makrela - 1690 przepisów (strona:29/113)

Paprykarz domowej roboty 223

Makrela to absolutny klasyk jeśli chodzi o wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi(...)paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt

upichcic
PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO 199

Szybka, prosta, niskokaloryczna pasta do pieczywa.  Dodatek makreli w pomidorach oraz ogórka konserwowego sprawia, że smakuje ona trochę inaczej niż ta,  zrobiona z wędzoną makrelą.  Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku. Ja uwielbiam wszelkie "mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe(...)mała cebula 1 łyżka ketchupu sól pieprz Wykonanie:  Twaróg mielimy, blendujemy lub dusimy widelcem. Dodajemy makrelę wraz z pomidorową zalewą. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty. Całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy łyżkę ketchupu. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do lodówki

Walijskie Pichcenie
Pasta z makreli 123

Pasta z makreli często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację (niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3 a cebula i szczypiorek mają właściwości bakteriobójcze i poprawiają odporność organizmu. Składniki 2 średnie makrele 2 szalotki pół pęczka szczypiorku pól puszki kukurydzy majonez biały pieprz Sposób przygotowania Makrele dokładnie obieramy ze skóry

Pyry na Gaz
PASTA Z MAKRELI 117

wielu rozwiązań aby przemycić w diecie mojego dziecka wędzone ryby i sukces udało się. Propozycje świetna na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 1/2 cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki odrobina oliwy sól, pieprz A jak to zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry(...)pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej makreli równie dobrą pastę możemy zrobić z makreli w oleju z puszki

Kuchnia w opałach
Pasta z wędzonej makreli i jajek 135

Składniki: 1 wędzona makrela 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Usuwamy ości z makreli i dzielimy ją na małe kawałki Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makreli. Szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z makrelą, jajkami i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
DOMOWY PAPRYKARZ 246

Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a  znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.  Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem  będzie świetnym pomysłem na zdrowe(...)smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) 1 łyżka ketchupu 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju papryka ostra i słodka w proszku pieprz, sól cukier Wykonanie:   Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju

Walijskie Pichcenie
Zielono mi, czyli naleśniki szpinakowe na różne sposoby 197

szklanka otrębów owsianych 2 jajka łyżka oleju  czubata łyżka mąki szczypta soli I. Nadzienie z serem feta: 1/3 kostki sera feta 4 - 5 pomidorów suszonych II. Nadzienie z makrelą: pół wędzonej makreli 2 jajka na twardo łyżka ketchupu 10 g śmietankowego serka kanapkowego pieprz Wykonanie: Naleśniki: Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę, która się zebrała, dodajemy jajka, mleko, otręby sól(...)czasie przygotowujemy nadzienia. I. Nadzienie z serem feta: Pomidory kroimy w drobną kostkę Dodajemy je do sera feta i widelcem mieszamy oraz ugniatamy na spójną masę. II. Nadzienie z makreli. Pół wędzonej makreli obieramy ze skóry, usuwamy ości i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 jajka ugotowane na twardo. Serek kanapkowy i podobne jak postępowaliśmy przy nadzieniu z sera feta, mieszamy

Taste Of My Day
Paprykarz z wędzoną makrelą 60

Paprykarz z wędzoną makrelą Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Makrelę obrać bardzo dokładnie z ości i rozdrobnić. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach. Cebule obrać i pokroić w średnią lub drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i zeszklić(...)czarnym mielonym. Zestawić z ognia i można od razu podawać z pieczywem na ciepło lub odstawić do wystudzenia, a najlepiej po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Artykuł Paprykarz z wędzoną makrelą pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Tatar z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą, czyli szybka i prosta sałatka na kolację wigilijną prosto z Podlasia 92

zrobić przepyszną pastę rybną. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż na cedzak. Oczyść makrelę z ości – najłatwiej będzie Ci, gdy otworzysz ją wzdłuż kręgosłupa i wyjmując kawałek po kawałku odrzucisz ości a mięso ryby przekładać będziesz do miseczki. Cebulę posiekaj jak najdrobniej(...)miseczki z makrelą bez ości wrzuć cebulę i pokrojone w kostkę ogórki. Dodaj łyżkę oleju, pieprz i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać pastę do smarowania pieczywa – dodaj dodatkowo dwie łyżki oleju i wymieszaj wszystko. Salaterkę z sałatką możesz udekorować koperkiem. Składniki makrela wędzona 5 ogórków kiszonych średniej wielkości 1 cebula średniej wielkości 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta

