makrela - 1690 przepisów (strona:17/113)

Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 174

jest żart! Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie! Niesamowicie chrupiące i aromatyczne. Pasta z makreli dodaje niezwykłego charakteru i sprawia , że po danie z przyjemnością skuszą się zarówno panie jak i panowie. Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę . Do tego(...)mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 ml FARSZ: * wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt * mozzarella – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka – do smaku * masło

Ostra na Słodko
Dietetycznie: pyszne kanapeczki 180

zaczynamy od przepysznego śniadania, czyli minikanapeczek z różnymi pastami. Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". I teraz uwaga, niech nikt po przeczytaniu wpisu nie mówi: "aaaa, taka pasta z makreli, robiłam tysiąc razy!". TO NIE JEST ZWYKŁA PASTA Z MAKRELI. :) Składniki: pumpernikiel (niestety nie miałam więc wykorzystałam pieczywo pełnoziarniste) pasta 1: 100g sera białego chudego ( w oryginalnym przepisie(...)wszystkie tego typu twarożki miały dużo tłuszczu więc postanowiłam zrobić swój twarożek) 2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego skórka z jednej cytryny 1 gałązka tymianku sól, pieprz pasta 2: makrela wędzona sok z 1/4 cytryny dymka pieprz pasta 3: 8 suszonych pomidorów z zalewy No to do roboty. Pasta 1: Rozdrabniamy widelcem ser i łączymy z jogurtem. Dodajemy skórkę

Brzuszki Łakomczuszki
Hot dog z makrelą po holendersku 60

Filety z makreli wędzonej obrane ze skóry i umieszczone w podłużnej bułce, a następnie posmarowane majonezem. HOT DOG Z MAKRELĄ SKŁADNIKI 1 duża makrela wędzona; 2 bułki do hot dogów; majonez; kapary; sałatka szwedzka; jalapeno lub chilli; sałata lodowa; szczypiorek; pieprz; przepis na hot dog z makrelą po holendersku Artykuł Hot dog z makrelą po holendersku pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Pasta z makreli twarogu i białej fasolki 53

Smarowidło do pieczywa przyrządzone z makreli wędzonej, białej fasolki oraz twarogu i kwaśnej śmietany. PASTA Z MAKRELI SKŁADNIKI 1 świeża makrela; tłusty lub półtłusty twaróg; biała fasolka z puszki; kilka rzodkiewek; szczypiorek; jogurt naturalny; sól, pieprz; przepis na pastę z makreli twarogu i białej fasolki Artykuł Pasta z makreli twarogu i białej fasolki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Makrela filet smażony z warzywami podany 47

Wyrazisty w smaku smażony filet z makreli podany z bobem i papryką. MAKRELA FILET SMAŻONY SKŁADNIKI 2 świeże większe makrele dwie garści bobu czerwona papryka natka pietruszki dymka mąka pszenna lub kukurydziana sól, pieprz przepis na makrelę filet smażony Artykuł Makrela filet smażony z warzywami podany pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Pasta z wędzonej makreli 48

Smaczna pasta z makreli   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 makrela wędzona 3 ogórki kiszone  4 jajka  średnia cebulka pieprz do smaku łyżeczka musztardy  3 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso wędzonej makreli starannie oddzielić od skóry i ości. Drobno posiekać. Ugotować jajka na twardo. Ostudzone pokroić w kostkę. Cebulkę i ogórki również pokroić w drobną(...)kostkę.  Całość przełożyć do miski. Dodać odrobinę pieprzu, musztardę i majonez .Wymieszać. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Pasta z ziemniaków i makreli + film 75

Pasta z ziemniaków i makreli czyli super, prosty i smaczny dodatek do kanapek, oryginalne smarowidło do pieczywa to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową. Jest to bardzo szybkim i łatwym w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadań.     składniki na 3 porcje 1 wędzona makrela ( około 350 g ) 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki(...)majonezu czarny pieprz sól przepis Z wędzonej makreli wyjmujemy szkielet i ości a następnie kawałki mięsa przekładamy na płaski talerz i starannie rozgniatamy widelcem. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane, wystudzone i obrane z łupin ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy makrelę, szczypiorek oraz majonez. Całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Tak przygotowaną pastę

Smakowite Dania
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą 98

Pyszna sałatka ziemniaczana. Idealna na letni obiad lub kolację. Sałatka ziemniaczana jaką tym razem przygotowałam jest z dodatkiem ogórków, jabłka, czerwonej cebuli i wędzonej makreli. Całościowo wyszło bardzo smacznie i kolorowo (na żywo wygląda zdecydowanie ładniej, niż widać na zdjęciu – drobno posiekana czerwona cebulka oraz posiekana natka dodawały całości nie tylko smaku, ale i uroku. Sałatka ziemniaczana z wędzoną(...)makrelą najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Warto więc przygotować ją wcześniej i odłożyć do lodówki, by smaki dobrze się ze sobą połączyły. 700 g ziemniaków około 200 g wędzonego filetu z makreli 1 jabłko sok z połowy cytryny 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie – 1 łyżka

