makrela - 1690 przepisów (strona:20/113)

Makrela z miodem 191

Wędzona makrela zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, natomiast największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ma ogromny wpływ na naszą odporność. Składniki: 1 świeża wędzona makrela 2 jabłka 3 ogórki kiszone 1 mały por 1 pomidor szczypta czarnego sezamu do dekoracji Sos  2 łyżki śmietany łyżka majonezu łyżeczka soku z limonki łyżka miodu sól(...)smaku Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Por kroimy w pół księżyce, zalewamy gorącą wodą aby zmiękła po 2 minutach odcedzamy na sitku Ogórki oraz obraną z ości makrelę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Pokrojone jabłka, ogórki, makrelę i ostudzoną porą wkładamy do miski polewamy sosem delikatnie mieszamy. Dekorujemy pomidorem i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego

kgwjanczewo
Pasta z makreli na ostro 262

Pasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego zapachu i sprawimy że pasta będzie wyrazista w smaku. Najważniejsze to kupienie dobrej makreli - nie przesolonej i prawdziwie wędzonej, kolejnym ważnym składnikiem jest cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej(...)jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę na razowy chleb do pracy czy też na kolację :) Składniki dla ok. 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Tusza makreli ok 250-300g 3 jajka M EKO Garść kukurydzy konserwowej bez GMO Majonez 3 łyżeczki Przecier pomidorowy 4 łyżki Musztarda rosyjska 3 łyżeczki 2 małe cebulki Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek

Kuchnia PROzdrowotna
Poniedziałkowy "fit" - Jajka z nadzieniem rybnym 205

Dziś szybki i prosty do przygotowania przepis z wykorzystaniem filetów z makreli w sosie pomidorowym. Bardzo lubię wszelakie pasty rybne, a przygotowując ją w jajkach, możemy podać ją zarówno na kolację, jak i na przystawkę. Pasty takie robię często, ale pierwszy raz dodałam do niej rzodkiewkę i bardzo spodobał mi się ten smak.  Jajka z nadzieniem rybnym  SKŁADNIKI(...)jajek 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym GRAAL pieprz,  sól  zielona cebula  10 rzodkiewek  PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy delikatnie żółtko ze środka, nie uszkadzając białek. Żółtka przekładamy do miseczki i dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 261

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w makreli wspomagają naszą pracę mózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli . Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe śniadanie(...)Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona 3 łyżeczki serka naturalnego 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki musztardy kolendra sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oczyszczamy z ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy

kulinarnyJa
Smak dzieciństwa 147

przepis. W ten oto sposób dotrzymuje danego sobie słowa :-) Tym przepisem chciałabym jakby cofnąć czas, a wszystko dlatego że na chwile przenoszę się w czasy dzieciństwa. Taką pastę z makreli często jadałam na kanapkach tyle, że była to pasta kupowana przez rodziców w Centrali Rybnej. Dziś odtwarzam jej smak. Mam nadzieje, ze i Wam posmakuje. Pasta z wędzonej makreli składniki(...)wędzona makrela 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skóry (krojone) sól, pieprz do smaku natka pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się lekko rumienić podlewamy ją odrobiną wody i dusimy przez chwile. Następnie dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy aż nadmiar płynu odparuje

Przysmaki Karolki
TARTELETKI Z WARZYWAMI I MAKRELĄ PO PROWANSALSKU 86

Danie to przywołuje mi na myśl kuchnię prowansalską, kolorową, słoneczną, pełną letnich warzyw nasyconych słońcem południa i pachnących ziołami. Przepis na to danie, skomponowane z pomidorów, bakłażana, papryki i makreli, nie jest skomplikowany, a jeśli ładnie je podacie, to na pewno wywrze wrażenie na Waszych gościach. Gorąco polecam. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min. Porcja dla 4 osób(...)ciasta francuskiego ● 400 g fileta ze świeżej makreli ● 20 g oliwy z oliwek ● 400 g dojrzałych pomidorów ● 75 g drobno poszatkowanej szalotki ● 2 ząbki czosnku ● listki świeżego tymianku i posiekanego rozmarynu ● 50 g czerwonej papryki ● 50 g żółtej papryki ● 50 g bakłażana ● 50 g cukinii   Przygotowanie: Rozwiń ciasto francuskie, wytnij kółka za pomocą obręczy do formowania potraw o średnicy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta z makreli 105

Pamiętajmy o tym, by ryby wędzone były dodatkiem i urozmaiceniem naszej diety, a nie jej podstawą. Wtedy bez obaw możemy cieszyć się jej smakiem. Na przykład pyszną pastą z makreli idealną na kanapki z razowego pieczywa. Pasta z makreli - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: wędzoną makrelę, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, 2 ogórki kiszone, sól(...)pieprz do smaku. 1. Makrelę oczyść z ości, zdejmij skórę i rozdrobnij widelcem. 2. Wyciśnij sok z połowy cytryny. 3. Ogórki drobno posiekaj. 4. Wszystkie składniki połącz, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. 5. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem

Z notatnika dietetyka
Kerabu sałatka 99

gotowanych składników. Kerabu idealnie nadaje się do dań rybnych czy mięsnych, na przykład z grilla. Jej świeży, kwaśno – ostry smak jest wręcz idealny. Ja dawno nie jadłem wędzonej makreli, stąd pojawiła się ona w moim malezyjskim Kerabu. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 20 minut 🇲🇾 – Malezja Oczywiście potrzebujemy kilku składników(...)posiekana Dressing Sos rybny – 1-2 łyżki Sok z limonki – 1 sztuka Cukier – 1-2 łyżeczki Imbir – 5 cm starty drobno Mój dodatek Wędzona makrela – 180 gram Jeśli mamy już te kilka składników, Kerabu czeka na zrobienie Przede wszystkim sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu. Po pierwsze wymieszaj składniki dresingu i polej nim cebulę. Odstaw

RafalCook
Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym 77

Kolejny przepis na pastę do kanapek, tym razem pasta z białego sera z makrelą – to pomysł mojego męża. Ja lubię eksperymentować i szukać nowych ciekawych połączeń, więc mi się spodobał. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego przepisu – zachęcam. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 puszka makreli w sosie pomidorowym ½ cebuli 150 g białego sera szczypta(...)soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować z pomocą blendera na gładką masę. Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym Artykuł Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
SMAŻONA MAKRELA 151

Zwykle kojarzona z zapachem dymu, jedzona na zimno, jako przekąska. U nas, już jako propozycja obiadowa, zachwyca i uzależnia - SMAŻONA MAKRELA. Artykuł SMAŻONA MAKRELA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka z makreli 123

Sałatka z makreli to pyszny dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Gorąco polecam! Sałatka z makreli – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. g (ok. 315 w cał The post Sałatka z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pasta z makreli wędzonej i twarogu. 100

Przepis na pastę z makreli wędzonej i białego sera. Smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania. Idealna na drugie śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje zarówno z białym jak i ciemnym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z makreli wędzonej i twarogu Składniki 500 g białego sera półtłustego 1 duża makrela wędzona 1 średnia cebula cukrowa koncentrat pomidorowy mały słoiczek(...)cebulę. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki : 2 łyżki majonezu, 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego. (majonez i koncentrat wg uznania). Odstawić na min. godzinę. Podawać z ulubionym pieczywem. Artykuł Pasta z makreli wędzonej i twarogu. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pasta rybna 87

Czas czytania: 2 min Bardzo lubię wędzone ryby, używam ich do kanapek, sałatek, pizzy i past. Dziś chciałam zaproponować wam najprostszą i najszybszą pastę rybną. Miałam wędzoną makrelę, więc przyrządziłam pastę właśnie z makreli, ale możecie do tego użyć dowolnej ryby. Pasta świetnie smakuje na kromce żytniej bagietki z dodatkiem ogórków korniszonowych lub kiszonych. Pasty rybne nie są raczej ulubionym(...)full svg * { fill: #343434; } Pyszna pasta rybna. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 150 g wędzonej makreli 70 g kremowego serka 2 łyżeczki soku z cytryny 1 1/2 łyżki łyżki chrzanu ostrego 1 szczypta pieprzu cayenne lub chilli 2 łyżki oliwy Instructions Makrelę dokładnie obrać pozbywając się

SprawdzonaKuchnia.pl
KANAPKOWA PASTA RYBNA Z ANCHOVIES 123

Kremowa i pełna smaku kanapkowa pasta z wędzonej makreli, kremowego twarożku i filecików anchovies.  Doprawiona startym czosnkiem i opcjonalnie także czerwonym pieprzem oraz świeżą kolendrą. Znakomity zamiennik wędlin na kanapkach. Można przechowywać do 2 dni w lodówce. Wędzoną makrelę z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną rybą, np. pstrągiem. Można także użyć odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki(...)słoiczka. Zamiast twarożku sprawdzi się miękkie masło, które odpowiednio wcześnie należy wyjąć z lodówki i zostawić na blacie do ocieplenia. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 250 g makreli wędzonej (waga przed oczyszczeniem) lub tuńczyka z puszki  100- 150 g kremowego twarożku, np. Almette, Philadelphia lub   75 g miękkiego masła 2-3 fileciki anchovies 1 ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny

cool and minty
Pasta z makreli, twarogu, jajek i warzyw 122

Kanapkowa pasta z wędzonej makreli z dodatkiem twarogu, jajka i warzyw. Pasta idealnie sprawdzi się na pożywne smakowite śniadanie jak również dodatek farszu do jajek lub przekąsek. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona 3 jajka na twardo 250 g twarogu 3 rzodkiewki 1 cebula czerwona 1/2 pęczku(...)koperku 1/2 pęczku natki pietruszki 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego pieprz sól 1. Makrelę oczyszczamy z ości i skóry, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo. 2. Po ugotowaniu jajka studzimy, kroimy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i cebulę. Tak samo robimy z posiekanym koperkiem i natką

karolgotuje