Eat me! Fit me!
Domowy paprykarz 94

Zobacz mój sprawdzony i bardzo szybki przepis na domowy paprykarz szczeciński. Paprykarz świetnie nadaje się do świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Moja wersja będzie przygotowana na bazie makreli, ale możecie wykorzystać inną wędzoną rybę np. dorsza. Paprykarz można zrobić też ze świeżych białych ryb. U mnie paprykarz podaje się ze świeżym pieczywem z masłem oraz ogórkiem kiszonym. Przygotowany w domu paprykarz(...)kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Pokażę Wam zatem jak przygotować taki paprykarz w domu. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników, oraz dokładny sposób przygotowania. Składniki średnia makrela wędzona – ok. 300 g 100g ryżu 100 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 duża marchewka 3 łyżek oleju roślinnego 3 łyżek koncentratu pomidorowego szczypta chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Domowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli 68

kotlety mielone z kurczaka –  kotlety ziemniaczane –  wege burger z kalafiora –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej –  surówka z czerwonej kapusty KOTLECIKI Z WĘDZONEGO TWAROGU I MAKRELI PRZYGOTOWANIE: 20 minut Ilość porcji: 5-6 kotlecików SKŁADNIK KOTLECIKI: 250 g wędzonego twarogu 1 wędzona makrela 1 cebula 1 łyżka oleju + dodatkowy olej do smażenia 1 jajko 4-5 łyżek(...)stron. Kotleciki podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Moje kotleciki podałam z marynowaną dynią ! Smacznego! Artykuł Kotleciki z wędzonego twarogu i makreli pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pasta z makreli 105

Prosty sposób na pyszne smarowidło do kanapek – Pasta z makreli , do przygotowania której potrzeba niewiele składników. Wystarczy dobrej jakości puszka makreli w sosie pomidorowym, naturalny serek typu Bieluch, czerwona cebula i odrobina koncentratu pomidorowego. Po przepisy na inne pasty do kanapek zapraszam tutaj.   Czytaj dalej "Pasta z makreli" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Lunch mix z makrelą 92

czerwony, kasza owsiana Co nam trzeba? 1 torebeczka ugotowanego lunch mixu 1 mały świeży ogórek 1 mała czerwona cebula pokrojona w wiórka kawałek czerwonej papryki 3 łyżki mięsa wędzonej makreli kawałeczki kulki mozzarelli (pół kulki) 2 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości (np. lniany ) po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu czarnego Robimy! Ugotowany lunch mix mieszamy z posiekaną cebulą, papryką(...)makrelą, przyprawiamy, dodajemy oliwę i mieszamy Układamy w pudełeczku i posypujemy świeżym ogórkiem pokrojonym w kostkę, półkrążki i posypujemy kawałeczkami mozzarelli. Smacznego!! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Lunch mix z makrelą first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Sałatka z makreli wędzonej 96

zrobić jak jest tylko jedna makrela wędzona a domowników kilkakrotnie więcej? Oczywiście sałatkę albo pastę.Nie każdy może przepada za wędzoną rybą, a makrela ma dość charakterystyczny i wyrazisty zapach. Po dodaniu kilku składników smak znacznie łagodnieje a przy okazji mamy pyszną przekąskę, smarowidło lub dodatek. Rozmyślnie nie dodawałam tu ryżu, mimo że świetnie pasuje [...] Artykuł Sałatka z makreli wędzonej

Pieprzyć z Fantazją
Paprykarz domowy 87

każdego. Idealny do podjadania z chlebem jak i na chlebie. A do tego bardzo prosty! Spróbujcie! Kupiec na każdą porę dnia! Dla mnie: kolacja Co nam trzeba? 1 wędzona makrela 1 średnia cebula 2 średnie marchewki po poł łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, słodkiej papryki i cukru. Koncentrat pomidorowy 200ml 100g ryżu (Kupiec) – gotujemy go do miękkości olej rzepakowy Robimy(...)Makrelę obieramy ze skóry i ości, dobrze rozdrabniamy widelcem. Cebulę obieramy i drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju Dodajemy starte na grubym oczku marchewki. całość przesmażamy i podduszamy do miękkości, można lekko podlać wodą. Przyprawiamy i dodajemy ryż oraz przecier pomidorowy. Mieszamy całość, podduszamy jeszcze kilka minut, studzimy i mieszamy z makrelą. Share 0 Tweet 0 Pinterest

Latosiowydom