mąka - 10440 przepisów (strona:401/696)

Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 492

został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto. Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem mascarpone 250g mascarpone 150g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru mus rabarbarowo-truskawkowy 300g czerwonych łodyg(...)temperaturę pokojową - białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli - do piany dodać cukier, nadal ubijając - stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników - ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy

Smakołyki Bereniki
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 386

krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g czerwonych łodyg rabarbaru 10 łyżek cukru 4 żółtka szczypta soli 1-2 łyżki soku z cytryny 40g zimnego masła 50ml wody ciasto kruche 135g mąki pszennej 115g masła 50g cukru szczypta soli Wykonanie: KREM RABARBAROWY - rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić(...)gęsta, wtedy zdjąć z ognia - do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się - krem ostudzić i schłodzić w lodówce CIASTO KRUCHE - przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto można schłodzić - jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości

Smakołyki Bereniki
Clafoutis z truskawkami 206

wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały(...)czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku

Monia miesza i gotuje
GRYCZAKI. Kasza gryczana zupełnie inna. 192

rozpadały podczas smażenia, jeśli tak owo się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym. sos pieczarkowy: 300g świeżych pieczarek 1 - 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Cebulę zeszkliłam na maśle. Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz. Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem(...)pieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam z mąką (i ewentualnie odrobiną wody). Delikatnie wymieszałam z pieczarkami. Doprawiłam, dosoliłam. Zagotowałam. Podałam z gryczakami. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 209

chcę. Właśnie taki poranek pamiętam. We wspomnieniach z babcią w roli głównej. To ten chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY. (Babciny.; na dwie porcje; ) 1 kg mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanego słonecznika 100g świeżych drożdży litr ciepłej (ale nie gorącej) wody łyżeczka soli i cukru 4 łyżki oleju(...)odrbinie wody rozpuściłam drożdże i połączyłam z resztą wody. Wsypałam otręby, siemię, słonecznik, mąkę, sól, cukier i dodałam olej. Wrobiłam porządnie na jednolitą, gładką masę. Przelałam do dwóch foremek (u mnie kesksówka i mała tortownica). Piekłam w rozgrzanym do 170 stopni piecu przez prawie 2h. Przed końcem pieczenia, ok. 15 minut, zwilżyłam wierzch bochenków wodą. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE. 226

najważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem. Wmieszałam bardzo delikatnie białka. Wylałam do wyłożonej papierem tortownicy

W kuchni Karmel-itki
OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. Uśmiech Pana Rabarbara. 315

nasłuchuję, wypatruję. I widzę Go. Szanowny Pan Rabarbar uśmiecha się do mnie. Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM. (autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;) 1 szklanka mąki 1 szklanka otrąb 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka + 0,5 szklanki cukru 2 jajka 75g roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 300g rabarbaru Rabarbar umyłam, obrałam(...)pokroiłam w kostkę. Zasypałam połową szklanki cukru i odstawiłam. Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby i sól, wlałam roztrzepane jajka, jogurt, wystudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksowałam. Delikatnie wmieszałam rabarbar. 10 foremek natłuściłam, wypełniłam ciastem do 2/3 wysokości. Piekłam 25 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
PAPRYKOWE KLUSKI. 211

PAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam

W kuchni Karmel-itki
Nocna burza. 307

się jak z cebra. I ani myślał przestac. A rankiem wyszło słońce.   OTRĘBOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI. (oryginał: tutaj . podaję z moimi zmianiami.) puszka brzoskwiń 2 jajka 180 g mąki krupczatki wymieszanej z jedną łyżeczką proszku dopieczenia 4 duże łyżki otrąb pszennych 150 g cukru 125 ml maślanki 50 g stopionego masła cukier waniliowy Wszystko, prócz brzoskwiń, zmiksowałam ze sobą(...)Brzoskwinie odcedziłam z soku. Tortownicę natłuściłam i wysypałam mąką. Na spodzie ułożyłam brzoskwinie, przykryłam ciastem, wstawiłam do pieca. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Niedzielny obiad? A jak! 366

DROBIOWE W SOSIE. (przepis autorski;) 3 cebule czubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbek sól, pieprz liśc laurowy 1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąki Cebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki i zeszkliłam na maśle. Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli. Chwilę podsmażyłam, po czym podlałam bulionem. Dodałam listek laurowy. Dusiłam(...)przykryciem, póki wątróbka nie stała się jędrna, a zarazem miękka. Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody. Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam.     MIESZANKA KASZ. (przepis autorski;) 1 filiżanka kaszy gryczanej 1 filiżanka kaszy jęczmiennej 3 szklanki wody 1 kostka rosołowa łyżeczka masła

W kuchni Karmel-itki
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 273

sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę

W kuchni Karmel-itki
Starsza kolejny rok. 220

nienawidzę ich dostawać. Czuję się nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką piękna pogodę za oknem! Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka 150ml oleju sok z całej pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe  + lukier  kolorowa posypka Cukier utarłam z jajkami(...)dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. SMACZNEGO! nie tylko jubilatom

W kuchni Karmel-itki
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 242

patelni,  bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Wlałam pomidory z puszki, rozgniecione wcześniej widelcem i zagotowałam. Dodałam śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się

W kuchni Karmel-itki
Jeśli piątek, to rybka! 211

typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest wtedy lżejsza). Usmażyłam na złoto

W kuchni Karmel-itki