mąka - 10440 przepisów (strona:403/696)

Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 256

spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Mięso mieszam z podanymi składnikami, pamiętając, aby bułkę dokładnie odsączyć. Doprawiam(...)Formuję małe pulpeciki i układam je gdzieś z boku, uważając  by się nie skleiły. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Masło roztapiam,a na nim szklę czosnek. Następnie dodaję mąkę, robię zasmażkę. Dodaję mleko stopniowo, niwelując ewentualne grudki. Zagotowuję, dodając sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz majeranek. Jeśli jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 228

zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego.  Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję

W kuchni Karmel-itki
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 285

sumieniem mogę polecić ten zaskakujący placek, który jest nieskomplikowany i bardzo chętnie współpracuje z osobą przygotowującą. INDYJSKI PLACEK CEBULOWY Z KMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka oliwy 500g mąki 50g (pół kostki) drożdży 3 duże łyżki otrąb 1 łyżeczka soli masa cebulowa: 1,5 kg cebuli 200g boczku odrobina oliwy do smażenia 150g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego 3 jajka(...)łyżeczki kminku sól, pieprz do smaku Mleko podgrzałam do temperatury ciała. Mąkę przesiałam z solą, połączyłam z otrębami, wlałam mleko, wkruszyłam drożdże i całość zagniotłam w elastyczne, zwarte ciasto. Uformowałam kulę i odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządziłam masę cebulową. Cebulę obrała, pokroiłam w cienkie półkrążki, a boczek w drobną kostkę. Podsmażyłam całość, aż cebula zmiękła

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 219

porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka + 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki 3-4 łyżki wiórków kokosowych 200 ml mleka Ważne, by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż ucierając. Następnie dosypuję przesianą(...)proszkiem mąkę i łączę wszystko przy  pomocy miksera. Wlewam sok z cytryn, mieszam. Dodaję mleko i wiórki, mieszam. Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, co spowoduje, że piana będzie gęsta, zwarta, sztywna i nie upadnie. Do masy cytrynowej dodaję pianę z białek i mieszam razem przy pomocy łyżki (najlepiej jakiejś drewnianej kopyści). Dokładnie łączę. Nagrzewam piec

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 216

deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 274

roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 209

SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowe j 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku(...)cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą  masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania.  Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól.  Wszystko mieszam ze sobą dokładnie. Przesiewam do masy maślanej porcjami (3),  po każdej delikatnie łącząc ze sobą składniki sypkie z masą, najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 266

ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić(...)jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki  połączyłam jaja, mleko i  olej.  Mieszaninę dodałam do suchych składników i wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko

W kuchni Karmel-itki
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 1015

patelni,  bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Wlałam pomidory z puszki, rozgniecione wcześniej widelcem i zagotowałam. Dodałam śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się

W kuchni Karmel-itki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 185

porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości(...)widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 228

minut. A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM  NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. 222

publikację przepisu. Spełniam więc prośbę, publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.  Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy razem, wsypujemy do ubitych białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania

W kuchni Karmel-itki
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 242

gonitwy za życiem. O od internetu. Stąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego 3 budynie waniliowe (proszek) Z podanych składników na ciasto wyrabiam(...)kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut

W kuchni Karmel-itki
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 257

zwariowana na tym punkcie Karmel-itka nie jest. Dlatego są naleśniki w najprostszej formie podania. MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. /autorski;/ na 10 - 12 dużych naleśników naleśniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek: 1/2 kostki chudego twarogu 200g jogurtu greckiego (1/2 dużego kubka) pęczek szczypiorku pęczek mięty pieprz(...)ziołowy, sól olej rzepakowy do smażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło

W kuchni Karmel-itki
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 251

polskim agrestem. Po domowemu, po polsku. KRUSZONKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH "DO KUBKA" Z AGRESTEM. / pomysł własny; / 6 paczek płatków owsianych "do kubka" (np. NesVita) kostka masła 2-3 łyżki mąki pszennej 500g agrestu + len mielony do wysypania foremek (lub płatki owsiane/bułka tarta) masło do wysmarowania foremek + cukier Agrest płuczę, obieram z ogonków.  Foremki  (kokilki/ramekiny) wysmarowuję masłem(...)bardzo kwaśny. Płatki wsypuję do miski, rozcieram z masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można

W kuchni Karmel-itki