rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie... Ciasto parzone: szklanka wody, szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 125g masła lub margaryny, szczypta soli. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło
Z miłości do słodkościpyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!! Inspiracja Składniki: 250g mąki pszennej, jajko, 100g masła, 100g cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajko
Z miłości do słodkościpasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły. Inspiracja Składniki: 300g mąki pszennej, jajko+żółtko, 80g cukru pudru, 5 łyżek oleju rzepakowego (użyłam Rapso), szczypta soli, 100g cukru waniliowego. Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru
Z miłości do słodkościwstawić na całą noc do lodówki. Rano wystarczy je tylko upiec i zjeść:) A nie ma nic pyszniejszego niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie... Inspiracja Składniki: 650g mąki pszennej, jajko, 20g świeżych drożdży, 200ml mleka, 100ml wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, łyżeczka soli. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże(...)dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić
Z miłości do słodkościwyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić(...)Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem
Z miłości do słodkościtarteletki a rano pozostało je tylko upiec;) Do tego szklanka pysznego soku i śniadanie gotowe! Danie to świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako przystawka. Ciasto: 175g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 4 łyżki wody, 1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę. Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć
Z miłości do słodkościpora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki. Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około(...)pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć
Z miłości do słodkościmurzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa
Z miłości do słodkościkorzenne ciasteczka niż pierniczki. Tak czy inaczej są bardzo aromatyczne, po prostu świąteczne. Pierniczki będą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki(...)imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem
Z miłości do słodkościpudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki: 200 g margaryny, 300 g mąki, 100 g cukru pudru, laska wanilii, żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki, 2 łyżki ciepłej wody, 3 łyżki dżemu morelowego, 100g orzeszków solonych arachidowych(...)Przygotowanie Margarynę posiekać wraz z przesianą mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii. Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz ciepłą wodą. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć
Z miłości do słodkościbabeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 laski wanilii, 100g mlecznej czekolady, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, łyżeczka(...)cynamonu, 6 nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem. Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami
Z miłości do słodkościmiękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki: jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 40g margaryny, czubata łyżka miodu, 25g świeżych drożdży, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka sody oczyszczonej. Przygotowanie Miód(...)masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną
Z miłości do słodkościprzesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 80g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki ciepłego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawić(...)zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 10 dużych suszonych borowików, cebula, 2 jajka, olej, sól, pieprz, kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć
Z miłości do słodkościprawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna... Ciasto: 1kg mąki, 2 szklanki gorącego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oleju. Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć
Z miłości do słodkoścismaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej, 250g miodu, duże jajko, 125g smalcu, szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki(...)mielonego anyżu, 50g rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto
Z miłości do słodkości