mąka - 10440 przepisów (strona:402/696)

Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 247

masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam

W kuchni Karmel-itki
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 266

czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;]   CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie czekoladowe (proszek) 1 płaska łyżka(...)kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę

W kuchni Karmel-itki
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 282

kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier(...)waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto

W kuchni Karmel-itki
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 249

Dojrzałam długą, smukłą młodą cukinię. Popatrzyłam na nią. Leczo? Już było. Coś szybkiego i smacznego. PANIEROWANA CUKINIA. /pyszna! - pomysł własny./ 1 młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 318

Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia   1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy(...)kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru   4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto

W kuchni Karmel-itki
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 254

wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej(...)ilości cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią

W kuchni Karmel-itki
300 post.. NALEŚNIKI NA KEFIRZE. 222

dogorywających produktów w lodówce". Marnowanie jedzenia strasznie mnie frustruje. Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt(...)słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę, a gdy znów jest zbyt rzadkie i w niczym nie przypomina ciasta na zwykle naleśniki,' dosypujemy mąki. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Potrzebna jest nieprzywieralna patelnia. Wtedy, dzięki dodatku oleju, nie muszą się topić w tłuszczu na patelni. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie, wyrównujemy. Uwaga, by naleśniki nie były za grube.  Smażymy

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 293

Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku(...)zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól i cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie  powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 279

banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji.  Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto

W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie pomarańczowej. Życzenia świąteczne. 449

również pełne smaku, wspaniałego aromatu  i różnych rozmaitości. Postanowiłam wprowadzić kilka zmian. Między innymi poniższy karp. KARP W GALARECIE POMARAŃCZOWEJ. /przepis autorski;/   1kg karpia klarowane masło mąka sok z 1/2 cytryny przyprawa do ryb 1 litr soku pomarańczowego (u mnie z 8 pomarańczy) 1 paczka żelatyny 1 sparzona pomarańcza Karpia myję, pozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję(...)przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące i smażę na maśle na złoto. Studzę. Sok wyciskam z pomarańczy (lub wykorzystuję sok z kartonika). Odlewam pół szklanki, zagotowuję i w gorącym soku rozpuszczam żelatynę. Mieszam ją dokładnie z resztą soku i zostawiam do wystygnięcia.  Usmażonego karpia układam w półmisku. Ozdabiam

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 438

spodziewam. RYBA PO JAPOŃSKU. / od kilku lat na wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: ( robię ją na smak, często zmieniam proporcje ) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju(...)łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i wystudzam. Chłodną zalewą zalewam

W kuchni Karmel-itki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 534

Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg  Karmel-itki biszkopt: /blaszka 28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek(...)szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody 3-4 łyżki cukru pudru biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam razem.. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam  partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając

W kuchni Karmel-itki
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 193

właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 309

ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której

W kuchni Karmel-itki
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 238

kawałki fileta łososia ze skórą 500ml czerownego półsłodkiego wina liść laurowy 8 gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony sok z cytryny sól 1-2 łyżki mąki puree: 2 średnie brokuły 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony  Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut. Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla(...)Gotuję ok 12 - 15 minut. Następnie łososia wyciągam z wina, odkładam. Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy. Przecedzam, by usunąć zioła. W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia. Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania. Wykładam na puree. Puree: Zagotowuję wodę w garnku

W kuchni Karmel-itki