znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego(...)widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej z tego wszystkiego zajmuje obranie ryby, bo całą reszta to tylko kilka ruchów ręką. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest
Mieszam w Garnkuznajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego(...)widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej z tego wszystkiego zajmuje obranie ryby, bo całą reszta to tylko kilka ruchów ręką. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest
Mieszam w Garnkudomu i pyszne szybkie danie gotowe. Sprawdzą się zarówno jako lunch, szybki obiad, kolacja czy danie podczas imprezy. Ostatnio będąc na zakupach w sklepie rybnym kupiłam piękną, pachnącą wędzoną makrelę i stwierdziłam, że to właśnie z jej dodatkiem przygotuję wrapy. I to był bardzo dobry pomysł. Składniki: 3 placki tortilli mała główka sałaty rzymskiej 1 wędzona makrela plastry pomidora(...)pieprz, oliwa sos ziołowy: 2 łyżki greckiego jogurtu, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kukurydze, pokrojone rzodkiewki a następnie mieszamy. Makrelę obieramy ze skórki oraz ości. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli układamy sałatkę, plastry pomidora, kawałki wędzonej makreli a następnie polewamy dressingiem. Każdy placek dokładnie zwijamy
Życie ze smakiemPasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości
Korniszonkikubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś, co chce się zjeść po całym dniu kapania deszczu o parapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta(...)wspomagają odporność organizmu. W połączeniu z kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka
Cooking MonsterWitajcie. Dziś podaję Wam drugi pomysł na pastę serową z makrelą. Pierwszy można podglądnąć tu - KLIK . Dzisiejsza wersja z ogórkiem kiszonym wydaje mi się lepsza niż ta z ogórkiem konserwowym. Mamy tu nieco inne dodatki, jest ich więcej i naprawdę całość świetnie smakuje. Składniki: 250 g sera białego półtłustego 1/2 dużej wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebulki(...)łyżeczka musztardy 1 mały jogurt naturalny siekany świeży koperek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości. 2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie
Kuchnia domowa AniPyszna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i kremowego twarożku. Aromatyczna, pożywna po prostu mniam. Świetnie smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem, np. rukoli lub/i cebulki, czy pomidora. Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI 50 g miękkiego masła 1 wędzona makrela 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g kremowego twarożku np. Almette 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki(...)sól, pieprz, szczypta chili w proszku, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki WYKONANIE Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, przekładamy do miski. Dodajemy twarożek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wprost do miski z rybą ścieramy na tarce (o dużych oczkach) czosnek i szalotkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy/miksujemy masło na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy
cool and mintyDzień dobry :-) Dziś zapraszam po przepis na pyszną rybkę. Makrela pieczona w piekarniku z kolendrą i czosnkiem. Wyszła pyszna, ogólnie ja bardzo makrelę lubię, a dobrze przyprawiona i upieczona jest rewelacyjna. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 sztuki: 4 makrele 70 g masła świeża kolendra 3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie(...)Makrele myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy z obu stron. 2. Masło przekładamy do miseczki, dodajemy do niego świeżą posiekaną kolendrę, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły. 3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy
kruche babeczkiMakrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka . Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubicie ryby jako takiej to może spróbujcie kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego jedzenia – ulubione(...)warzywa, serki czy pestki. Akurat makrela jest tanią rybą , dlatego zachęcam do zjadania jej w większej ilości. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jeśli ryby jesz tylko raz w tygodniu – to za mało! Pora poprawić wyniki i dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej . Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek . My bardzo się cieszymy, kiedy
Słodkie GotowaniePrzedstawiam pastę rybną z makreli bez dodatku majonezu. Nie byłam pewna czy ją przygotowywać i czy może być smaczna, jednak okazało się, że bardzo dobrze, że się zdecydowałam ją przyrządzić. Składniki na pastę rybną z makreli (spora porcja): ser biały chudy 250 g makrela wędzona około 250 g cebula sól pieprz zielona cebulka lub szczypiorek Makrelę podzielić na kawałki, usunąć
Karola gotujepostaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi(...)czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz
Życie ze smakiemŚledzie to jedne z moich ulubionych ryb. Możne je przygotować na setki sposobów i zawsze będą pyszne. Dzisiaj przedstawiam je po kociewsku z wędzoną makrelą – nie pomyliłam się, są z makrelą i nie tylko ale to już sprawdźcie sami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 3 filety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 1 ogórek kiszony 50 g wędzonej makreli ( obranej ) ¼ cebuli Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie w tej samej wodzie je gotujemy ( lekko solimy wodę). Śledzie również namaczamy ale w zimnej wodzie na około 30 – 40 minut, zależnie od tego jak bardzo są słone. Po ugotowaniu grzyby odsączamy i drobno kroimy. Podobnie kroimy ogórka i cebulę
Smaki EwyLubicie pasty do kanapek? Ja bardzo, bo można fajnie kombinować ze składnikami. Dzisiaj mam dla Was pyszną i zdrową propozycję pastę z makreli i twarogu. Świetny pomysł na śniadanie :) SKŁADNIKI 125 g chudego twarogu 200 g wędzonego fileta z makreli 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka szczypiorku sól, pieprz
Moje Kuchenne RewelacjePasta z makreli towarzyszy mi o d dzieciństwa, zawsze je dnak jej po dstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam do datkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bar dziej kremowa i z decy dowanie bar dziej smakuje dzieciom :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia wę dzona makrela kostka białego sera półtłustego (250g) 1 cebula sól(...)pieprz Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy w kostkę i mieszamy w miseczce z serem (roz drabniamy ser wi delcem). Skórę z makreli z dejmujemy i o d dzielamy rybę o d ości. Wkła damy całość do sera i cebuli i dokła dnie mieszamy wi delcem. Oprószamy świeżo zmielonym i pieprzem i ewentualnie solą (we dług mnie sól jest zbę dna ponieważ
ChilliJemyMakrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna. Składniki: * 3 świeże makrele (moje były dość spore) * 2 cebule * 750 ml wody * 250 ml octu spirytusowego 10% (użyłam octu Parczew(...)liści laurowych * 7-8 ziarenek ziela angielskiego * mąką do panierki * olej do smażenia ryby Wykonanie: Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać do miski. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalewę zagotować. W między czasie
Zrób to smacznie