Smaki Na Talerzu
Jajka faszerowane makrelą w sosie pomidorowym 69

Składniki: Jajka 5  Makrela w sosie pomidorowym puszka 200 g Cebula Mała Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczką. Dodać makrelę z sosem pomidorowym. Za pomocą widelca rozgnieść makrelę i wymieszać z cebulą. Jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka i dodać je do makreli. Rozgnieść całość widelcem i wymieszać(...)Doprawić solą oraz pieprzem. Połówki białek napełnić farszem z makreli. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Ryby z rodzinnej przetwórni PPH MAN – ryby z dostawą do domu 82

Lubicie ryby? My uwielbiam. Tak, nawet dzieci. Moja córeczka bardzo lubi pieczone lub smażone rybne kotleciki czy domowe rybne paluszki. Synek za to uwielbiam wędzoną makrelę. A ja? Ja kocham praktycznie wszystkie ryby w różnych postaciach – pieczone, smażone, w wersji po grecku i oczywiście śledzie. Za nimi wprost przepadam. Ryby jadamy u nas nie tylko od święta(...)ryby, to praktycznie codzienność. Łosoś w sałatce, śledź, wędzona makrela lub pasta kanapkowa z makrelą,a  na obiad smażona lub pieczona ryba. My ryby uwielbiamy. Ostatnio odkryłam fajne miejsce, gdzie można zamówić świeże ryby z dostawą do domu. A mowa o rodzinnej przetwórni PPH MAN . Ich pełną ofertę znajdziecie na e-ryby.pl PPH MAN – ryby z rodzinnej przetwórni Firma

Słodkie okruszki
Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego 57

blogu za mało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy. Co do pasty z wędzonej makreli i ogórka kiszonego – uwielbiam ją. Dla mnie podstawowym dodatkiem do makreli zawsze była czerwona cebula. I ogórek kiszony. Tak powstał przepis na naprawdę genialny dodatek do pieczywa. I zdrowy. Kiedyś(...)próbowałam zamienić ogórka kiszonego na konserwowego, ale to nie było to. Zresztą, spróbujcie, sami ocenicie. Składniki: 1 duża wędzona makrela 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Makrelę obieramy ze skóry, bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i wrzucamy do miski. Cebulę i ogórek

Kardamonovy
ŚWIEŻE MAKRELE. Z PIEKARNIKA 120

Makrele najczęściej zjadamy w formie wędzonej, bo do takowej mamy wszyscy z reguły dostęp. Świeżą makrelę jadłam po raz pierwszy dopiero tutaj, w UK. I ... zakochałam się dosłownie w jej smaku 😍 Nie wspomnę już o walorach odżywczych tej pysznej rybki ...  Przepis jest prosty, bo taka ryba wg mnie nie wymaga nakładu jakiś wyszukanych dodatków czy przypraw 😃 Składniki: świeże makrele(...)cytryny sól pieprz ziołowy koperek majeranek drobno pokrojona cebulka kilka wiórków masła Wykonanie: Makrele czyścimy. Osuszamy. Na każdej robimy kilka skośnych nacięć. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Solimy z obu stron i posypujemy pieprzem ziołowym. Posiekaną drobno cebulkę mieszamy z koperkiem, majerankiem i solą. Wnętrze każdej ryby "napychamy" tak przygotowaną mieszanką. Niewielką ilością nacieramy też wierzch ryby. Na wierzchu każdej

Walijskie Pichcenie
Paprykarz z makreli 123

Domowy paprykarz z makrelą wędzoną. Świetna i szybka propozycja na pyszne śniadanie. Czas przygotowania:    40 minut Ilość porcji:  >4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g makreli wędzonej 100 g ryżu 500 g przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki(...)ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do podsmażonej cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym. 4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy. 5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania

karolgotuje
Paprykarz z makreli / Polish Smoked Mackerel Spread 108

Paprykarz z makreli / Polish Smocked Mackerel Spread Pamiętacie jeszcze paprykarz na kanapki? Dziś polecam go w znacznie zdrowszej i o wiele smaczniejszej niż sklepowa wersji. Paprykarz z wędzonej makreli to ciekawy pomysł na inną niż wszystkie pastę kanapkową. Jeśli nie przepadacie za makrelą, użyjcie innej wędzonej ryby. W wersji luksusowej sprawdzi się wędzony na gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju(...)kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam Masala, pieprz cayenne, moja ukochana mielona wanilia, pasta migdałowa i miód akacjowy.  Już niebawem przepisy na na blogu:) Przepis na paprykarz z makreli: wędzona makrela, 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, ok. 125 g koncentratu pomidorowego, cebula, ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, opcjonalnie listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania