makrela - 1690 przepisów (strona:41/113)

Sałata z makrelą i pomidorkami koktajlowymi 134

przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe. Składniki : 4-6 liści sałaty masłowej młode listki sałaty karbowanej do 10 dag wędzonej makreli 2 garści pomidorków koktajlowych pół chili szczypiorek z dymki łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki dobrego oleju arachidowego łyżka octu jabłkowego Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki. Wymieszać obie sałaty(...)sobą na talerzu. Z makreli pozbyć się ości i rozrywać rybę w palcach na mniejsze kawałki. Rozrzucić na sałacie. Pomidorki pokroić na połówki i rozłożyć na makreli i sałacie. Całość posypać rozdrobnionym chili i szczypiorkiem, a potem orzechami ziemnymi. Polać sałatę oliwą, a potem octem jabłkowym. Podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Do kanapki 143

Składniki: • wędzona makrela • kostka twarogu • cebula/szczypiorek • pieprz Przygotowanie: Nic prostszego! Należy wędzoną makrelę pozbawić kręgosłupa moralnego wraz z ościstymi przyległościami i powierzchowną skórą. Do miski wrzucić twaróg i przy pomocy wyrafinowanego narzędzia jakim jest widelec rozgnieść jego strukturę. Dodać makrelę, pokrojoną drobno cebulkę i/lub szczypiorek. Wymieszać. Doprawić odrobiną pieprzu i już można smarować chlebowe spyrki

Karczma Honorietty
Sałatka z mieszanką meksykańską i wędzoną makrelą 158

Zresztą kto nie lubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i Wam. Składniki: Mieszanka meksykańska ze słoika 1 wędzona makrela 5 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki korniszony 1 cebula dymka Pieprz czarny Pieprz cayenne Majonez Wykonanie: Mieszankę meksykańską umieszczamy na sicie i płuczemy. Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy(...)kostkę. Wszystkie produkty mieszamy razem. Przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne do smaku. Na koniec dodajemy majonez, mieszamy i gotowe. W przepisie nie ma soli, ze względu na wędzoną makrelę, która już jest solona. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową 156

rybie” a nie tylko skóra. A zapomniałabym jeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie, nie zastanawiajcie  się nawet minuty. Składniki: Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę ) Gałązki koperku Gałązki selera naciowego Sól Ziołowa przyprawa do ryb Otarta skórka z cytryny Wykonanie: Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę(...)nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa do brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt

Smaki Ewy
Pasta z makreli 142

Pasta z makreli     Składniki  1 wędzona makrela 50 g masła 100 g koncentratu pomidorowego 30% Sól, pieprz Sposób przygotowania Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy koncentrat pomidorowy, masło pieprz i sól. Całość mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy na tostach, przed podaniem dekorujemy

Miód i pieprz
Domowy paprykarz 132

rozważania, chciałabym zaproponować przepis idealny na rozpoczęcie okresu przygotowań do świąt, który pomoże przetrwać w czasie Środy Popielcowej - przepis na domowy paprykarz. Składniki: 100 g ryżu 1 wędzona makrela 1 duża cebula 1 duża marchew - lub 2 mniejsze 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka łagodna Wykonanie:  Ryż gotujemy. Z wędzonej(...)makreli oddzielamy mięso od skóry i ości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy krótko pokrojoną w kostkę cebulę - ok. 2 min, następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Dusimy pod przykryciem do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potem dodajemy koncentrat, ketchup, ryż, makrelę i doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2 min, po czym zestawiamy

psgotujemy
Pasta jajeczna z makrelą. 140

składnik diety- dorsz w chrupiącej panierce, pyszne śledziki czy ryby w zalewie-kto ich nie lubi. Dlatego polecam na śniadanko pyszną pastę na gorącego tosta czy bułeczkę z wędzoną makrelą. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 4-5 ugotowanych jajek 3-4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula zmiażdżony ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(niekoniecznie) sól, pieprz(...)smaku szczypiorek lub koperek WYKONANIE: Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem i czosnkiem, dorzucić jajka pokrojone na mniejsze części, dodawać majonez i musztardę,  następnie makrelę obraną ze skóry i ości, zmiksować na gładką masę, dodać drobno posiekany szczypiorek lub koperek, wymieszać i gotowe

Kuchnia Beaty
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 167

bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec  1/4 wędzonej makreli  2 wiejskie jaja, ( żółtko z wiejskiego jaja pięknie zabarwi ryż na żółto) pęczek świeżej polnej macierzanki sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki) pieprz 1. Ryż gotujemy wg.przepisu(...)opakowaniu, odcedzamy i studzimy.  Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2.  Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne

Apetyczna babeczka
Pasta kanapkowa z makreli i twarogu 183

Agnieszka,  która odwiedziła mnie w ostatni weekend. Co dwie głowy to nie jedna. Zabrakło nam natki pietruszki ale.... Pasta wyszła pyyyyszna. Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 1/2 średniej makreli wędzonej 1/2 cebuli 1 średni koncentrat pomidorowy 2-4 łyżki majonezu  sól  pieprz  ostra papryka w proszku Makrelę obrać z ości a cebulę pokroić w drobną kosteczkę

Jemy Pijemy
Kulki makrelowe 133

zagadka rozwiązana ;) nikt nie wpadł na makrelę ? ;) muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki w piekarniku, ale rezultat przebił moje oczekiwania ;) Składniki (10 kulek): mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli 100g sera białego 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;)) sól, pieprz, słodka i ostra papryka(...)smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowy paprykarz 163

którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego wyzwania :D taaak ZAWZIĘŁAM SIĘ! :) przedstawiam wam jeden z efektów mojej wczorajszej wzmożonej aktywności ;) Inspiracja Składniki: 1 wędzona makrela 200-300g koncentratu pomidorowego (po raz setny napiszę, że najlepszy koncentrat jest w NETTO!:)) 100g brązowego ryżu sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka wg smaku 1 cebula(...)łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makrelę starannie i wnikliwie obieramy :D cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni z dodatkiem oleju, aż się ładnie zeszkli mieszamy ze sobą makrelę, ryż, cebulę, koncentrat przyprawiamy wg. smaku gotowy paprykarz najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta z makreli z serkiem Tapas i awokado 120

Blueberry Corner by "jagodzianka" To kolejna odsłona pasty z makreli. Dla mnie wędzona makrela najlepiej nadaje się na smarowidło. Jest miękka, soczysta i odpowiednio … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z makreli z serkiem Tapas i awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasta z wędzonej makreli 163

Makrele powinniśmy spożywać często, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo(...)zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie: Rybę wędzoną czyścimy z ości oraz skórki. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki przyprawiamy, mieszamy dokładnie składniki z dodatkiem majonezu. Odstawić na minimum 1 godzinę przed podaniem. Smacznego

kgwjanczewo
Pasta z makreli 202

Najprostsza pasta do pieczywa. Nam kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym.     Składniki: -wędzona makrela -cebula -olej -pieprz Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę dodajemy do makreli. Dodajemy pieprz, skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach. Smacznego

Maminek kulinarny
Placuszki gryczane z makrelą i słonecznikiem 148

coś ciepłego w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika.   Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki wody garść posiekanego szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki(...)szklanki ziaren słonecznika wędzona makrela pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli sporo czarnego pieprzu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Makrelę pozbawić skóry i ości i podzielić na mniejsze kawałki. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, wodę i wszystko połączyć, aby powstała gładka masa. Dodać posiekane zioła, ziarna słonecznika i kawałki ryby, doprawić pieprzem i odrobiną soli

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania