Witajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku(...)serków: 4 serki truskawkowe Danone 5 śmietan fix po 9 g 150 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka malinowa 1/2 l przegotowanej wody 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki jeżyn 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Blaszka o wymiarach 26/32 Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy mąkę z proszkiem
Sama słodycz i szczypta chiliczekolady gorzkiej lub mlecznej 100 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 80 ml oleju 20 g zmielonych płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g malin, świeżych dodatkowo: cukier puder wykonanie: W misce mieszamy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, zmielone płatki owsiane, posiekaną czekoladę oraz cukier. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko, ojej oraz jajka. Składniki płynne(...)wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniabiszkopt 5 jajek 1 szkl cukry 1 i 1/3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody warstwa różowa 400 g malin (z nalewki lub zasypanych cukrem i lekko odciśniętych z soku) 100 ml mleka 150 g śmietany 2-3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku(...)łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito) 200 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze ubijamy ciasto, wylewamy do tortownicy i pieczemy 30 min w temp 180 st. Po upieczeniu
Gotowanie jest łatwemalin 750 ml wódki 100 ml spirytusu 300 g cukru Maliny zalewamy wódką i spirytusem , szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok 6-7 dni. Po tym czasie zlewamy alkohol i dodajemy cukier do malin, od czasu do czasu potrząsamy i po upływie ok 5 dni kiedy cukier się rozpuści odcedzamy owoce przez ściereczkę. Mieszamy z alkoholem. Przelewamy nalewkę
Gotowanie jest łatweSkładniki: (na 12sztuk) 300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 250g cukru, 150g malin, cukier puder do oprószenia babeczek. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier razem wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem. Połączyć mokre i suche składniki. Wymieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek i ciasto będzie jednolite(...)ciasta dodać maliny i delikatnie przemieszać je z ciastem - tak by malin za bardzo nie porozgniatać. Tak przygotowane ciasto nałożyć do papilotek, które wcześniej należy włożyć we wgłębienia blachy. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec ok.25minut - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikimleka 2% (ok. 125 ml), - 1,5 szklanki mąki Graham (ok. 195 g), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30 g), - 2 łyżeczki kakao (ok. 10g), - ½ łyżeczki sody, - 2 szklanki malin (ok. 240 g), - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g), - 2 łyżeczki cukru (ok. 10 g), - 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, kakao, sodę i delikatnie mieszamy. 4. Masę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min. 5. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem. Mus wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. 6. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je musem malinowym i świeżymi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachktórego nijak już nie wcisnę do żadnej sałatki, nie zrobię z niego salsy do łososia, czy nie dorzucę do jakiejś egzotycznej tarty. A w lodówce równie dojrzałe borówki i maliny. Będą lody! A później ruszamy w świat! Składniki: jedno duże, dojrzałe mango garść borówek parę malin liście mięty Wykonanie: Mango obrać ze skóry. Miąższ zblendować na gładką masę. Przełożyć(...)dowolnych (małych) pojemników i włożyć do zamrażarki na ok. godzinę. Borówki i maliny umyć pod bieżącą wodą, ułożyć na zmrożonym mango, udekorować listkami mięty. Wiem, banalne! Ale pyszne i orzeźwiające. A teraz… opuszczam swoje gary i lecę na urlop! Do kraju ślimaków, „śmierdzących” serów i dobrego wina. Do malowniczego, małego miasteczka
gutfutDziś pyszna, soczysta sałatka z sezonowymi owocami - śliwkami i malinami, połączonymi z czarną komosą ryżową i moim najnowszym odkryciem migdałami jadalnymi. Ten cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych(...)można przeczytać na stronie http://www.orzechy-tygrysie.pl/orzechy-tygrysie-migdaly-ziemne Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty rzymskiej 2 garście migdałów ziemnych 3 śliwki renklody 2 garście malin świeże listki mięty tajskiej (lub innej) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju makowego Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki
Quinoa Raz!Mega czekoladowy sernik na kruchym spodzie, z dodatkiem skarbów lasu: jeżyn i malin, kwintesencja smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników, jakich udało mi się upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet któremu trudno się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto kruche; 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao(...)twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto, wylepić
Wanilia i KardamonCiasta ucierane często goszczą w naszym domu, bo nie dość, że są bardzo smaczne, szybkie to jeszcze można kombinować z różnymi dodatkami. Dzisiaj wersja z malinami. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 200 g masła - 1 szklanka cukru kryształu - 3 jajka - skórka otarta z 1 pomarańczy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 300 g malin Przygotowanie(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Do masy dodajemy stopniowo jajka, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Mąkę, sól oraz cynamon przesiewamy i porcjami dodajemy do masy maślanej. Maliny wrzucamy do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniWyruszyliśmy na poszukiwanie malin, zbyt wiele ich nie znaleźliśmy, ale to co nam się udało zebrać przerobiliśmy na dwa małe słoiczki :) Składniki na 2 małe słoiczki: około 200-300 gr malin 2-3 łyżeczki cukru na jeden słoiczek około 600 ml wody 1. Malinki myjemy i osuszamy na sicie. 2. Słoiczki myjemy i wyparzamy. Do wyparzonych słoików układamy po równo(...)owoce oraz zasypujemy cukrem. 3. Wodę zagotowujemy i gorącą zalewamy maliny, zakręcamy słoiki. 4. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce
Gotowanie...to proste !czekoladowe ciasto. Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet! Przepis znaleziono tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo : dwie czerwone galaretki, 500-600 g malin Wykonanie: Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną mieszamy. Jajko ucieramy dodając po trochu cukier
Walijskie PichcenieTort ten zrobiłam na urodziny mojej córeczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka. *foremka(...)szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody na nadzienie: 600 ml kremówki 2 opakowania śnieżki szklanka malin 300 g dżemu z owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamocno malinowe semifreddo z jagodami. Idealny deser na lato i doskwierające upały. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 250g świeżych malin + maliny do dekoracji 200g świeżych jagód Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Maliny
Gotowanie i blogowanie