znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna 1 szk mleko 5 szt jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 kg rabarbar 5 łyżek cukier 1 szt budyń waniliowy Przygotowanie: Pokrojony(...)rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę
Ala piecze i gotujepysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Plastry mięsa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z dwóch stron doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec(...)pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeAnastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł bardzo smaczny. Składniki: Biszkopt 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 5 łyżek wody 1 szk cukru 12 łyżek oleju 2,5 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka(...)białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Ala piecze i gotujepolecam. Składniki: 6 piersi z kurczaka mniejsze 1 cebula większa 0,5 puszki groszku konserwowego 3 szt pomidor 1 szk rosołu 0,5 szk białego wina masło klarowane mąka do obtoczenia olej do smażenia sól pieprz do smaku Przygotowanie: Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić i doprawić do smaku solą i pieprzem.Obtoczy(...)mące i obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać z skórki i pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać pomidory i chwilkę poddusić.Dodać podsmażone filety,wlać rosół,dodać odsączony groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec wlać białe wino i jeszcze przez
Ala piecze i gotujedodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków. Składniki: 100 g margaryny 200 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 150 ml kefiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kruszonka(...)zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną zimną margarynę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kefir i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce
Ala piecze i gotujepodać z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka.Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Składniki: 300 ml mleka 30 g masła 2 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać(...)esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier puder,truskawki
Ala piecze i gotujeravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 50 g ser grana padano Do polania; 1 szt cebula mniejsza(...)łyżka masła 0,5 łyżki startego sera grana padano Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach
Ala piecze i gotujeJest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno.Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować.Piana(...)ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet . Z ubitych białek szprycą robiąc ozdobny wzór zrobić na dwa koło o średnicy 28 cm i 20 cm na papierze do pieczenia . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 st z termoobiegiem na 5 min ,później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach
Ala piecze i gotujeupiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier(...)oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić. Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości
Ala piecze i gotujedzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży(...)Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć
Ala piecze i gotujebiałek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 3 łyżeczki kakao Pianka
Ala piecze i gotujeznane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki: 450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka 100 ml kremówki 100 ml mleka 100 g cukru sól szczypta 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)wysypania formy Przygotowanie: Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać
Ala piecze i gotujeBabeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur(...)cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni
Ala piecze i gotujeserowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie waniliowe 200 g borówki amerykańskiej 2 łyżeczki mąki pszennej Mus 300 g borówki amerykańskiej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki konfitur fix Przygotowanie: Spód: masło rozpuścić,ciepłe wlać do migdałów i wymieszać.Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy(...)żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać. Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujedodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso. Składniki: 3 szt piersi z kurczaka mniejsze 50 g fasolka szparagowa zielona żurawina Kresto sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia olej do smażenia Rapso Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić z każdej(...)strony, posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i smażyć na złoto z wszystkich stron na oleju
Ala piecze i gotuje