ciężko wygrać.Po cóż więc stresować się tym czego i taki nie zdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą... Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą składniki 200 g mąki 100 g miękkiego masła 125 g białej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 jajka 80 g cukru 1 jogurt naturalny - 200 ml 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiniż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem. Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy(...)stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny Białko
Przysmaki Karolkijest to nic odkrywczego, ale jeśli jest ktoś kto jeszcze się z nim nie spotkał lub nie miał okazji wypróbować, to gorąco polecam. Babka herbaciana składniki: 250 g mąki 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek sułtanek 250 ml bardzo mocnej herbaty skórka z 1 cytryny szczypta(...)rodzynki.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odsączamy rodzynki, a wywar zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło. Następnie dokładamy przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy
Przysmaki Karolkimazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka(...)składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy
Przysmaki Karolkiszkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę. Jogurtowe ciasto z rabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła 275 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 3 jajka małe opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką(...)odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce na około godzinę by puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiświętach. Jak myślicie czy teraz wiosna nadejdzie? Przepis na babeczki od Eriki . Wiosenne babeczki z niespodzianka ciasto: 4 i 1/2 łyżki kakao w proszku 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 jajko(...)mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukru (ciemny dark muscovato) 3 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego (ja dałam miód ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki masła miękkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego(...)syrop przez 1 minutę. Dodać posiekane orzechy. Tortownice natłuścić od środka, wlać na dno polewę. Poczeka aż polewa całkowicie ostygnie. Przygotowanie ciasta : Rozgrzać piekarnik do 175 st. Przesiać razem mąkę, sol, proszek i sodę do miski. Używając miksera ubić masło z cukrem biały i brązowym , aż dobrze się połączą. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku, mieszać, następnie dodać puree
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczemy do tzw. suchego patyczka, gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto ucierane z truskawkami Składniki: 250g mąki pszennej 100g cukru 130g masła 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200g truskawek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - masło rozpuścić i pozostawić(...)ostudzenia - jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować - dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić
Smakołyki Berenikipukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka truskawkowa Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać
Magiczne Życie MartyTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu(...)adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać
Zabawa smakiemMuffinki z czekoladowymi groszkami w środku. Ciasto na bazie jogurtu naturalnego, dlatego muffinki są sprężyste, a zarazem wilgotne. Polecam do wypróbowania:) Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g masła, roztopionego 200 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski wsypać(...)mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka. Połączyć zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, cisto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy około 20-25 minut. Smacznego
Zabawa smakiempiankowym wnętrzem, oblana kwaśnym musem malinowym z dodatkiem limonki, który doskonale przełamuje słodycz bezy. Składniki na beze : 5 białek 280 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Białka wlać do misy miksera i ubijać na sztywną pianę, dodawać cukier małymi porcjami cały czas ubijając. Gdy piana będzie bardzo sztywna i lśniąca(...)dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze około minuty ubijać. Przygotować blachę oraz papier do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 20cm. Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg nadając im określony kształt. Bezę pieczemy 2 godziny, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo : 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 100 g malin
Zabawa smakiemCiasteczka z kokosem oraz płatkami owsianymi. Mięciutkie, a zrazem chrupiące :) Składniki na 25 sztuk : 90 g płatków owsianych * 150 g mąki 120 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 125 g masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki gorącej wody Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Płatki owsiane*, mąkę, cukier oraz wiórki kokosowe wsypać do miski i wymieszać
Zabawa smakiemkapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1,5 łyżki mąki pszennej masło sól pieprz olej Kapustę kiszoną odcisnąć na sitku (można dodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić. W garnku lub większej patelni rozgrzać olej i przełożyć do niego pokrojoną(...)miękka, ściągamy pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mąkę dokładnie wymieszać, przełożyć wszystko do kapusty, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
Zabawa smakiemŚwiecie ! Nazwa ciasta i oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Składniki : 10 i 1/2 łyżek miękkiego masła * 1 i 2/3 szklanki cukru** 1 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jaj ( osobno białka i osobno żółtka ) 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków migdałowych (użyłam więcej, około 1/3 szklanki) Dodatkowo : 1 szklanka śmietany kremówki(...)Przygotować dwie tortownice o średnicy 20 centymetrów, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i 2/3 szklanki cukru przełożyć do misy miksera i ubić, aż będzie puszyste, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach. Na koniec dodać żółtka oraz mleko i wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do przygotowanych tortownic
Zabawa smakiem