upały najlepsza jest woda. A już smakowa to obowiązkowo powinna stać w lodówce. Jednak nie ta sklepowa, bo ma bardzo dużo cukru. Dzisiaj przygotujemy malinową wersję. Zapraszam! Składniki : * szklanka malin * szklanka lodu * 2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej * kilka plasterków cytryny Przygotowanie : Do dzbanka wsypujemy umyte maliny, wrzucamy kostki lodu i uzupełniamy całość wodą gazowaną. Dodajemy plasterki cytryny. Najlepiej(...)dzbanek odstawić na godzinę do lodówki, wtedy maliny i cytryna puszczą sok i woda będzie pyszniejsza. Jednak wypita od razu jest mega dobra i orzeźwiająca
Magiczne Życie MartyWiele serników w życiu jadłam, jednak moim faworytem niezmiennie pozostaje sernik nowojorski. Prostota wykonania i genialny smak to coś, co do mnie najbardziej przemawia. Dzisiaj upiekłam jego wersję z malinami. Kompozycja idealna na lato. Zajadając nowojorskie ciacho, zapraszam Was do Central Parku na chwilę dobrej muzyki z dawno już nie słyszanym w moich glośnikach […] Artykuł Sernik nowojorski(...)malinami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaroku, po raz pierwszy, przygotowałam dżem ze świdośliwy. Dodałam trochę malin, które wzbogaciły jego smak. Jest rewelacyjny. Polecam - słodka bułeczka z tym dżemem na śniadanie. Składniki: 1 kg malin 60 dag owoców świdośliwy 80 dag cukru sok z jednej cytryny Umyte owoce świdośliwy wrzucamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. Dodajemy(...)cukier, maliny i sok z cytryny. Cały czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy około 20 minut. Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut. Smacznego
Pyszności Słodkościjeśli za oknem próżno szukać słońca można pocieszyć się kolorami owoców, na które czeka się z niecierpliwością przez cały rok. Do dzisiejszego deseru użyłam owsianych ciasteczek oraz jagód i malin, które można zastąpić innymi, ulubionymi owocami. TARTALETKI z OWOCAMI Składniki: (na 6 sztuk) 300 g ciastek owsianych 150 g masła budyń waniliowo-cytrynowy: (na 3 szt.) 1 budyń śmietankowy(...)szklanki mleka 2 łyżeczki soku z cytryny budyń malinowy: (na 3 szt.) 250 g malin 1 szklanka wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru. dodatkowo: 100 g jagód skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie
Bon appetit mon amiedlaczego bajeczne? bo do ich zrobienia użyłam czekolady bajecznej z orzeszkami i wafelkami, która doskonale komponuje się z malinami ;) i smakują po prostu bajecznie!!! Składniki na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki Młynomag , 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 300 ml śmietanki(...)czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami) Dodatkowo: maliny, czekoladowe perełki WYKONANIE Ciasto : mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy
słodki bratekcukiernictwie. 2 kg gruszek (twardych) 0,75 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 cytryna kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek) Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy(...)plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać do każdego słoika kilka malin. Dosłownie kilka, nie więcej niż 5. Nie będą one miały wpływu na smak, ale bardzo fajnie zabarwią nam gruszki na różowo-czerwony kolor. Taki dodatkowy bajer wizualny, fajnie to wygląda. My część zrobiliśmy z malinami
Marder&Marder Manufacturezamieszać i dodać miód do smaku. Odstawiamy na 6godzin a najlepiej na całą noc. Składniki na pudding z sosem malinowym: - 200ml mleka krowiego - 2 łyżki nasion chia - łyżka miodu - maliny - cukier Przygotowanie: 1 .Do mleka należy dodać nasiona chia i ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie należy dokładnie zamieszać i dodać miód do smaku. Odstawiamy na 6godzin a najlepiej(...)całą noc. 2 .Maliny przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu tak długo aż maliny się rozpadną. Dodajemy cukier do smaku. Składniki na kakaowy pudding: -200ml mleka migdałowego (opcjonalnie koksowe lub krowie) -2 łyżki nasion chia -łyżka miodu -2 łyżki kakao -banan Przygotowanie: 1 .Do mleka należy dodać nasiona chia, kakao i ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie
Coś z niczegodeserki. Tu połączyłam owoce, twarożek i granolę kokosową. Powstał szybki i pyszny deserek. Składniki: 4 łyżki granoli kokosowej 250 g twarożku z wiaderka 1 łyżka cukru pudru jagody maliny czekoladowe rurki listki mięty Przygotowanie: Maliny i jagody umyć i osuszyć. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Na dno szklanych naczyń wsypać po łyżce granoli. Nałożyć warstwę twarożku, jagody, twarożek(...)końcu maliny. Deser schłodzić około 1-2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować listkiem mięty i czekoladową rurką
Ala piecze i gotujeEtan mess czyli słodki bałagan, poleca się na ciepłe letnie dni :) Składniki: - 200 g malin - 1 kieliszek soku malinowego - 300 ml śmietany 36 % - 2 łyżki cukru pudru - 50 g bez Przygotowanie: Maliny mieszamy z sokiem malinowym. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na spód kieliszków wykładamy połowę ubitej śmietany na to połowę pokruszonych bez oraz maliny. Czynność powtarzamy jeszcze
Zainspirowana w kuchnikrem czekoladowy · krem śmietanowy · 600-700 g delikatnych owoców (borówki i maliny) Na pierwszy blat wykładamy krem czekoladowy i część malin. Przykrywamy drugim blatem, na który kładziemy połowę kremu śmietanowego i mieszankę borówek i malin. Tak samo postępujemy z ostatnim blatem – na wierzchu jego
Bazując na smakukomponują się również w potrawach wytrawnych, sprawdzając się w sałatkach, mięsnych sosach czy zapiekankach. Sprawdź swoją wiedzę i dowiedz się, czy wiesz już wszystko o owocach. Na początek maliny , te drobne czerwonawe owoce to przede wszystkim bogactwo antyoksydantów , pektyn i witamin. Spożycie już 200 g tych owoców (ok. 1,5 szklanki) uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę(...)więcej, malina świetnie sprawdza się w profilaktyce anemii, oraz regulacji pracy układu pokarmowego . Herbata z liści malin pomaga zwalczać zaparcia, niestrawność a także bóle menstruacyjne. Kolejnym owocem wartym uwagi jest czarna jagoda, zwana inaczej borówką. Świetne źródło antocyjanów o silnym działaniu przeciwutleniającym i neutralizującym reaktywne formy tlenu. Właściwości lecznicze charakteryzują zarówno owoce
Tradycyjna Kuchniałyżką. 6. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec przez 30 min( do suchego patyczka) 7. Po ostudzeniu biszkoptu pokroić go na 3blaty. Składniki na masę z malinami: - 600g śmietany 36% - 100g cukru pudru - 200 g świeżych malin - 1łyżeczka żelatyny Przygotowanie: 1 . Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić. 2. Do miski wlać śmietanę 36% ubijać, a następnie(...)dodać cukier puder. Śmietana powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy żelatynę i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy maliny i mieszamy łyżką, aż częściowo się rozpadną. 3 . Tak sporządzoną masę przekładamy między blaty tortu. Składniki na błyszczącą polewę: - 200ml śmietanki 30% - 100g kakao - 250g cukru - 225ml wody - 25g żelatyny Przygotowanie: 1. Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy
Coś z niczegomasę z żółtek, na koniec mąkę i dokładnie, delikatnie mieszamy masę na biszkopt. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. MASA MALINOWA: Składniki: 450 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Maliny wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i sok z cytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną(...)gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort. MASA MASCARPONE: Składniki: 1 litr śmietanki 30% 150 g białej czekolady 1 serek mascarpone Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. ZŁOŻENIE TORTU: Wystudzony biszkopt przekroić dwa razy. Możemy lekko nasączyć
psgotujemylasach pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży(...)łyżki śmietany 18 %, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki bułki tartej. 1/2 kg jagód, 200g malin, 100g poziomek, 1 opakowanie cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną
Tradycyjna kuchnia KasiMuffinki dla wielbicieli brownie. Czekolada i maliny to połączenie idealne :) Składniki: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka malin Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz masę czekoladową(...)miksujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy łopatką. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach