biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę(...)soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką stołową ciasto, staramy się nadać im równy kształt. Wstawiamy formę do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki za których wszystko zrobi robot Polecam zróbcie te błyskawiczne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką, Przepis na 9 dużych muffinów: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki majonezu delikatnego Winiary 2/3 szklanki jogurtu greckiego sól i pieprz w młynku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)ćwiartki Przygotowanie: Odkładamy trochę pokrojonych szparagów i szynki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez wymieszany razem z jogurtem, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z płatkami jaglanymi, proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką. Do dołków od formy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli(...)ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale się sprawdza, nie wpływając negatywnie na smak tego ciasta. Również w tym przepisie wykorzystałam olej rzepakowy. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki crunchy z pomarańcza i czekoladą 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka Wszystkie składniki: mąkę, kakao, proszek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe . Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 35 g płatki owsiane 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego ¼ szklanka oleju rzepakowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej karmel z wanilią w młynku truskawki bezy(...)kawowe Przygotowanie: Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, 1 łyżkę karmelu z wanilią, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Mieszamy wszystko hakiem robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczym podajecie placki ziemniaczane ? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną , z imbirem i chili , z pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki(...)obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla(...)posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy
Mia Cucina Sofietaprezent, bo mam wielką ochotę dowiedzieć się co tak niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie. Zucchine fritte in pastella alla birra 100 g mąki pszennej 250 ml jasnego piwa 1 jajko sól 2 średnie cukinie 6 kwiatów dyni Oliwa do smażenia Mieszamy jajko, mąkę, piwo i sól i odstawiamy na pół godziny. Cukinie kroimy
Mia Cucina SofietaEuropie. Przepis, troszkę zmodyfikowany, zaczerpnięty z książki: „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Polecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów
Mia Cucina Sofietaparę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez(...)wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko
Mia Cucina SofietaPodczas pieczenia w całym domu unosił się poziomkowy zapach, a ciasto pachniało nimi nawet na drugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami): 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 120 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii otarta skórka z cytryny dowolne owoce (u mnie(...)oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei żółtka. Dalej ubijając dodać olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków formy nie smarować). Na wierzch wysypać owoce, płatki migdałowe
Mia Cucina Sofietabiszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka(...)puszki • 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy
Mia Cucina Sofietaciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki(...)nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto
Mia Cucina Sofietałyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy, przepuszczone prze maszynkę z grubymi oczkami) 130 g mąki pszennej 130 g maki krupczatki Szczypta soli Około 1,5 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 szklanki wiórków kokosowych 32 czereśnie(...)moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy
Mia Cucina Sofietasiebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości białka. Polecam serdecznie) Strucla makowa Ciasto drożdżowe na 2 strucle: · 350 g mąki pszennej – o dużej zawartosci białka(14,0 g)/ glutenu, · 120 ml letniego mleka(...)lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące
Mia Cucina Sofieta