makrela - 1690 przepisów (strona:31/113)

Ciepła sałatka z młodych ziemniaków, grillowanych szparagów i wędzonej makreli 208

grillowanych, świeżych – wyrazisty sos, jajko z płynnym żółtkiem spajające całość. Sałatka na obiad lub lunch, albo nawet na kolację – pełne danie, które na pewno nie pozostawi Was głodnymi. RYBA Makrelę obieramy ze skórki, dzielimy na pół, pozbawiamy kręgosłupa a z nim wszystkich ości. Mięso ryby dzielimy na małe fragmenty, ości wybieramy. Odstawiamy. SZPARAGI Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałych końców, kroimy(...)mieszamy je razem. WSZYSTKO RAZEM Przepołowione ziemniaki w musztardowym winegrecie rozkładamy na talerzu. Na nich układamy zgrillowane szparagi. Pomiędzy – rozkładamy przekrojone na połowy czereśniowe pomidorki. Całość posypujemy mięsem makreli, na szczyt nakładamy ugotowane jajko. Podajemy od razu – sałatka nie musi być gorąca, ważne, żeby była mocno ciepła co jeszcze lepiej uwydatni jej smak. SKŁADNIKI 400g malutkich młodych ziemniaków – wielkości piłki

Karo in the Kitchen
Domowy paprykarz rybny 165

oryginalnym paprykarzu jest świeża ryba, ale ochota na paprykarz naszła mnie podczas pobytu w Kościelisku, a to nie jest Polinezja Francuska i ryb nie mamy. Padło na wędzoną makrelę i tak powstał domowy paprykarz szczeciński po mojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia. Na domowy paprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory(...)dajemy mu 2 minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i ciut karmelizował. Dorzucamy pomidory i pulpę. Ogrzewamy i pozwalamy, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawiamy do ostygnięcia. Makrele obieramy ze skóry i ości, wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy, żeby rozwalić pozostałe ewentualnie ości. Rybę mieszamy z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką

ladykitchen
Faszerowane jajka 178

Pomysłów na faszerowane jajka tyle, ile głów, które nad tym myślą. Ja pamiętam żółtko mieszane z wędzoną makrelą, ale to już czuć nudą – choć smak uważam za kultowy ;) Mam dla Was kilka propozycji. Bardzo prostych w przygotowaniu, z dwóch składników każdy. Nie przejmujcie się żółtkami, z nich można zrobić przepyszną paschę. Awokado z pietruszką Dojrzałe awokado kroimy na pół(...)słony. Tuńczyk z pomidorem Tuńczyka w zalewie odcedzamy dokładnie. Pomidora kroimy bardzo drobno – siekamy. Mieszamy składniki. Tuńczyk, jak feta – jest wystarczająco słony, by nie było potrzeby dosalania. Makrela z żółtkiem Klasycznie. Żółtko wyciągamy do miseczki, dodajemy makrelę, trochę jogurtu naturalnego i ugniatamy widelcem na pastę. Także nie trzeba dosalać, ale można dodać posiekany koperek. To są farsze, które

Kucharzyca
Rolada z łososiem i makrelą 171

Przygotowanie bardzo proste, smak bajeczka. Dosyć duża porcja z tego wychodzi, więc spokojnie na imprezy można ją przygotować. Makrelę oczyścić z ości i skóry i wrzucić do miski, dodać serek topiony i skórę z cytryny. Zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Koperek posiekać drobno i dodać do masy. Śmietanę ubić i wymieszać razem z masą rybną, doprawić pieprzem(...)stolnicy rozłożyć folię spożywczą, następnie ułożyć płaty łososia wędzonego tworząc długi prostokąt. Na środek nałożyć masę z makreli. Zawinąć roladkę pomagając sobie folią spożywczą. Na końcach zawinąć folię, tworząc duży cukierek z ryby Wstawić do lodówki, jeść na drugi dzień. Podawać z bułeczkami lub chlebkiem. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, ale prawdę mówiąc śmietana nadaje puszystości. Pycha , polecam

Kuchnia Pokoleń
Wędzona makrela w cieście francuskim 229

naprawdę. Otwieracie lodówkę i jeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną makrelę w cieście francuskim. Może akurat macie w lodówkach. Składniki: 4 kawałki wędzonej makreli rolka ciasta francuskiego (no przecież nie będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra(...)papryka czosnek niedźwiedzi mieszanka sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się

GRUBY WAŁEK
Makrela po brazylijsku 205

Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro  patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu: Składniki na przygotowanie ryby: - 3 świeże(...)mrożone makrele - cytryna - bułka tarta - sól, kumin, 3 ząbki czosnku My lubimy używać tych papryczek, są niesamowicie ostre. Taka papryczka tylko dla odważnych! Składniki na przyprawę do ryby:  - suszone papryczki chilli np. pepperoncini, - sól, - pół cebuli, - pomidor, - pół cytryny Przygotowanie ryby:  Bierzemy makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy ryby nacierając je cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną

Smaki Brazylii
Pasta z makreli wędzonej z papryczką chipotle 187

Wędzona makrela to bardzo wdzięczny składnik chlebowych smarowideł. Tym razem pasta ostra, a zawdzięcza to dodaniu papryczki chipotle. Papryczki są faktycznie mocne,  lepiej  więc dodawać je stopniowo i sprawdzać czy już wystarczy nam ostrości. Polecam! składniki 1 makrela wędzona,  bez skóry i ości 2- 3 łyżki majonezu 1 szalotka 1-2 papryczki chipotle + łyźeczka sosu adobo(...)puszki) łyżka koperku łyżka posiekanych kaparów Sól, pieprz przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, podzieloną na mniejsze kawałki włożyć do miski blendera, dodać majonez, papryczki chipotle, szalotkę - zmiksować. Przełożyć do miski,  dodać posiekane kapary i koperek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Smacznego

Stare Gary
Sałatka z makrelą 150

Urozmaicona makrela - prosta sałatka :) Składniki: - 1 makrela wędzona - 2 jajka - szczypior - 1 cebula Gotujemy jajka na twardo, obieramy makrelę, dodajemy cebulę skrojoną w kostkę i oprószamy szczypiorem

upichcona
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 241

pastę nie tylko do kanapek. Wytrawną masą można również wypełnić kruche tartaletki i zaserwować na imprezie. Doskonała przekąska z nutą słodyczy, którą nadają bataty oraz marchewki, przełamana wędzonym posmakiem makreli. Jak dla mnie bomba ! Do tego lekka wiosenna surówka ! Mmmmm.... Pasta z pieczonych batatów i makreli wędzonej Składniki: 1 batat (surowy; około 400g); 1 marchew (surowa; około(...)makrela wędzona (po obraniu 200 g); tymianek świeży, pieprz cayenne. Krok po kroku.           Batata i marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie, kiedy warzywa są już upieczone odstawiam do ostygnięcia. Następnie wszystkie produkty wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę

Życie na widelcu
Pasta z wędzonej makreli 160

Pyszna pasta z makreli, szybka w przygotowaniu. Do smarowania pieczywa. Taką lubię i polecam:) Składniki: 1/2 kg wędzonej makreli 1-2 cebule 2 łyżki musztardy  garść posiekanej zieleniny; natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha oliwa z oliwek ostra mielona papryka Wykonanie: Makrelę obieram ze skóry, usuwam ości. Przepuszczam przez maszynkę razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą

Bea(u)ty kitchen
Pasta z wędzonej makreli 165

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić(...)ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba lub bagietki. Smacznego

Pełny talerz
Pasta z makreli wędzonej 154

ochotę na rybkę. Kolejna propozycja pasty kanapkowej, chociaż połowę słoiczka zjadłam samej bez pieczywa. Dobrze smakuje, szybko się robi, a do tego jest bardzo zdrowa. Wiele ludzi nie docenia makreli, a przecież jest bogactwem kwasów Omega-3. Poza tym zawiera dużo białka (aż 18 g/ 100g), potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminę D, A, E, B1, B2 oraz B6. Pasta(...)makreli Składniki: 100 g makreli wędzonej; 100 g fasoli czerwonej (z puszki); 1 cebula (mała); Pieprz, świeży tymianek. Zaczynam ! Nie ma nic prostszego !            Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Fasolkę najpierw odcedzam i płuczę żeby pozbyć się całej zalewy. Na końcu przyprawiam pieprzem oraz listkami tymianku i gotowe

Życie na widelcu
Szybka sałatka z wędzonej makreli 449

Dzisiaj błyskawiczna sałatka z wędzonej makreli. Można ją przygotować bardzo szybko jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Kupując makrelę zwróćcie jednak uwagę, żeby była świeża. Powinna mieć charakterystyczny zapach dym, w żadnym wypadku nie powinien się przebijać w nim kwas, bo to oznacza, że okres świeżości ryba ma już za sobą(...)ogórki kiszone pokrojone w drobna kostkę, mały pęczek posiekanej natki pietruszki , 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, 2 średnie szalotki pokrojone cienkie talarki, 1 średnia wędzona makrela rozdrobniona, pieprz do smaku, opcjonalnie majonez >klik!< . Wszystko razem wymieszać i doprawić pieprzem. Na końcu można dodać majonez lub tylko posmarować nim kanapkę przed nałożeniem sałatki - jeśli chcemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MAKRELĄ 217

słodko … i na ostro – każde uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne naleśniki , chrupiące , smażone na masełku …. wypełnione po brzegi super farszem z wędzonej makreli. Wiadomo – połączenie nie dla każdego , ale wielbiciele ryb z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * jajko – 1 szt * proszek(...)pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczy[pta * olej – 3 łyżki FARSZ: * wędzona makrela – 1 szt * cebula – 1 szt * przyprawy DODATKOWO : * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy , odstawiamy an chwilę , smażymy duże naleśniki. FARSZ: Cebulę złocimy na odrobinie oleju. Dodajemy do obranej z ości makreli. Doprawiamy do smaku i dokładnie razem mieszamy. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Pasta z wędzonej makreli z chrzanem 199

Metod na zrobienie pasty z makreli jest mnóstwo. Tym razem pasta z dodatkiem jogurtu i chrzanu. Jest rzadsza niż robione przeze mnie wcześniej, zupełnie gładka,  świetnie  smakuje z grzankami z bagietki. Można podać w jednej miseczce, ale możemy też pastę rozłożyć do małych kokilek - dla  każdego indywidualną porcję.   składniki 4-6 porcji ok 220g(...)makreli wędzonej,  bez skóry i ości 120 g jogurtu greckiego skórka starta z 1/2 cytryny kilka  gałązek  natki pietruszki 1 - 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku świeżo zmielony pieprz biały kremowy serek do zagęszczenia - opcjonalnie grzanki z bagietki do podania przygotowanie Jogurt, pietruszkę i startą skórkę cytrynową  włożyć

Stare Gary