karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe . Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 35 g płatki owsiane 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego ¼ szklanka oleju rzepakowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej karmel z wanilią w młynku truskawki bezy(...)kawowe Przygotowanie: Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, 1 łyżkę karmelu z wanilią, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Mieszamy wszystko hakiem robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczym podajecie placki ziemniaczane ? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną , z imbirem i chili , z pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki(...)obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla(...)posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy
Mia Cucina Sofietaprezent, bo mam wielką ochotę dowiedzieć się co tak niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie. Zucchine fritte in pastella alla birra 100 g mąki pszennej 250 ml jasnego piwa 1 jajko sól 2 średnie cukinie 6 kwiatów dyni Oliwa do smażenia Mieszamy jajko, mąkę, piwo i sól i odstawiamy na pół godziny. Cukinie kroimy
Mia Cucina SofietaEuropie. Przepis, troszkę zmodyfikowany, zaczerpnięty z książki: „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Polecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów
Mia Cucina Sofietaparę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez(...)wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko
Mia Cucina SofietaPodczas pieczenia w całym domu unosił się poziomkowy zapach, a ciasto pachniało nimi nawet na drugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami): 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 120 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii otarta skórka z cytryny dowolne owoce (u mnie(...)oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei żółtka. Dalej ubijając dodać olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków formy nie smarować). Na wierzch wysypać owoce, płatki migdałowe
Mia Cucina Sofietabiszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka(...)puszki • 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy
Mia Cucina Sofietaciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki(...)nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto
Mia Cucina Sofietałyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy, przepuszczone prze maszynkę z grubymi oczkami) 130 g mąki pszennej 130 g maki krupczatki Szczypta soli Około 1,5 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 szklanki wiórków kokosowych 32 czereśnie(...)moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy
Mia Cucina Sofietasiebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości białka. Polecam serdecznie) Strucla makowa Ciasto drożdżowe na 2 strucle: · 350 g mąki pszennej – o dużej zawartosci białka(14,0 g)/ glutenu, · 120 ml letniego mleka(...)lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące
Mia Cucina SofietaSkładniki na 20 sztuk: · 360 g mąki pszennej · 120 g semoliny(...)łyżki sezamu Wykonanie: Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy
Mia Cucina Sofietasię mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na kruche ciasto: v 200 g mąki pszennej v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) v 250 g masła ( z lodówki) v 120 g cukru pudru v 2 żółtka
Mia Cucina Sofietazjeść! Pycha!! Proste, szybkie i zdrowe) Składniki na ok 8 na leśnikow( nam będą potrzebne tylko 4): · 250 g mąki · 1 szklanka mleka · 1 ½ szklanki wody(...)masło orzechowe · nutella · miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym
Mia Cucina Sofietabudyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92. Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą zawartością białka) 15 g drożdży 60 g cukru 125 ml mleka (letniego) 50 g miękkiego masła/margaryny(...)parę kropel olejku migdałowego (lub 2 gorzkie migdały) Dodatkowo: płatki migdałowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące
Mia Cucina Sofieta