maliny - 13477 przepisów (strona:240/899)

LENIWE PIEROGI 153

tego co najbardziej lubię. Do pieczenia i gotowania :) no i do pracy. Powróciła energia i chęć do życia, ale nie o tym tu będę pisać. Zapraszam na leniwe w malinach. Pyszne smaki z dzieciństwa, idealne na letni obiad. Szybkie i łatwe w przygotowaniu... SKŁADNIKI: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 1/2 szkl mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)jajko szczypta soli maliny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon karmel A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać drobno pokruszony lub rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego

Kuchnia w opałach
Koktajl owocowo- miętowy 116

jeszcze chwilę pociągnie, bo ostatnio coś wspominał o L4 :D Składniki: Na 2 koktajle 1/2 banana ok 350g jogurtu naturalnego 2 śliwki "morelki" 3 łyżki ziaren granatu 2 garści malin 2 łyżki syropu miętowego 3 gałązki świeżej mięty  Sposób przygotowania: W misie blendera umieszczamy 1/2 jogurtu, pokrojony na małe cząstki banan oraz ćwiartki śliwek morelek. Miksujemy i przelewamy(...)szklanek. Syrop oraz liście mięty, maliny oraz ziarenka granatu miksujemy z pozostałym jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji. Uzupełniamy szklanki do pełna przygotowanym koktajlem. Ozdabiamy świeżą miętą oraz owocem granatu i maliny. Pijemy schłodzone

Kuchnia w czekoladzie
SAŁATKA Z MELONEM, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I CIECIERZYCĄ 128

Pyszna, letnia sałatka. Taką właśnie lubię i często przygotowuję. Dzisiaj melon z dodatkiem ciecierzycy i malin a człaość polana winegret malonowym, po prostu pycha.                                                                     SKŁADNIKI(...)melona Galia  1/2 puszki ciecierzycy Bonduelle gotowanej na parze  100 g szynki parmeńskiej 1 mała, karbowana sałata kilka ciemnych oliwek 150 g malin  kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki malinowy krem z octu balsamicznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tiramisu malinowe 123

fareast-language:EN-US;} 200 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka, 500 gram serka mascarpone, 200 gram biszkoptów do tiramisu, zielona herbata, syrop lub likier truskawkowy, maliny. Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 4 łyżkami cukru. Gdy będą utarte(...)śmietaną. Biszkopty ocukrzoną stroną maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej 30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem i na wierzchu ułożyć maliny. Najlepsze jest następnego dnia. Nie lubię rozmoczonego tiramisu i dlatego nie rozmaczam biszkoptów, nie zanurzam

królestwo garów
Makaron z musem malinowym (letni obiad) 162

czasu do czasu na naszym stole pojawił się "owocowy" obiad. Oprócz pysznych zup owocowych możemy również postawić na owocowe dodatki do makaronu. Poniedziałkowy obiad stoi pod znakiem malin :) Spróbujcie :) Składniki: 150g malin makaron (u mnie kokardki) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soku z limonki łyżeczka cukru Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Maliny myjemy, osuszamy i razem

ChilliJemy
Deser lodowy z espresso i malinami 146

Szybki deser lodowy w sam raz na upały, polecam. Warty uwagi, orzeźwiający za sprawą malin. Szybko przygotowany , bo topnieje. Składniki lody, najlepiej czekoladowe espresso płatki z migdałów  u mnie Symbio maliny czekoladowa posypka mięta Lody przełóż do wysokich szklanek. Zrób podwójne espresso do każdej. Wsyp maliny. Posyp dekoracją czekoladową. Dodaj mięty! Deser gotowy! Smacznego orzeźwienia

Z Kuchni Do Kuchni
Deser malinowo bezowy 103

malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g cukru pudru, Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. Ja otrzymałam 400 ml przecieru. Przecier podzielić na dwie części: 300 ml i 100 ml. W 80 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 godziny. Na talerzu układać trochę galaretki, trochę kremu malinowego, bezy. Można dodać świeże maliny. Deser posypałam cukrem różanym i miętą. Nadmiar bez zjeść ;) zastawa

królestwo garów
Waniliowe bułki z serem i malinami 139

Aromatyczne, pyszne i pachnące latem - waniliowe bułeczki z nadzieniem serowym i... i malinami, które są przysłowiową kropką nad i. Bułeczki śmiało mogą zastąpić niedzielne ciasto, są po prostu pyszne. Składniki: 500g mąki 2 jajka 14g suchych drożdży 250ml mleka 80g cukru 80g masła 1 laska wanilii szczypta soli Krem serowy 300g sera białego 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru(...)laska wanilii 36 malin ( po 3 na każdą bułeczkę)  mleko do smarowania bułek Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mleka, całość lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo

Gotowanie i blogowanie
Sos malinowy z cynamonem 119

idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :) Składniki: 500 g malin 3 łyżki cukru laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku Wykonanie: Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka lub na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zaczną(...)się lekko gotować dodaj cynamon. Duś przez kilka minut. Gdy maliny puszczą już cały sok zdejmij z ognia i przetrzyj sos przez gęsto sito w celu pozbycia się pestek. Sos można podawać od razu na ciepło albo przelać do słoiczków. Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
MAKARON Z MALINAMI, JAGODAMI I MASCARPONE 138

razowy Lubella jest zdrowy, syci a w połączeniu z owocami to dopiero pyszność. Mascarpone możemy zamienic na jogurt naturalny a owoce dodajemy jakie akurat mamy. U mnie jagody i maliny, pyszne połączenie(...)SKŁADNIKI :   250 g makaronu Lubella pełne ziarno 200 g świeżych malin 150 g jagód 1 łyżka cukru 3 łyżki mascarpone  cukier puder do posypania                                                              PRZYGOTOWANIE :  Makaron

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z malinami i budyniem 189

Jedna z najprostszych letnich tart - budyń i maliny. Nie bawimy się w robienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego  400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę(...)300ml podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki.  Gdy budyń będzie letni, układamy na nim maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny. Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt . To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik

Gotowanie i blogowanie
Ciasto Malinowe z bezą 159

śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo: 500 g malin 3 malinowe galaretki Przepis:   Składniki na ciasto zagnieć i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki(...)rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce pergaminem z wyciąganym dnem

Gotowanie-uk
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 119

Ornella Molon . Eleganckie, delikatne, przyjemnie wytrawne, aromatyczne i rześkie. Schłodzone idealne na ciepłe dni Zestaw Antipasti: crostini ze szparagami i kozim serem; crostini kozim serem i grillowaną cukinią z malinami; crostini z awokado, concasse z pomidorów i tatarem z tuńczyka;  oliwki marynowane z ziołami i dodatkami;  pasta z suszonych pomidorów, prażonych pestek słonecznika i pecorino;  grillowane warzywa(...)regionie Friuli Venezia Giulia. Winogrona są zbierane ręcznie w skrzyniach pod koniec września - początek października. Wino charakteryzuje się rubinowoczerwoną barwą z refleksami fioletu. W ustach typowe aromaty jagód, malin i czarnej borówki. Intensywne, z cierpkim posmakiem, lekko mineralne, co jest typowe dla win z tego regionu. Doskonałe do steków, pieczeni, w tym kiełbasek, zimnych przekąsek, pikantnego salami oraz średnio dojrzałych

królestwo garów
Deser malinowy 134

Masz niezapowiedzianych gości i brak czasu na wypieki?  Proponuję przygotować deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną z mascarpone a to wszystko posypane czarnym sezamem z dodatkiem mrożonych malin. Idealny przysmak w upalny dzień ... jak dzisiaj :) Składniki na 4 osoby: 1-2 opakowania galaretki malinowej (zależy jak duże macie pucharki) 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone garść(...)czarnego sezamu ok. 30 szt. mrożonych malin 2 łyżki cukru pudru 8 szt. paluszków w czekoladzie Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - wlej do pucharków i wstaw do lodówki. Śmietanę ubij na sztywno, następnie wrzuć serek mascarpone i cukier puder - miksuj ok. 1 min. Na gotową (stężoną) galaretkę nałóż śmietanę przy użyciu strzykawki do dekoracji. Całość posyp sezamem, udekoruj

Alutka-Gotuje
Dieta CTZO, dzień czwarty 136

patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę.   Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki

Kucharzyca