makrela - 1690 przepisów (strona:52/113)

Pasta z wędzonej makreli 159

Moja ulubiona ! I do tego do zrobienia w 10 minut - włączając w to gotowanie jajek na twardo!  Składniki: - 1 wędzona makrela (ok 300-400g) - 5 jajek rozm.M - 1 średnia cebula - 1 duża łyżka majonezu - sól, pieprz - opcjonalnie: ogórek konserwowy, szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (pokrojoną cebulę przelewamy(...)wrzątkiem). Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy palcami. Dodajemy posiekane jajko oraz cebulę. Dodajemy majonez i pierz. Mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojonego w drobną kosteczkę dużego ogórka konserwowego lub/i szczypiorek. Smacznego

CookYourself
Pasta z wędzonej makreli 152

Pasta z ryby to jedna z moich ulubionych past. Tym razem wybrałam wędzoną makrelę bo wyglądała nadzwyczaj świeżo i pysznie. Zaraz powstała z niej przepyszna pasta na którą serdecznie zapraszam. Pasta do chleba z wędzonej makreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wytrawny tort chlebowo-serowy 337

łyżeczki soli do rzodkiewek 1 nieduża cebula czerwona 200g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój ulubiony z Wielunia   2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego KREM RYBNY - ok. 150g wędzonej makreli 1 jajko kurze, ugotowane na twardo  100g twarożku Mój ulubiony z Wielunia  2 łyżki majonezu KREM OGÓRKOWY - ok. 100g świeżego ogórka 1/3 łyżeczki soli do ogórka 2 czubate(...)smaku i lżej strawna. Rzodkiewki i cebulę przełożyłam do miseczki. Dodałam twarożek, śmietanę, doprawiłam do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszałam. Jak zrobić krem rybny? Pół wędzonej makreli obrałam ze skóry i bardzo dokładnie usunęłam wszystkie ości, roztarłam widelcem w misce. Jajko ugotowane na twardo obrałam ze skorupki, starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do ryby

Smaczna Pyza
Obsmażane jajka faszerowane wędzoną rybą 294

jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj.  To przepis, który wykorzystuję nie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo, kiedy nie miałam pomysłu jak wykorzystać wędzoną makrelę. Połączenie jej z ugotowanymi jajkami, a potem obsmażenie na maśle, w pierwszym momencie wydawało się dziwne. Był to jednak strzał w dziesiątkę, dlatego postanowiłam, ze ten przepis, mimo "ostatniej chwili" pokażę(...)jeszcze przed świętami. Może i u Was w czeluściach lodówki czai się jakaś wędzona ryba? 😊 Składniki: 6 jajek około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ostrej musztardy świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta to oprószenia masło do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół - razem ze skorupką. Wydrążyć ostrożnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z makreli w sosie jogurtowo-czosnkowym 232

ciężkie dla żołądka, składniki przemieszałam sosem jogurtowo czosnkowym , do którego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :) Składniki na śniadanie dla 3-4 osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 cebula czerwona – mała  2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Sosu czosnkowego od Folwark(...)sól, pieprz - do smaku   Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę - nie obierać ze skórki . Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek jeszcze mokre - patent na prostsze i szybsze obieranie . Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystko wsypać do miski, przyprawić do smaku, dodać jogurt

Grunt to przepis!
Jajka z makrelą 261

Składniki: 6 jajek 1/2 wędzonej makreli garść rzeżuchy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Żółtka wyjąc do miseczki i rozgnieść widelcem. … Czytaj dalej Jajka z makrelą

czarrna od kuchni
Paprykarz domowy 271

SKŁADNIKI  -cztery ryby wędzone dwie makrele i dwa srebrzyki -200 g ryżu kolorowy RISANA -3 cebule -2 ząbki czosnku -1 papryczka chilli -pół papryki czerwonej słodkiej -pół papryki zielonej słodkiej -pół papryki żółtej słodkiej -2 marchwie -2 pieczarki -1pietruszka -150 ml wody -koncentrat pomidorowy 160 ml -przecier pomidorowy 500 ml -olej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku(...)minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była za gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody. Gotowy paprykarz przełożyć w słoiczki i puszki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta z twarogu i makreli 139

Pasty kanapkowe z powodzeniem zastępują wędliny. Z twarogiem i makrelą jest smaczna i zdrowa:). W tej wersji jest bardzo sycąca, wystarczy niewielka ilość na pieczywie by nasycić się na długo.  200g twarogu  200g fileta wędzonego z makreli  3 ogórki kiszone 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Z fileta usuwamy skórę, rwiemy na małe kawałki. Ogórki

Szefowa kuchni
Pasta z makreli z fetą i suszonymi pomidorami 285

Bardzo lubię ryby w postaci past. To proste smarowidło przygotowałam na bazie fety i wędzonej makreli. Doskonałym, nadającym paście wyrazistości dodatkiem są suszone pomidory. Składniki: 2 puszki makreli w oleju 1 kostka fety (użyłam twardej) kilka suszonych pomidorów (użyłam pomidorów bez zalewy) pieprz Rybę odsączyć z oleju, rozgnieść widelcem rybę oraz fetę. Dodać posiekane pomidory. Jeśli używacie pomidorów w oleju

Czerwień i błękit
Pasta rybna 146

Pasta rybna Składniki: Makrela wędzona - 2 szt masło - 2 łyżki cebula - 1/2 szt Przygotowanie: Makrele dokładnie obrać z ości. Cebulę obrać i razem z masłem i rybą, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Pastą smarować pieczywo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
PASTA Z MAKRELI 122

jajek to zrobiłam trochę inną wersję :)  Zdrowa i smaczna poleca się na śniadanie  PS: Najlepiej smakuję na świeżym domowym pieczywie !  SKŁADNIKI: 140 g wędzonej makreli 140 g naturalnego sera tofu 2 rzodkiewki ½ łyżeczki musztardy 1 łyżeczka keczupu ½ łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki soli 2 ogórki kiszone lub konserwowe Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki/koperek/szczypiorek PRZYGOTOWANIE(...)1.Makrelę obieramy. 2. Tofu odsączamy, rozdrabniamy i mieszamy z sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę. 3. Makrelę, ser tofu i pozostałe składniki miksujemy. 4. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą

Marcepanowa kuchnia
Pasta serowo-rybna z papryką 167

czasu do czasu lubię zrobić ser do kanapek. Składniki: 200 g sera białego wędzona makrela - ilość wedle uznania kilka plasterków papryki konserwowej zielona cebulka sól, pieprz jogurt naturalny Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Makrelę dokładnie oczyścić z ości, podrobić. 3. Paprykę konserwową i zieloną cebulkę drobno pokroić. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
Pasta jajeczna z wędzonąym łososiem 134

ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak. Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem . Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela. Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ(...)WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli ) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie pasty: 1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. ostygnięte jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. 2. Do jajek dodać rozdrobnioną rybę i szczypiorek

kolorowotorcikowo
Pasztet z makreli 154

zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w  sklepie Dajar  (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition Składniki: 1,5 kg filetów z makreli (bez ości i skóry) 110 g dyni 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół pęczka koperku 2 jajka 1 szkl kaszy manny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego 3 łyżki ziaren słonecznika(...)Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy z łusek, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek myjemy i odrywamy od gałązek. Mięso makreli przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia razem z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Do zmielonej ryby dodajemy startą dynię, jajka, mannę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę na pasztet i przekładamy do dużej keksówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasta makrelowo-jajeczna 189

Osobiście nie przepadam za sklepowymi pastami rybnymi. Dlatego też często robimy takie sami. Makrelowo-jajeczna dość często króluje w weekendy.  Składniki -duża wędzona makrela (ok 250-300g) -3 jajka -cebula -2 łyżki majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Jajka ugotować i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Makrelę dokładnie obrać z ośći

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania