makrela - 1690 przepisów (strona:54/113)

Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 166

wraz z pożywieniem. To wcale nie jest trudne, ponieważ wystarczy zjadać porcję ryby zaledwie 2 razy w tygodniu.  Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot oraz śledź.  Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja.  Dodatkowo ryby są niskokaloryczne(...)oczywiście bez smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie

Di gotuje
paprykarz szczeciński z wędzoną makrelą 175

Uwielbiam paprykarz szczeciński ..Ciągle coś zmieniam, dodaję a zawsze jest smaczny i chętnie zjadany.. Polecam dzisiaj z wędzoną makrelą z dodatkiem imbiru.. Produkty: 2 wędzone makrele 3 marchwie 2 cebule 1 1/2 opakowanie ryżu 2 puszki pomidorów w całości 5 ząbków czosnku OLIWA DO SMAŻENIA + MASŁO SÓL,PIEPRZ,PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA 1 łyżeczka imbiru Wykonanie

Ugotujmy Coś
Masło z makreli wędzonej 198

Bardzo szybka i smaczna pasta. Smakuje jak ta ze sklepu, ale na pewno nie ma w niej tyle dodatków chemicznych.  makrela wędzona 1 sztuka  masło 1/3 kostki koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka Mięso makreli oddziel od skóry i ości, włóż do rozdrabniacza razem z miękkim masłem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Zmiksuj. Gotowa do spożycia

AZgotuj!
PASTA Z MAKRELI I SUSZONYCH POMIDORÓW 122

Najlepsza rekomendacja? Moje łobuzy zmiotły ją w kilka minut. Składniki 1 średnia wędzona makrela 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów 2-3 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki) sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Z makreli ściągnijcie skórę i wyciągnijcie ości. Kawałki mięsa ryby wrzućcie do blendera razem z pozostałymi

OliveandThyme
JAJA FASZEROWANE MAKRELĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 115

Składniki pasta z makreli z tego przepisu jaja szczypiorek  świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Zgodnie z  tym przepisem  przygotujcie pastę.  Jaja ugotujcie na twardo. Obierzcie je, przekrójcie na połowę, wyciągnijcie żółtka. Żółtka wymieszajcie dokładnie z pastą z makreli.  Przygotowany farsz nakładajcie na połówki jajek smarując dosyć niedbale. Posypcie szczypiorkiem i dosyć obficie świeżo zmielonym pieprzem

OliveandThyme
Sałatka z wędzoną makrelą i pomarańczą 235

Sładniki: 1/4 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki orzechów włoskich pół wędzonej makreli pomarańcz szczypiorek winegret pomarańczowy Wykonanie: 1. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i ułożyć na półmisku. 2. Seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, szczypiorek drobno pokroić. 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości(...)podzielić na małe kawałki.  5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Film instruktażowy

Atlas Smaków
Makrela z masłem czosnkowym 181

Składniki: 4 filety z makreli 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią sól, pieprz Przygotowanie: Masło wymieszać z przeciśniętym przez … Czytaj dalej Makrela z masłem czosnkowym

czarrna od kuchni
Kotleciki z ziemniaków i makreli 122

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kotleciki z makreli Składniki: Ziemniaki – 6 średnich Tuńczyk wędzona – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Kukurydza konserwowa – 4 łyżki Groszek konserwowy – 4 łyżki Fata – 100g Mąka – 2 łyżki Sól, pieprz, suszone oregano Natka pietruszki(...)łyżki posiekanej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, kukurydzę, groszek i drobno pokrojoną fetę.. Wszystko mieszamy z natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko i mąkę. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami (Pasta con sgombro, olive, acciughe e capperi) 176

SKŁADNIKI 300 g makaronu razowego 150 g filetów z makreli 80 g czarnych oliwek 25 g anchois w oleju 2 łyżki kapar ó w  natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di pasta integrale 150 g di filetti di sgombro 80 g di olive nere 25 g di acciughe 2 cucchiai(...)capperi prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Filety z makreli kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kawałki ryby. Po ok. 2 minutach do ryby dodajemy kapary, pokrojone oliwki z anchois. Doprawiamy pieprzem (w tym przepisie nie używam soli, ponieważ

La grande e la piccola cuoca
Pasta z makreli i jajek 113

Przejadły mi się ostatnio wszystkie wędliny i sery, więc jako dodatek do kanapek przygotowałam pastę z wędzonej makreli z jajkiem. Do tej pory oczyszczałam po prostu rybę, dorzucałam majonez oraz przyprawy i już, można było smarować kanapki. Tym razem wzbogaciłam pastę o ugotowane jajka, chrzan oraz szczypiorek i wyszło naprawdę smacznie :) Składniki: 1 wędzona makrela (ok. 250 g) 3 nieduże

Simply Food
Makrela w panierce 175

widać, nic tylko jeść ryby ☺ Szkoda, że ceny ryb nadal są zbyt wysokie 😔 No, ale cóż, przynajmniej dwa razy w tygodniu, powinniśmy je spożywać. Dzisiaj przestawiam popularną makrelę. Bardzo prosto przyrządzona, ale za to jaka smaczna! Wystarczy podać do niej bukiet surówek i obiad gotowy ☺ Składniki: -dowolna ilość filetów z makreli -składniki do panierki: mąka, jajko zmiksowane z dwiema łyżkami

Kulinarne przemyslenia
Chlebek PITA 160

program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego " Moje chlebki podałam z wędzoną makrelą, buncem, czerwoną cebula i sałata lodową. Pyszna kompozycja połączona pikantnym sosem pomidorowym. Foto relacja:  Kula ciasta po wyrobieniu  Placki przed pieczeniem  Posiekana wędzona makrela Bunc wędzony

Gotuj Sam!
pyszna i zdrowa pasta z makreli... 133

Składniki: makrela wędzona 1 większa, rzodkiewki 1 pęczek, zielenina 1/2 pęczka, por 1 mały, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki opłukane rzodkiewki, por, trochę koperku, natki pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do miski świeżą wędzoną makrelę dokładnie obrać z ości, dodać do miski, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę dodać pieprz mielony, olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
5 minutowa pasta rybna (pomidorowo-fasolowa) 209

kanapki, co prawda wygląd tej pasty pozostawia wiele do życzenia, no ale przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej blenderem. Taka

IMPRESJA SMAKU
Pasta makrelowo – jajeczna, idealna do kanapek 540

jest problem. Nie wiem jak Wy ale je wszystkie bardzo lubię. Na dzisiaj przygotowałam pastę makrelowo – jajeczną z dodatkiem ogórka i cebuli. Oj będzie smakowało. Składniki: 1 wędzona makrela 4 ugotowane jajka na twardo ½ średniej cebuli 2 kiszone ogórki 3 łyżki majonezu light Wykonanie: Ogórki, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Z makreli usuwamy skórę i ości. Delikatnie rozdrabniamy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania