ryba w pomidorach z puszki 100 g serka twarogowego mielonego, np. "Mój Ulubiony" 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana 1 duża łyżka majonezu sól, pieprz do smaku listki bazylii z 3-4 łodyżek kilkanaście kropel zielonego sosu tabasco lub oliwy habanero (opcjonalnie, ja używam do zaostrzenia smaku) 1. Rybę przekładamy z puszki wraz
Kuchnia Prezydentowejpieprzem lub papryką (najlepiej pikantne) 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora kremowy sos balsamiczny szczypiorek, pietruszka posiekane, do dekoracji Sos: 2 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka siekanej pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku sól, biały pieprz, odrobina cukru do smaku 1. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki i przyprawy. 2. Zagotuj wodę w dużym garnku
Kuchnia PrezydentowejPrzekroić awokado na pół i wyciągnąć z niego miąższ, włożyć do blendera. Dodać sok z cytryny, bazylię, posolić, popieprzyć. Potem dodawać oliwę. Należ blendować, aż powstanie jednolita masa, przypominająca majonez. Przełożyć do słoiczka i gotowe. Można dodać do jajek, do sałatek na kanapki
Kulinarna rozmowajabłkowym i rodzynkami. Takie surówki lub ich odmiany są często podawane w różnych restauracjach nie tylko w naszym kraju, ale także np. we Francji. W tej ostatniej często do majonezu dodaje się jeszcze musztardę Dijon, a warzywa kroi w paseczki lub ściera na grubej tarce. Ja wolę jednak gdy są one drobno pokrojone więc ścieram je na wiórki przy użyciu
Wiem co jemPlacki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemotwarciu w chłodnym i zacienionym miejscu nie straci swoich właściwości zdrowotnych i kulinarnych przez długi czas. Można stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i na zimno, dodając do sałatek, majonezów i dressingów". Czytaj więcej
Wiem co jemZnalazły się więc w niej: gotowany ryż, świeża jędrna papryka, kukurydza z puszki i pikantne kabanosy chilli marki Tarczyński , które zdecydowanie wyostrzyły smak sałatki. Dodałam do niej niewielką ilość majonezu i jogurtu, tylko tyle aby skleić poszczególne składniki sałatki. Łatwiej będzie ją nam konsumować w takich plenerowych warunkach.” Czytaj więcej
Wiem co jemKonkurs „30 minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki. Czytaj więcej
Wiem co jemmamy zajawkę na domowe wędliny. To znaczy na wszystko domowe mamy zajawkę. Co da się samemu zrobić to staramy się robić. Coraz więcej rzeczy nam wychodzi :) Niedługo pora na majonez i masę kajmakową, zwaną krówkową. No to pora na przepis, bo piwo czeka na wypicie :) A dodam jeszcze, że z tej karkówki co Madzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony
Marder&Marder Manufactureżółtka. Żółtko delikatnie wyjmujemy, żeby nie zniszczyć białka. Żółtka mieszamy z 2 plastrami wędliny pokrojonej w drobną kosteczkę (my użyliśmy naszego własnego schabu, przepis TUTAJ ). Dodajemy 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę musztardy (również zrobionej przez Madzię, przepis tutaj ) i sól, pieprz do smaku. Do tego garść drobno posiekanej rzeżuchy. Mieszamy i nadziewamy tym farszem jajka. Przyozdabiamy kępkami rzeżuchy. Odcięte białka
Marder&Marder Manufacturemamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy, bez których burgery istnieć by nie mogły, a potem jedziemy z samymi burgerami właśnie. Teraz będzie keczup, potem domowy majonez i frytki. Tak, przepis na frytki. Bo zrobić dobre frytki to też trzeba umieć :) No i oczywiście będzie też przepis na idealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz
Marder&Marder Manufacturegorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia szczypta soli szczypta cukru Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki
Marder&Marder Manufacturesałata lodowa pomidor sól, świeżo zmielony pieprz sos do burgerów (porcja na dwa burgery): 1 łyżeczka sosu sojowego 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy (z TEGO przepisu) 1 czubata łyżka majonezu (z TEGO przepisu) Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko
Marder&Marder Manufacturejuż zdążyliście zauważyć nie używam majonezu. Nie używam, bo nie lubię. Nie oznacza to, że nie robię mojego ukochanego sosu czosnkowego, który podawany może być do przekąsem, chipsów czy sałatek. Składniki: 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek
ChilliJemyDodajemy do warzyw. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko łaczymy z zimnym makaronem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylia i łączymy śmietaną (opcja dla tych, którzy lubią majonez tez jest smaczna :) ). Smacznego
ChilliJemy