skórki startej z cytryny 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta soli i pieprzu opcjonalnie łyżka liofilizowanego, mielonego buraka odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g greckiej fety duży malinowy pomidor 8 plasterków suszonych pomidorów z oleju 1/4 łyżeczki skórki startej z limonki 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 2-3 listki świeżej mięty łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki
Mienta blogSezon na maliny i jeżyny trwa więc czaruje w kuchni pyszne owocowe desery. Dzisiaj prezentuję jogurtowca jeżynowego a za kilka dni w podobnej odsłonie zaprezentuję malinowego. Poza tym odkryłam rewelacyjną rzecz - żelatynę w listkach 😮😮😮 już teraz rozpuszczanie żelatyny nie stanowi dla mnie problemu, ona się po prostu sama rozpuszcza. Nie trzeba stać, żmudnie mieszać, po prostu nie trzeba! Składniki
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 4 pomidory malinowe 2 ogóreki gruntowe 1 zielona papryka 0,5 cebuli 1 duża bułka 0,5 l przegotowanej zimnej wody 2 łyżki octu octu winnego bagietka do podania sól pieprz ziołowy Sposób wykonania: Obrać i wyciskąć czosnek.Wymieszać z wyjętą wewnętrzną częścią bułki (bez skórki) i 5 łyżkami oliwy
Przepisy kulinarne babci Antoninysmaczne. Danie wychodzi przepyszne, że chętnie sięga się po dokładkę. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowała ! :) Składniki: 100 g ryżu (użyłam basmati) 400 g pomidorów malinowych 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis TUTAJ ) 1 cebula 2-3 łyżki oliwy uprażone płatki migdałowe bazylia sól pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, myjemy
Gotuj z Mąkąporcje: 2 plastry dużego bakłażana krojonego w poprzek, o szer. ok. 1 cm zioła do pizzy 3-4 duże jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) 1 duży pomidor malinowy 3 łyżki posiekanego w cienkie paseczki grubego szczypioru 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju sól, pieprz Plastry bakłażana posypać solą i odstawić, by puściły sok. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku
Czerwień i błękitporcje 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger) 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego lub masła) 3 ząbki czosnku 1/2 małej czerwonej papryczki chili garść listków jarmużu 1 pomidor malinowy 1 szklanka mleka kokosowego sok z ćwiartki cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ugotowany makaron (ok 130 g suchego) np. fettuccine, ćwiartki cytryny
cool and mintyzamrozić lub przygotować z nich dżem. Przetworzone maliny mają cudowny aromat i śmiem twierdzić, że smakuję jeszcze lepiej niż świeże. Uwielbiam dżem truskawkowy, ale zaraz po nim jest malinowy, chociaż może oba lubię tak samo. Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają
Kuchcik gotujeziemniaczane: 1/2 kg ziemniaków 1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu olej do smażenia placków Salsa pomidorowo- paprykowa: 2 pomidory malinowe 1 papryka żółta szczypta soli i pieprzu kilka listków bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek Sos jogurtowy: 100 gram jogurtu naturalnego garść świeżej bazylii szczypta
Mango PapajaWakacje i letnia laba dobiegają końca… Słoneczny czas sprawił, że nasze buzie są muśnięte zdrową opalenizną, a ciało zrelaksowane, wypoczęte! Koniec wakacji wcale nie musi
Raj dla Podniebieniaśniadań, zdecydowanie. Jajka gotowane w sosie pomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie. Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula 200 gram kiełbasy chorizo 1 biała papryka 1 mała cukinia 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin
Mango Papajaidealnym poziomie słodyczy, a ich smak podkręca cynamon. Można go zrobić z dowolnych pomidorów, użyłam żółtych odmiana „Figiel” i „gruszkowych”, ale czerwone „Malinowe” czy „Bawole serca” będą równie dobre. Składniki na dwa słoiki 330 ml: 2 kg pomidorów 150-200 g cukru 5 lasek cynamonu sok z jednej cytryny Przygotowanie: W zależności
greenscarfzbyt wielkiej wprawy w kuchni, poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik :). W sezonie letnim przygotowuję go z różnymi owocami, zarówno w postaci musów (niżej truskawkowy, ale polecam również malinowy, jeżynowy oraz jagodowy), jak i całych, ułożonych na masie serowej i zalanych galaretką. Składniki Masa serowa opakowanie okrągłych biszkoptów 250 ml mleka 2 łyżki żelatyny 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie
Słodkie inspiracjekurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu znalezionego na kwestii smaku - babka jest ta sama, lukier zamiast malinowego ziołowy. BABKA CYTRYNOWA Z TYMIANKOWYM LUKREM Na lukier łyżeczka tymianku (nasz- może być świeży lub suszony, cytrynowy albo zwykły) wrzątek pół szklanki cukru pudru Na babkę tłuszcz do wysmarowania
les mirabelleskilka borówek zalewam galaretką 1/2 szklanki na trzy pucharki i wstawiam do lodówki. Jak stężeje wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki, układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na nią układam połówki winogrona i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na końcu wylewam warstwę jogurtową
wesoła kuchniacałość dusimy. Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu Kcal: 548, 8 B: 42,5 g ; W: 58,8 g; T: 13,8 g Podwieczorek DESER Z KUBECZKA - FIT Malinowy zawrót głowy ( mojego autorskiego przepisu) - około 70-80 g malin - opakowanie jogurtu greckiego 150 g - 20 g cukru lub słodzika - 4 g żelatyny - 50 ml zimnej wody Zaczynamy
Health-Fit-Life