fantastyczną propozycję;)) Wystarczy nadziać naleśniki Waszym ulubionym nadzieniem i zwinąć je tworząc fantazyjne sakiewki. Ja moje naleśniki nadziałam farszem mięsno-warzywnym. Wyszło smacznie i wyjątkowo;)) Naleśniki: czubata szklanka mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, szczypta soli, łyżka oleju rzepakowego. Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem
Z miłości do słodkościnaprawdę bardzo smaczne, wilgotny biszkopt, słodka i chrupiąca masa kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka, 1/3 szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę
Z miłości do słodkościponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie dodałam odrobinę cynamonowego akcentu... Składniki: 150 g mąki pszennej, jajko, 70g cukru, 100g całych migdałów ze skórką, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka z cytryny, łyżeczka przyprawy do kawy(...)Wykonanie Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona
Z miłości do słodkościbabce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez 250 ml olejek smietankowy lub pomaranczowy ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu
Przysmaki Karolkiktore zawsze sie udaje. Tak sie zlozylo, ze na blogu go jeszcze nie umiescilam wiec teraz nadrabiam zaleglosci.Skubaniecskladniki 1 kostka margaryny 5 zoltek 0,5 kg maki pszennej 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 maly proszek do pieczenia do piany: 5 bialek 1,5 szkanki cukru kwasne owoce wykonanie:Z miekkiej margaryny, maki, zoltek, cukru, cukru waniliowego i proszku
Przysmaki Karolkidzis.Tarta jest doskonalym polaczeniem slonej fety i slodkich pomidorkow koktajlowych. Przyznam, ze bylam nia mile zaskoczona. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje.Tarta z pomidorami i fetaskladniki:ciasto250 g maki pszennej100g maslaplaska lyzeczka proszku do pieczeniasol4-5 lyzek wodynadzienie:400g pomidorkow koktajlowych300g sera feta3 jajkaswieza bazyliapieprz czarny, swiezo mielonywykonanie:Make wymieszac z proskizm do pieczenia i 0,5 lyzeczki soli(...)maki dodajmey platki masla oraz wode i zagniatamy jednolite casto.Nastepnie walkujemy je i wykladamy forme do tart (26-28 cm) nasmarowana tluszczem. Odstawiamy na 30 minut do lodowki.Po tym czasie na ciescie ukladamy pomidorki przekrojone na pol, przecieta strona ku gorze.Ser feta kruszymy na kawalki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotowa mase wylewamy na pomidorki.Tarte pieczemy w piekarniku
Przysmaki Karolkiwyglaszala juz w trakcie jedzenia :D Mam nadzieje, ze i Wam to ciasto zasmakuje wiec sie czestujcie :)Ciasto/Tort z bananamiskladniki na biszkopt: 3 jajka 90g cukru 50g maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki 150g cukru sok z polowy cytryny okolo 6 lyzek mleka
Przysmaki Karolkicalym tygodniu, o pracy, problemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta.Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowaskadniki:ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie:Mielone orzechy wymieszac z maka
Przysmaki Karolkirozwiazaniem.Do tego jego piernikowo-pamoranczowy smak utwierdzil mnie w przekonaniu, ze to byly sluszne decyzje.Polecam wiec moj eksperymentalny swiateczny sernik :) Sernik na piernikowym spodzieskladniki: 125g masla 1i 1/3 szklanki maki 1/2 szklanki cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3 lyzki kakao 2 lyzeczki przyprawy do piernikow masa serowa: 750g sera poltlustego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 1/2 szklanki(...)mleka 1 lyzka maki olejek pomaranczowy wykonanie:Maslo roztopic. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac ze soba, dodac stopione i przestudzone maslo. Powstanie cos w rodzaju kruszonki. Ciasto wykladamy na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Cukier puder utrzec z jajkami. Dodac ser, make, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod.Sernik piec w temperaturze 180°C przez
Przysmaki Karolki