makrela - 1690 przepisów (strona:44/113)

Roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli 135

Roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli – to propozycja na dość szybką i pyszną przekąskę na Sylwestra. Mojemu Mężowi ostatnio ona bardzo zasmakowała, więc często pojawia się u nas w domu nie tylko podczas imprez, ale także jako przekąs The post Roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Paprykarz powrót do PRL-lu 81

seriale „Miś” czy „Alternatywy 4” go nie bawią, to żadna gwiazdka Michelin nie zastąpi dumy, jaką poczułem. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 400 g makreli wędzonej bez skóry, ości, płetw 250 g ryżu ugotowanego wcześniej 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 100 g suszonych pomidorów 250 ml czerwonego pesto z chili 3 łyżki słodkiej(...)Dodaj do rondla i czasami mieszając, gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj pesto, dobrze zamieszaj i gotuj kolejne 15 minut, lub do czasu, kiedy wszystko będzie miękkie. Makrele włóż do miksera i też ją zmiksuj. Z ryżem zrób tak samo. Kiedy warzywa lekko przestygną, wymieszaj razem wszystkie składniki i gotowe. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Paprykarz powrót do PRL-lu pochodzi

RafalCook
Pasta z makreli 154

Pyszna i prosta pasta z makreli idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 makrela wędzona 1 średnia cebula 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 3-4 łyżki majonezu. sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Oddzielamy mięso ryby od ości i przekładamy do miseczki, następnie siekamy w drobną kosteczkę cebulę i dodajemy wraz

Studencka Micha
Burgery rybne 122

opracowałam własny przepis na burgery rybne , które – pewnie Was to nie zdziwi ;) – wyszły przepyszne ! Sekretem owych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie przygotowanie(...)wspominałam, przepyszne! Dzieciom możecie podać burgera bez bułki, w formie kotleta, jako dodatek do obiadu. *Ja do swoich burgerów zakupiłam 500 g filetów słodkowodnej molwy ze skórą oraz świeże makrele w całości (3 sztuki, ok. 1 kg), z których wykroiłam filety, usunęłam skórę i ości. Było z tym trochę zabawy, ale efekt końcowy zrównoważył wszystko. Poza tym mając ostry nóż

Moja Delicja
Śródziemnomorska pasta kanapkowa z makrelą, suszonymi pomidorami i oliwkami (Crema di sgombro con pomodori secchi e olive) 119

SKŁADNIKI 200 g makreli w oleju (ok. 2 opakowania) 10 suszonych pomidorów w oleju 20 g czarnych oliwek 20 g zielonych oliwek 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy extravergine d'oliva 2-3 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki suszonego oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di sgombro all'olio(...)olio extravergine d'oliva 2-3 cucchiai di aneto tritato 1/2 cucchiaino di oregano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Suszone pomidory oraz oliwki drobno siekamy. Do salaterki przekładamy filety makreli odsączone z nadmiaru oleju, suszone pomidory, oliwki oraz posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, ugniatając widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, sokiem z cytryny oraz oliwą. Pastę

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami 169

Składniki: 1 wędzona makrela 2 ziemniaki 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 1 cebula dymka (razem ze szczypiorem) Sos: 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka ostrej musztardy (sarepska) 3 łyżki octu winnego sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w plasterki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Cebulę kroimy w krążki(...)szczypior szatkujemy na drobne kawałki. Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w paski. Makrelę oczyszczamy z ości i łamiemy na mniejsze kawałki. Składniki sosu mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem

Qchnia po prostu
Tartaletki z makrelą i oliwkami 143

dymką oraz kruchym ciastem stanowi smaczną, drobną przystawkę imprezową. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 1 szt. makrela średnia czerwona cebula ząbek czosnku ½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek bez pestki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki(...)mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut. Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy

Pyry na Gaz
Ziemniaki pieczone z wędzoną makrelą 128

Podałam je z sałatką z cykorii klik . To dobry obiad na chłodne dni, które niestety już nadchodzą.  składniki ( 2 porcje) 6  - 7 średnich ziemniaków 120 g wędzonej makreli 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 posiekanej cebuli czosnkowej 1 łyżka majonezu sól, pieprz oliwa 20 g startego sera chedar Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki grubości(...)Zalać zimną wodą, zagotować, posolić, gotować ok 10 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjąć i poczekać aż obeschną. Makrelę pozbawić skóry i ości. Wziąć mniej więcej połowę, rozgnieść w misce widelcem. Dodać pietruszkę, cebulę, majonez. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki wstawić do odpowiedniej wielkości żaroodpornego naczynia, polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Pasta do chleba, z makreli, z keczupem i cebulą 153

Pasta do chleba, z makreli, z cebulą, keczupem i oliwą. Prosty sposób na zdrowe śniadanie. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula pieprz mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki keczupu Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę, keczup i całość dokładnie mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
Łódeczki z burakiem i makrelą oraz "Julia zaczyna od nowa" 164

belgijską i buraki pieczone przy okazji wypiekania pieczywa w weekendy. Składniki : cykoria belgijska 200 g ricotty chrzan (dałam 2 łyżki, ale to kwestia indywidualnego smaku) pieczony burak czerwony kawałek makreli wędzonej sos teriyaki koperek Ricottę wymieszać z chrzanem. Cykorię podzielić na łódeczki. Każdą łódeczką posmarować łyżeczką ricotty z chrzanem. Buraka pokroić w kostkę. Kostki buraka rozłożyć na łódeczkach z cykorii(...)łódeczkach rozłożyć kawałki wędzonej makreli. Całość skropić sosem teriyaki. Wierzch łódeczek posypać posiekanym koperkiem. Przepis z przyjemnością dodaję do akcji Angeli "Mam smaka na buraka" Od przeczytania "Ostatniego dnia roku" Katarzyny Misiołek chętnie sięgam po jej książki, do czego zachęcają mnie okładki. Nie inaczej było z kolejną książką autorki "Julia zaczyna od nowa" . Tytułowa Julia jest 46-letnią dziennikarką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z makreli z awokado i twarogu 193

Składniki: 1 wędzona makrela 1 awokado 100 g białego półtłustego sera 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy ze skóry miąższ. Szczypior szatkujemy na małe kawałki. Makrelę, awokado i biały ser łączymy ze sobą i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypior. Pastę skrapiamy sokiem

Qchnia po prostu
Pasta do chleba, z makreli 187

Jeśli lubicie pasty rybne, dzisiaj mam dla Was propozycję na jedną z najprostszych past. Pasta do chleba, z makreli, z cebulą i oliwą. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz mielony Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę

Smak mojego domu
Pasta z makreli z cebulką i ogórkiem 131

sposób zwiększając ukrwienie organizmu. Pobudzają również produkcję tlenku azotu, mającego działanie rozszerzające na naczynia krwionośne, co usprawnia przepływ krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego.  Ponadto makrela to źródło  fosforu  i  potasu  oraz  witaminy D  i  witaminy A , która ma korzystny wpływ na skórę.  Jak widzicie, że nie można jej pominąć(...)Taka pasta jest doskonałym śniadaniem lub kolacją z dodatkiem pełnoziarnistego chlebka. Do tego obowiązkowo jakieś warzywko do swojej porcji i pełnowartościowy posiłek gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 makrela świeża lub wędzona -1 cebula czerwona -3 sztuki ogórków konserwowych -pieprz, ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pozbywamy się ości i skóry z ryby. Cebulkę i ogórki kroimy drobno

Zdrowie i pysznie na talerzu
Spaghetti z makrelą po polsku i "Miłość z nutą imbiru" 180

herbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego) sok z cytryny sól koper Zagotować wodę na makaron(...)posolić i ugotować makaron al dente. Rodzynki zalać wrzątkiem. Wymieszać i odsączyć po ok. 2 minutach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Makrelę rozdrobnić w palcach. Dodać do cebuli. Na patelnię dorzucić pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i rodzynki. Podgrzać. Na patelnię przerzucić makaron, podlać odrobiną wody z gotowania. Dodać łyżkę pokrojonego koperku (u mnie

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania