pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy(...)stopni. I trzymałam tak około 2 godzin. Gdy mięso jest już mięciutkie odcedzamy pozostały wywar - podgrzewamy - jeśli jest go dużo odparowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy "podprawę" czyli mąkę dobrze wymieszaną z masłem. Ten patent jest fantastyczny!!! Z wywaru, który nie wyglądał najlepiej zrobił: gęsty, aksamitny sos. Wyglądał i smakował bosko!!! Oczywiście łączymy mięso i warzywa z sosem. I potem
Miksturownikwrzucamy na minutkę do wrzątku); marchewka; seler; pietruszka - (mimo że gotowałam na rosole użyłam warzyw dla zagęszczenia zupy.); 4 łyżki koperku; ok. 100 g śmietany 18%; opcjonalnie: 1 łyżka mąki; sól, pieprz - do smaku; jajka na twardo - po jednym na talerz. Do rosołu wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy sparzony i rozdrobniony szczaw. Gotujemy(...)Zabielamy śmietaną, (ponieważ wyszła dość rzadka dodałam do śmietany łyżkę mąki i dobrze wymieszałam - następnym razem dam więcej warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą zupę miksujemy blenderem, tak aby uzyskała kremową konsystencję. Podajemy z jajkiem posypane koperkiem. Prawda, że proste? A jak smakuję... Mniam mniam
Miksturownikdeseru trafiłam do: Justyś , a tam pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką. W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotka Składniki na tortownicę 24cm.: 2 szkl. mąki tortowej; 3/4 szkl. cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki kakao, ja wymieszałam kakao z czekoladą w proszku; 200 g zimnego masła lub margaryny; 3 żółtka; Nadzienie(...)białka; 1/4 szkl. cukru, ja dałam cukier puder; 3 średniej wielkości jabłka. Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy na dwie części: większa 2/3 i mniejsza 1/3 całego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy
Miksturownikspaliło na zewnątrz :) ) Ciacho jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. C iasto z truskawkami Składniki: 3 jajka; 1/2 szkl. cukru; 1/2 szkl. oleju; 1 1/4 szkl. mąki; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 400 g truskawek (lub innych owoców) przekrojonych na pół; Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy(...)Resztę składników dodajemy w kolejności: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 min. do "suchego patyczka". Smacznego
Miksturownikbratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki: 6 szklanek mąki pszennej; 20 g drożdży; 1 łyżka cukru; 1 łyżka soli; posiekany pęczek szczypiorku; 455 l ciepłej wody; 300 g sera camembert lub brie pokrojony w kawałki(...)białko do posmarowania; ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników; i wyszło
MiksturownikDziś przepis na samo ciasto pod tartę. Wypróbowany, nie pamiętam gdzie znaleziony... Następnym razem kilka pomysłów na farsz :) Ciasto na tartę. Przez szybkę piekarnika :) Składniki: 200 g mąki, 100 g masła - zimnego!!! 1 jajko 2-3 łyżki wody szczypta soli. Masło siekamy razem z mąką, Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy folią
Miksturownikczekoladowe, ciacho. Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka; 2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki(...)rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie
Miksturownikdrożdży; 40 g cukru do rozczynu i około 6 łyżek do ciasta; 1/2 szkl. letniego mleka; 2 żółtka; skórka starta z jednej cytryny; szczypta soli; ok. 500 g mąki; 50 g roztopionego masła. Nadzienie: 200 g serka twarogowego; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 kropelki aromatu waniliowego ;) lub 150 g jagód cukier. "Łasuch literacki" - Małgorzata Musierowicz(...)drożdży, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, mąkę i ubijamy. Po trochu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: czyli mieszamy twarożek z cukrami i aromatem i gotowe ;) A jeśli chcemy zrobić bułeczki z jagodami
Miksturownikszybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka". A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana. Składniki: 1 szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1,5 kg jabłek; 1 kostka(...)masła lub margaryny; margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy; cukier puder do posypania. Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kaszę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka
Miksturownikrelacje pod tym postem, w komentarzach albo na Waszych blogach (linki do postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem. Składniki: 500 g mąki; 250 g cukru pudru; 250 g margaryny; 2 żółtka; 3-4 łyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy
Miksturownikpieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać :); natka pietruszki; sól, pieprz. Kluseczki: 3 łyżki mąki; jajko; woda; 1/2 łyżeczki kurkumy; sól; szczypta suszonego lubczyku; 2 łyżki drobno startego sera żółtego. Oczyszczone grzyby kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na masełku dusimy grzyby z cebulką. Gdy grzyby(...)zmiękną dodajemy odrobinę zmiażdżonego czosnku, mieszamy chwilkę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy kluseczki: do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, kurkumę, lubczyk, szczyptę soli, ser żółty. Wody (zimnej) dodajemy tyle, żeby ciasto konsystencją przypominało rzadki kisiel. Mieszamy dokładnie. Ciasto wrzucamy do delikatnie wrzącej wody łyżką. Najlepiej zamoczyć łyżkę we wrzącej zupie przed nałożeniem ciasta - ciasto
Miksturownikrazem przygotowałam je z pomarańczową skórką i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Polane miodem, smakują wybornie. Pomarańczowy pancakes prosto z foremki ;) - dla M. Pancakes - przepis podstawowy. Składniki: 2 szkl. mąki; 2 jajka; 1 1/2 szkl. mleka; 3 łyżki cukru pudru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 75 g masła; szczypta soli; Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Miksturownikprzyjaciołach. Szczególnie jeśli są ci winni kasę." No bo przecież chodzi o to, żeby było wesoło!!! Maszyna losująca wróżby do ciastek :) Chińskie ciasteczka z wróżbą. Składniki: 300 g mąki + mąka do podsypania; 80 g cukru; 3 jajka (u mnie 4 bo były malutkie); 2 łyżki oleju; 2 łyżeczki cukru pudru; odrobina soli; Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić
Miksturownikciasteczka 10 lat temu... Poczułam się właśnie staro... Dość rozczulania się nad sobą!!! Cookies z czekoladą. Składniki na około 30 ciastek: 150 g masła; 100 g cukru; 240 g mąki; 2 jajka; 100 g czekolady (gorzkiej/ mlecznej/ białej albo wszystkie trzy rodzaje na raz :) ), ja użyłam białej. 50 g solonych orzeszków ziemnych lub 30 g płatków kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu(...)pieczenia. Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy pośrodku piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez 15 min. - aż się
Miksturownikherbatniki... Sernik pomarańczowy. Składniki: 220 g herbatników; 100 g roztopionego masła. 1 kg sera mielonego lub z "wiaderka"; 4 jaja; 1 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 3 łyżki mąki kukurydzianej; 2 pomarańcze. Herbatniki mielimy na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wysypujemy do tortownicy i ugniatamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Pomarańcze dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem(...)Ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszej tarce. Wyciskamy z nich sok. Ser miksujemy z cukrami, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie mąkę. Na koniec skórkę i sok z pomarańczy. Pamiętajmy, że sernik nie lubi długiego miksowania. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. i 45 min. Gotowy sernik studzimy w otwartym piekarniku. Najlepiej
Miksturownik