pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić i dusić na patelni(...)miękkości. 4. Brokuły ugotować na parze. 5. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. 6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, warzywa i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 7. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Polecam również przepisy na zapiekanki z makaronem WINIARY insertCookd("3b8576c799af90e3a19e153f34a23a53
Pasja Smakupietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać(...)wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek. 5. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką i odrobiną wywaru stale mieszając. insertCookd("970a9cc8b41c3fe560e90a35a926ffff
Pasja Smakupewnego dnia za niego i tak oto wyszła tarta. Muszę przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki(...)żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy
Pasja Smakupuszka kukurydzy 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera pieprz koperek olej do smażenia Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej na pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na oleju(...)garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem. 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem. 6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta
Pasja SmakuTarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd ., ale z moimi poprawkami] 450 g mąki 140 g masła 1 żółtko 60 g cukru pudru szczypta soli 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka masła do formy 4 jabł ka 150 g cukru 2 jajka(...)śmietanki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Wykładamy je do lodówki na godzinę. 2. jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. 3. Jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy cukier i cynamon. 4. Blachę do tarty smarujemy masłem. 5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem
Pasja Smakufasoli cebula 2 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól słodka papryka Wykonanie: 1. Mąkę, jajka, mleko i sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron
Pasja Smakuochotą i brakiem czasu na tworzenie nowych dań. Te placki zdążyłam zrobić jeszcze przed remontem. Na przepis trafiłam oczywiście na durszlaku. [Przepis stąd. ] Składniki na placuszki: - 2 cukinie - 60g mąki - 2 ząbki czosnku - 1 mała marchew - 2 jajka - 4 łyżki mleka - szczypta ziół - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Cukinię, marchew i czosnek zetrzeć(...)tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody. 2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki
Pasja Smakuprzepis, ciastko wyszło bardzo dobre. Także polecam i Wam. [przepis z dod. do Poradnika Domowego : Obiad w pół godziny] Składniki: 1 kg twardych śliwek 4 jajka 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół szklanki oleju łyżka wody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. Jajka ubić mikserem z solą i łyżką wody. Dodać cukier(...)ubijać do białości. Wlać olej i cały czas ubijając wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. 3. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Śliwki układać na cieście jedna przy drugiej, skórką do dołu. 4. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec
Pasja Smakumalin podczas podawania. Upiekła je moja siostra, ale jest tak piękne, że musiałam je pokazać :) [przepis stąd .] Składniki: ciasto: 125g masła 250g gorzkiej czekolady 6 jajek 250g cukru 60g mąki Wykonanie: 1. Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i odstawić do ostudzenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem. 3. Białka ubić na sztywno. 4. Masę z żółtek dodawać po łyżce(...)czekolady z masłem i dokładnie połączyć. 5. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. 6. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 st.C przez 45 min. polewa: 50g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady Wykonanie: Stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto
Pasja Smakutradycja. Uwielbiam murzynka i jego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie: 1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Odlać 0,5 szklanki(...)polewę. Pozostałą masę odstawić do wystygnięcia. 2. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. 3. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. 4. Pod koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą. 5. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 30 min. w temperaturze
Pasja SmakuInspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie(...)paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać
Pasja Smakuprzepis. Wyszły takie jak miały być, miło sobie czasem przypomnieć pewne rzeczy i zdarzenia za sprawą jednego smaku. Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy cukier puder olej Wykonanie: 1. Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy
Pasja Smakuciekawie i przede wszystkim smacznie. [źródło: "Przepisy czytelników", nr 8/2012, s. 16-17] Składniki: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka i pół żółtej papryki 3 jajka 3 łyżki mąki 250 g sera żółtego vegeta sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. 2. Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę(...)Dodać do kurczaka. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Do kurczaka i papryki dodać mąkę i jajka. Przyprawić do smaku. Wymieszać. 5. Na koniec dodać ser i ponownie wymieszać. 6. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano porcje masy drobiowo-paprykowej z obu stron. Rada: podawać z ziemniakami, ryżem lub dipem
Pasja SmakuSmak dzieciństwa. Ulubione i łatwe do przygotowania. W ostatnim czasie robiłam je już naprawdę wiele razy. Polecam :) Składniki: duży kefir szklanka mąki 2 jajka 4 papierówki (lub 2 większe jabłka) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta
Pasja Smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: średnia cukinia 2 łyżki mąki bułka tarta 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w plasterki, posypać solą, odstawić na godzinę. Gdy cukinia puści sok, osuszyć poszczególne plastry, oprószyć pieprzem i mąką
Pasja Smaku