mąka - 10440 przepisów (strona:395/696)

Śmietankowy sernik z mleczną polewą. 2483

foremki. Masa serowa : 1kg sera na sernik (ja używam takiego w wiadereczku) 1 szklanka cukru 4 jajka 2 cukry waniliowe 300 ml śmietany 30% 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ser utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi  , dodawać kolejno po jednym jajku. Wlać śmietanę , wsypać proszek budyniowy i mąkę . Ponownie zmiksować . Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód

Malinowa Kawiarenka
Mini drożdżówki z serem 240

Dziś u mnie w podwieczorkowym menu Drożdżówki   Małe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką(...)cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite , elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Nadzienie : Pół kg białego sera ,  ok 4 łyżek cukru ( w zależności jak kwaśny jest ser ) 1 jajko 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku ) Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte

Malinowa Kawiarenka
Faworki i róże 198

może zamiast pączków w tłusty czwartek skusicie się na faworki ???? Chrupiące , kruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą  ( ponoć ) ;).     Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie :   Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka

Malinowa Kawiarenka
Babka Black & White 268

ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni  więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych. Składniki : 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej lub mleka + 3 łyżki 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku(...)kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę  . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i  kawę  oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec ok 40 min w 170'C Udekorować

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 390

szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:   CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka(...)rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne .   Składniki

Grunt to przepis!
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 208

czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno(...)listek laurowy i kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami

Buniabaje w kuchni
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 443

Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso zmiksować w malakserze z natką. Dołożyć jajko, chrzan i 3 łyżeczki bułki tartej - jeszcze chwilę miksować. Doprawić do smaku solą(...)pieprzem. Podzielić masę na 4 części. Panierować małe kotleciki w mące zmieszanej pół na pół z bułką tartą ( myślę , że wystarczy zmieszać po 3 łyżki). Rozgrzać na patelni olej z masłem i ułożyć na nim kotleciki. Smażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać   z ziemniakami puree i delikatną

Buniabaje w kuchni
Tilapia w czerwonej marynacie 244

Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli(...)Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć   filety   mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć

Buniabaje w kuchni
Kotlety z Tilapii i ziemniaków 214

filety z Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 217

tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić od skóry ( odchodzi bardzo łatwo bo między mięsem a skóra jest warstewka tłuszczu).Odkroić pasek od strony brzucha , końcówkę ogona * . Resztę(...)odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również zamarynować i potem usmażyć - robię z nich potem pastę rybną lub udawanego fishburgera Podajac skropiłam świeżym sokiem

Buniabaje w kuchni
Tilapia w marynacie z sosu chili 193

papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu(...)chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut.  Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano. Podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z burakiem

Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 322

kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności) 1/2 szklanki wody 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta(...)parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się podgrzała. W tym czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii

Buniabaje w kuchni
Zielone naleśniki z ruskim farszem 180

Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki   oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak

Buniabaje w kuchni
Pikantne kotleciki na fasolce 210

mielonego z piersi   indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty(...)szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać

Buniabaje w kuchni
Tilapia w cytrusach 208

filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii i zostawić na 30 minut w chłodzie. Wyjęte z marynaty dobrze(...)osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą

Buniabaje w kuchni