jest żart! Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie! Niesamowicie chrupiące i aromatyczne. Pasta z makreli dodaje niezwykłego charakteru i sprawia , że po danie z przyjemnością skuszą się zarówno panie jak i panowie. Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę . Do tego(...)mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 ml FARSZ: * wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt * mozzarella – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka – do smaku * masło
Ostra na Słodkozaczynamy od przepysznego śniadania, czyli minikanapeczek z różnymi pastami. Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". I teraz uwaga, niech nikt po przeczytaniu wpisu nie mówi: "aaaa, taka pasta z makreli, robiłam tysiąc razy!". TO NIE JEST ZWYKŁA PASTA Z MAKRELI. :) Składniki: pumpernikiel (niestety nie miałam więc wykorzystałam pieczywo pełnoziarniste) pasta 1: 100g sera białego chudego ( w oryginalnym przepisie(...)wszystkie tego typu twarożki miały dużo tłuszczu więc postanowiłam zrobić swój twarożek) 2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego skórka z jednej cytryny 1 gałązka tymianku sól, pieprz pasta 2: makrela wędzona sok z 1/4 cytryny dymka pieprz pasta 3: 8 suszonych pomidorów z zalewy No to do roboty. Pasta 1: Rozdrabniamy widelcem ser i łączymy z jogurtem. Dodajemy skórkę
Brzuszki ŁakomczuszkiFilety z makreli wędzonej obrane ze skóry i umieszczone w podłużnej bułce, a następnie posmarowane majonezem. HOT DOG Z MAKRELĄ SKŁADNIKI 1 duża makrela wędzona; 2 bułki do hot dogów; majonez; kapary; sałatka szwedzka; jalapeno lub chilli; sałata lodowa; szczypiorek; pieprz; przepis na hot dog z makrelą po holendersku Artykuł Hot dog z makrelą po holendersku pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaSmarowidło do pieczywa przyrządzone z makreli wędzonej, białej fasolki oraz twarogu i kwaśnej śmietany. PASTA Z MAKRELI SKŁADNIKI 1 świeża makrela; tłusty lub półtłusty twaróg; biała fasolka z puszki; kilka rzodkiewek; szczypiorek; jogurt naturalny; sól, pieprz; przepis na pastę z makreli twarogu i białej fasolki Artykuł Pasta z makreli twarogu i białej fasolki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaWyrazisty w smaku smażony filet z makreli podany z bobem i papryką. MAKRELA FILET SMAŻONY SKŁADNIKI 2 świeże większe makrele dwie garści bobu czerwona papryka natka pietruszki dymka mąka pszenna lub kukurydziana sól, pieprz przepis na makrelę filet smażony Artykuł Makrela filet smażony z warzywami podany pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSmaczna pasta z makreli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 makrela wędzona 3 ogórki kiszone 4 jajka średnia cebulka pieprz do smaku łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso wędzonej makreli starannie oddzielić od skóry i ości. Drobno posiekać. Ugotować jajka na twardo. Ostudzone pokroić w kostkę. Cebulkę i ogórki również pokroić w drobną(...)kostkę. Całość przełożyć do miski. Dodać odrobinę pieprzu, musztardę i majonez .Wymieszać. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Pasta z ziemniaków i makreli czyli super, prosty i smaczny dodatek do kanapek, oryginalne smarowidło do pieczywa to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową. Jest to bardzo szybkim i łatwym w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadań. składniki na 3 porcje 1 wędzona makrela ( około 350 g ) 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki(...)majonezu czarny pieprz sól przepis Z wędzonej makreli wyjmujemy szkielet i ości a następnie kawałki mięsa przekładamy na płaski talerz i starannie rozgniatamy widelcem. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane, wystudzone i obrane z łupin ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy makrelę, szczypiorek oraz majonez. Całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Tak przygotowaną pastę
