Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła. Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał(...)osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy pieprz sól
Kuchnia od dwojgaProste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni(...)ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem* Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie
Mango PapajaProste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni(...)ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem* Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie
Mango PapajaSzybka i bardzo prosta sałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana(...)mały pęczek rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i rzodkiewkę. 2. Makrelę zmiksuj z suszonym pomidorem, dodaj do sałatki, dobrze i delikatnie wymieszaj. 3. Przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Moje rady: jeśli chcecie dodajcie do sałatki łyżkę - dwie majonezu i/lub
Zasmakuj Kuchnisię idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;) Składniki: 1 średnia wędzona makrela 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo zmielona(...)czarnuszka - stanowi doskonały substytut pieprzu) sos: łyżka musztardy sarepskiej + łyżeczka chrzanu + 2 łyżeczki majonezu Kielecki Jak przygotować sałatkę? 1. Obierz makrelę z ości i skóry. 2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, pokrój w kostkę. 3. W misce połącz makrelę, fasolkę, kukurydzę, jajka, połącz z sosem, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniPasta idealna do kanapek... Urozmaici zarówno śniadanie jak i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno kroimy. Makrelę obieramy ze skóry, czyścimy z ości i rozrywamy rękami na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy nożem lub ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Wszystkie składniki
Kuchnia MagdaLenyfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pęczak z bobem i wędzoną makrelą Składniki – 2 porcje: Bób – dowolna ilość ;) Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Suszone pomidory – 5-6 sztuk Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Przygotowanie potrawy(...)zacząć od ugotowania bobu (potrzebuje on najwięcej czasu aby zmięknąć). Następnie ugotować kaszę pęczak w delikatnie osolonej wodzie. Gdy kasza i bób będą już gotowe, wymieszać je z makrelą, posiekanymi suszonymi pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek
Kuchnia Bon AppetitCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy pęczak i wędzonej makreli Składniki: Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Groszek zielony – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 10 sztuk Koperek – 1 pęczek Sól, pieprz, oliwa z oliwek Czosnek(...)ząbki Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, a gdy wystygnie dodać do niej oczyszczoną z ości i skóry makrelę. Całość wymieszać z zielonym groszkiem, pokrojoną w kostkę papryką i pomidorami. Do składników dodać dużą ilość posiekanego koperku, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i doprawić do smaku
Kuchnia Bon AppetitSAłATKA Z MAKRELI ViolaPassion Składniki; 1 Makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki swiezego koperku Pol papryki spodkiej 1 średnia cebula (czerwona) 1 łyżka swiezej natki pietruszki Pol szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwy sol,pieprz do smaku Sposób: Makrele obieramy z osci i skory,zdrabniamy widelcm. Jajka tarkujemy na grubych oczkach Kroimy
Viola cooks with passiondość dużo, to past rybnych się nie serwowało. Dopiero u siebie zaczęłam eksperymentować z pastami rybnymi. Po naszej ulubionej paście z łososia przyszła kolej na kolejną, tym razem z makreli. Moja rodzinka uwielbia ryby pod każdą postacią, więc taka pasta musiała również przypaść im do gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam(...)wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego) - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub zwykłego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 2 szczypty soli do cebuli (można pominąć) - koperek
Smaczne ZdrowePastę z wędzonej makreli najczęściej przyrządzam z jajkami i majonezem, stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 makrela wędzona Pół pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sałatkowego Fanex Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wędzoną makrelę oczyszczamy z ości, lekko rozdrabniamy, ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy, wszystko przekładamy
Bajeczna KuchniaJest to jeden z naszych ulubionych smarowideł do chleba. Ważne, aby makrela była świeża i kupiona w zaufanym sklepie. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Potrzebujesz 1 średnia makrela 1 cebula 1 ugotowane na twardo jajko pół jogurtu naturalnego pieprz Przygotowanie: Obraną makrelę wrzuć do malaksera, dodaj cebulę, jajko jogurt. Całość zblenduj Dopraw do smaku. Smacznego
KukuleczkiPasta bezrybna a’la makrela Jedna pasta bezrybna już była. Robiłem ją na bazie wegańskiego twarogu. Tym razem pokusiłem się, dzięki paczce od firmy Polsoja, o zrobienie pasty bezrybnej, której głównym składnikiem jest tofu wędzone – w tym przypadku ekologiczne. Starałem się uzyskać jak najbardziej autentyczny smak „makreli”. Nie jest to prostym zadaniem, jeśli od ponad(...)misce lub najlepiej w wysokim pojemniku i zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku. I voilà. Twoja pasta bezrybna jest już gotowa. Smacznego! Artykuł Pasta bezrybna a’la makrela pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanśniadanie najczęściej jem kanapki. Często przygotowuje więc różnego rodzaju pasty do nich. Pasta z makreli, to jedna z moich ulubionych. Dzisiaj wzbogacona chrzanową nutą, stanowiła moje pyszne śniadanie. SKŁADNIKI: 1 mała wędzona makrela 2 ogórki korniszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego chrzanu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka majonezu sól pieprz A jak to zrobić: Makrelę
Kuchnia w opałachKlasyczny przepis na pastę z makreli odmieniłam odrobiną chrzanu, soku z cytryny i dodatkiem suszonych pomidorów. Taka wersja jest ciekawa w smaku i równie pyszna. Składniki: 2 wędzone makrele sok z połowy cytryny łyżeczka chrzanu/wasabi 200g serka kremowego np. Philadelfia pęczek szczypiorku 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makrele obieramy z skóry i ości
Pyry na Gaz