mąka - 10440 przepisów (strona:403/696)

Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 176

właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 296

ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której

W kuchni Karmel-itki
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 221

kawałki fileta łososia ze skórą 500ml czerownego półsłodkiego wina liść laurowy 8 gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony sok z cytryny sól 1-2 łyżki mąki puree: 2 średnie brokuły 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony  Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut. Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla(...)Gotuję ok 12 - 15 minut. Następnie łososia wyciągam z wina, odkładam. Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy. Przecedzam, by usunąć zioła. W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia. Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania. Wykładam na puree. Puree: Zagotowuję wodę w garnku

W kuchni Karmel-itki
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 236

spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Mięso mieszam z podanymi składnikami, pamiętając, aby bułkę dokładnie odsączyć. Doprawiam(...)Formuję małe pulpeciki i układam je gdzieś z boku, uważając  by się nie skleiły. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Masło roztapiam,a na nim szklę czosnek. Następnie dodaję mąkę, robię zasmażkę. Dodaję mleko stopniowo, niwelując ewentualne grudki. Zagotowuję, dodając sok z cytryny (uwaga na pestki!) oraz majeranek. Jeśli jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 208

zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego.  Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję

W kuchni Karmel-itki
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 265

sumieniem mogę polecić ten zaskakujący placek, który jest nieskomplikowany i bardzo chętnie współpracuje z osobą przygotowującą. INDYJSKI PLACEK CEBULOWY Z KMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka oliwy 500g mąki 50g (pół kostki) drożdży 3 duże łyżki otrąb 1 łyżeczka soli masa cebulowa: 1,5 kg cebuli 200g boczku odrobina oliwy do smażenia 150g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego 3 jajka(...)łyżeczki kminku sól, pieprz do smaku Mleko podgrzałam do temperatury ciała. Mąkę przesiałam z solą, połączyłam z otrębami, wlałam mleko, wkruszyłam drożdże i całość zagniotłam w elastyczne, zwarte ciasto. Uformowałam kulę i odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządziłam masę cebulową. Cebulę obrała, pokroiłam w cienkie półkrążki, a boczek w drobną kostkę. Podsmażyłam całość, aż cebula zmiękła

W kuchni Karmel-itki
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 202

porządne łyżki masła (ok.80g) 3/4 szklani cukru sok i skórka z 3 cytryn (ok.140 ml) 3 żółtka 3 białka + 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki 3-4 łyżki wiórków kokosowych 200 ml mleka Ważne, by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż ucierając. Następnie dosypuję przesianą(...)proszkiem mąkę i łączę wszystko przy  pomocy miksera. Wlewam sok z cytryn, mieszam. Dodaję mleko i wiórki, mieszam. Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, co spowoduje, że piana będzie gęsta, zwarta, sztywna i nie upadnie. Do masy cytrynowej dodaję pianę z białek i mieszam razem przy pomocy łyżki (najlepiej jakiejś drewnianej kopyści). Dokładnie łączę. Nagrzewam piec

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 200

deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 258

roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek

W kuchni Karmel-itki
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 193

SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowe j 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku(...)cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą  masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania.  Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól.  Wszystko mieszam ze sobą dokładnie. Przesiewam do masy maślanej porcjami (3),  po każdej delikatnie łącząc ze sobą składniki sypkie z masą, najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 243

ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić(...)jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki  połączyłam jaja, mleko i  olej.  Mieszaninę dodałam do suchych składników i wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko

W kuchni Karmel-itki
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 999

patelni,  bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Wlałam pomidory z puszki, rozgniecione wcześniej widelcem i zagotowałam. Dodałam śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się

W kuchni Karmel-itki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 168

porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości(...)widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 212

minut. A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM  NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. 203

publikację przepisu. Spełniam więc prośbę, publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.  Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy razem, wsypujemy do ubitych białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania

W kuchni Karmel-itki