Smakowite DaniaPyszna sałatka ziemniaczana. Idealna na letni obiad lub kolację. Sałatka ziemniaczana jaką tym razem przygotowałam jest z dodatkiem ogórków, jabłka, czerwonej cebuli i wędzonej makreli. Całościowo wyszło bardzo smacznie i kolorowo (na żywo wygląda zdecydowanie ładniej, niż widać na zdjęciu – drobno posiekana czerwona cebulka oraz posiekana natka dodawały całości nie tylko smaku, ale i uroku. Sałatka ziemniaczana z wędzoną(...)makrelą najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Warto więc przygotować ją wcześniej i odłożyć do lodówki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły. 700 g ziemniaków około 200 g wędzonego filetu z makreli 1 jabłko sok z połowy cytryny 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie – 1 łyżka
Smaki Na TalerzuSkładniki: Jajka 5 Makrela w sosie pomidorowym puszka 200 g Cebula Mała Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczką. Dodać makrelę z sosem pomidorowym. Za pomocą widelca rozgnieść makrelę i wymieszać z cebulą. Jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka i dodać je do makreli. Rozgnieść całość widelcem i wymieszać(...)Doprawić solą oraz pieprzem. Połówki białek napełnić farszem z makreli. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyLubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko od święta(...)ryby, to praktycznie codzienność. Łosoś w sałatce, śledź, wędzona makrela lub pasta kanapkowa z makrelą,a na obiad smażona lub pieczona ryba. My ryby uwielbiamy. Ostatnio odkryłam fajne miejsce, gdzie można zamówić świeże ryby z dostawą do domu. A mowa o rodzinnej przetwórni PPH MAN . Ich pełną ofertę znajdziecie na e-ryby.pl PPH MAN – ryby z rodzinnej przetwórni Firma
Słodkie okruszkiblogu za mało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy. Co do pasty z wędzonej makreli i ogórka kiszonego – uwielbiam ją. Dla mnie podstawowym dodatkiem do makreli zawsze była czerwona cebula. I ogórek kiszony. Tak powstał przepis na naprawdę genialny dodatek do pieczywa. I zdrowy. Kiedyś(...)próbowałam zamienić ogórka kiszonego na konserwowego, ale to nie było to. Zresztą, spróbujcie, sami ocenicie. Składniki: 1 duża wędzona makrela 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Makrelę obieramy ze skóry, bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i wrzucamy do miski. Cebulę i ogórek
KardamonovyMakrele najczęściej zjadamy w formie wędzonej, bo do takowej mamy wszyscy z reguły dostęp. Świeżą makrelę jadłam po raz pierwszy dopiero tutaj, w UK. I ... zakochałam się dosłownie w jej smaku 😍 Nie wspomnę już o walorach odżywczych tej pysznej rybki ... Przepis jest prosty, bo taka ryba wg mnie nie wymaga nakładu jakiś wyszukanych dodatków czy przypraw 😃 Składniki: świeże makrele(...)cytryny sól pieprz ziołowy koperek majeranek drobno pokrojona cebulka kilka wiórków masła Wykonanie: Makrele czyścimy. Osuszamy. Na każdej robimy kilka skośnych nacięć. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Solimy z obu stron i posypujemy pieprzem ziołowym. Posiekaną drobno cebulkę mieszamy z koperkiem, majerankiem i solą. Wnętrze każdej ryby "napychamy" tak przygotowaną mieszanką. Niewielką ilością nacieramy też wierzch ryby. Na wierzchu każdej
Walijskie PichcenieDomowy paprykarz z makrelą wędzoną. Świetna i szybka propozycja na pyszne śniadanie. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 250 g makreli wędzonej 100 g ryżu 500 g przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki(...)ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do podsmażonej cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym. 4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy. 5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania
karolgotujePaprykarz z makreli / Polish Smocked Mackerel Spread Pamiętacie jeszcze paprykarz na kanapki? Dziś polecam go w znacznie zdrowszej i o wiele smaczniejszej niż sklepowa wersji. Paprykarz z wędzonej makreli to ciekawy pomysł na inną niż wszystkie pastę kanapkową. Jeśli nie przepadacie za makrelą, użyjcie innej wędzonej ryby. W wersji luksusowej sprawdzi się wędzony na gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju(...)kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam Masala, pieprz cayenne, moja ukochana mielona wanilia, pasta migdałowa i miód akacjowy. Już niebawem przepisy na na blogu:) Przepis na paprykarz z makreli: wędzona makrela, 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, ok. 125 g koncentratu pomidorowego, cebula, ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, opcjonalnie listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól
Lekcje w kuchni