mąka - 10440 przepisów (strona:389/696)

Caluski, laurka i mini serniczki. 185

zdobi nasz salon.Dzis ja skladam najlepsze zyczenia wszystkim Mamom odwiedzajacym moj blog.Wiem, ze z malym poslizgiem, ale licza sie dobre intencje.Migdalowe mini serniczkiprzepis na 25 sztukskladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g(...)zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie:Przyszykowac foremki do muffinek i papilotki.Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy ze soba i wypelniamy nim dno papilotek do muffinek.Przygotowujemy mase serowa. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy na gladka mase z masa marcepanowa i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku migdalowego

Przysmaki Karolki
Truskawki ach truskawi 250

Gdybym miala zrobic liste owocowych szlagierow to zdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego

Przysmaki Karolki
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 234

ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba.Cisto z jagodami i malinamiskladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masla 0,5 szklanki cukru 3 jajka 3 lyzki wody 1 opakowanie utrwalacza do smietany - smietan

Przysmaki Karolki
Dyniowe szalenstwo 234

niezbednych do upieczenia ksztaltnych placuszkow.Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla wrecz zachwycona takim menu.Pierogi z dyniaskladnikiPrzepis na ciato pochodzi stad. Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki.farsz500g ziemniakow1kg miaszu z dyni0,5 szklanki tartego parmezanusol, pieprzgalka muszkatalowa1 cebulawykonanie:Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem.Przygotowanie farszu:Ziemniaki obieramy

Przysmaki Karolki
Jablecznik mojego dziecinstwa 229

przepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje. 6 jajek (3 ) 1,5 kostki masla (180g) 1,5 szklanki cukru (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki) 3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki) 1 cukier waniliowy przecier jablkowy wykonanie:Maslo ucieramy z cukrem

Przysmaki Karolki
Czas pomyslec o swietach 200

Wami.Poniewaz pierniki to polska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam sobie, ze przepis ten idealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.plPierniki z orzechamiskladniki: 500g maki (3 szklanki) 500ml miodu 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g smalcu 100g orzechow wloskich 50 ml rumu opcjonalnie 1 czubata lyzka przyprawy do piernikow plus moje modyfikacje dalam cale opakowanie

Przysmaki Karolki
O wspolnym pieczeniu. 198

wspolnego pieczenia majac przy tym wiele radosci.Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama.Ciasto orzechoweskladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie:Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy(...)miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha.Smacznego

Przysmaki Karolki
Pieprz do smaku 190

przygotowywane przez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu i to glownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych ciastek.Pampepatoskladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 258

reszcie mojej rodziny.Tarta czekoladowa z gruszkamiskladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie:W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostke maslo i zoltko. Wyrabiamy jak na kruszanke. Mozemy dodac odrobine wody(...)schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte juz po raz kolejny pominelam ten etap.skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie:W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej.W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko

Przysmaki Karolki
Szparagowy zawrot glowy 215

babeczki vol-au-vent. Vol-au-vent ze szparagamiskladniki: 6 babeczek vol-au-vent 1 peczek szparagow 100g wedzonego boczku w kawalku 1 cebula 1 lyzka masla 1 lyzka maki mleko do sosu 20g tartego sera np parmezanu - opcjonalnie sol, pieprz wykonanie:Szparagi myjemy, odcinamy twarde koncowki, a nastepnie wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy 5 minut. Ja gotowalam szparagi(...)osuszamy i kroimy na kawalki okolo 1,5 cm.Na patelni podsmazamy posiekana w kosteczke cebule i pokrojony w kosteczke boczek wedzony.W rondelku przygotowujemy sos. Roztapiamy lyzke masla, dodajemy lyzke maki i robimy zasmazke. Calosc rozprowadzamy mlekiem i dodajemy wczesniej podsmazony boczek z cebulka oraz szparagi. Dodajemy ser i mieszamy do chwili az sie stopi. Doprawiamy sola i pieprzem.Z babeczek sciagamy

Przysmaki Karolki
Ciasto z morelami 220

puste talerzyki. Bardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato.Owocowe ciasto na jogurcieskladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie:Borowki umyc i osuszyc.Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac skorki

Przysmaki Karolki
Ciasto na droge 232

dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie:Maslo ucieramy(...)pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko.Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy

Przysmaki Karolki
Quiche w meskim stylu 218

dnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktora postanowilam przygotowac zajela mnie na dluzsza chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto:podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa(...)oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie:ciasto:Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy w folie i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie wypelnaimy nim foremke do tart. Na ciasto ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np fasole

Przysmaki Karolki
Zanim skonczy sie cukinia 271

nadzieniemskladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka do zageszczenia sosu 1 lyzka oregano oliwa z oliwek wykonanie:Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach, a reszte kroimy na czesci okolo

Przysmaki Karolki
W swiatecznym klimacie 220

korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowymskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g(...)smietanki 30% 100g bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie:Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy do maki pozostale skladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy.Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C.Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie

Przysmaki Karolki