mąka - 10440 przepisów (strona:384/696)

Karpatka 240

rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie... Ciasto parzone: szklanka wody, szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 125g masła lub margaryny, szczypta soli. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło

Z miłości do słodkości
Kakaowe ciasteczka w polewie czekoladowej 214

pyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!! Inspiracja Składniki: 250g mąki pszennej,  jajko,  100g masła,  100g cukru,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego.   Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajko

Z miłości do słodkości
Chińskie ciasteczka z wróżbą 273

pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej, by nieco zmiękły. Inspiracja Składniki:  300g mąki pszennej,  jajko+żółtko,  80g cukru pudru,  5 łyżek oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  szczypta soli,  100g cukru waniliowego.   Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru

Z miłości do słodkości
Nocne rogale z makiem 250

wstawić na całą noc do lodówki. Rano wystarczy je tylko upiec i zjeść:) A nie ma nic pyszniejszego niż domowe, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie... Inspiracja Składniki: 650g mąki pszennej,  jajko,  20g świeżych drożdży,  200ml mleka, 100ml wody,  2 łyżki cukru,  2 łyżki masła,  łyżeczka soli. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże(...)dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty.  Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić

Z miłości do słodkości
Świąteczna stefanka 653

wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami...  Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny,  2 jajka,  6 łyżek cukru,  5 łyżek miodu,  2 łyżki kakao,  2 łyżeczki sody oczyszczonej. Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić(...)Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!).  Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem

Z miłości do słodkości
Tarteletki na śniadanie 183

tarteletki a rano pozostało je tylko upiec;) Do tego szklanka pysznego soku i śniadanie gotowe!  Danie to świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale także jako przystawka. Ciasto: 175g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 4 łyżki wody, 1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę.  Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć

Z miłości do słodkości
Fasolka po bretońsku 278

pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki.   Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około(...)pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć

Z miłości do słodkości
Murzynek z konfiturą z wiśni 270

murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto:  150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej konfitury z wiśni,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  szczypta soli(...)Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej.  Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa

Z miłości do słodkości
Świąteczne pierniczki - Grudniowe wyzwanie blogerek 203

korzenne ciasteczka niż pierniczki. Tak czy inaczej są bardzo aromatyczne, po prostu świąteczne. Pierniczki będą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  200g margaryny,  2 jajka,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków,  łyżka miodu,  1/2 łyżeczki(...)imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki soli. Przygotowanie Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem

Z miłości do słodkości
Ciasteczka arachidowe 224

pudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki: 200 g margaryny, 300 g mąki, 100 g cukru pudru, laska wanilii, żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki, 2 łyżki ciepłej wody, 3 łyżki dżemu morelowego, 100g orzeszków solonych arachidowych(...)Przygotowanie Margarynę posiekać wraz z przesianą mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii. Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz ciepłą wodą. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć

Z miłości do słodkości
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 167

babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 łyżki proszku do pieczenia,  3/4 szklanki cukru,  2 jajka,  1/2 laski wanilii,  100g mlecznej czekolady,  3/4 szklanki mleka,  szczypta soli, łyżeczka(...)cynamonu,  6 nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.  Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami

Z miłości do słodkości
Pierniczki jak z Kopernika 181

miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki:  jajko,  2 czubate szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru pudru,  40g margaryny,  czubata łyżka miodu,  25g świeżych drożdży,  2 łyżeczki przyprawy do piernika,  łyżeczka sody oczyszczonej. Przygotowanie Miód(...)masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować.  Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 240

przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 80g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki ciepłego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawić(...)zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty,  10 dużych suszonych borowików,  cebula,  2 jajka,  olej,  sól, pieprz,  kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć

Z miłości do słodkości
Pierogi z kapustą i grzybami 214

prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna...  Ciasto: 1kg mąki,  2 szklanki gorącego mleka,  1/2 łyżeczki soli,  1 i 1/2 łyżki oleju.  Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 215

smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej,  250g miodu,  duże jajko,   125g smalcu,  szklanka cukru,  1/4 szklanki mleka,  1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki(...)mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto

Z miłości do słodkości