoców. Na pierwszy ogień pójdą soki które podam swoim dzieciom na wszelkie przeziębienia podczas jakże długiej jesieni i zimy w oczekiwaniu na kolejną wiosnę i lato. Składniki: 1 kg malin 600 g cukru Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem,odstawiamy
Z Majeczką w kuchni