się również serwetki i duży, kolorowy koc, na którym każdy wygodnie może piknikować. Zapraszam do wspólnego biesiadowania! Sałatki: Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą
Moja smaczna kuchniaprzygotować takie kotlety w domu. Przepis na nie znajdziecie poniżej. Potrzebne nam: - 4 kotlety z karkówki - marchewka - średnia cebula - przyprawa uniwersalna - pieprz - 2 duże plastry sera żółtego - keczup lub majonez Przygotowanie: Kotlety umyć i wysuszyć po czym lekko rozbić. Przyprawić z obu stron pieprzem i przyprawą uniwersalną. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć
W poszukiwaniu inspiracjiWyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia. Sos: 3/4 kubeczka śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 łyżki bazylii 3 łyżeczki oregano 3 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się. Farsz: 0,3 kg sera
Krakowskie smaki Aniswoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka do czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny
Dzieje kuchennej Wiewióryfeta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu itp.) dzięki czemu zyskuję wspaniały smak w połączeniu z lekkością dania
Milion SmakówPrzepis i na prosty ale pyszny sos czosnkowy, z którego korzystam od lat. Sos przygotowuję na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem majonezu - bez śmietany, przez co zyskuje na lekkości
Milion Smakówsałatkę podeszłam do niej dość sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie moje wątpliwości zostały rozwiane. Połączenie słonych filetów śledziowych idealnie współgra z gotowanymi warzywami (szczególnie z buraczkiem), jajkiem i majonezem. Dziękuję Agnieszko za przepis
Milion SmakówPrzepis na puszystą, lekką babkę z zeszytu mojej mamy. Niezawodna w okresie wielkanocnym i nie tylko. Nazwa nie brzmi zachęcająco, jednak w smaku majonez nie jest w ogóle wyczuwalny. Ze stołu znika momentalnie
Milion SmakówJeden z moich ulubionych, do którego często wracam i to nie tylko od święta, są jajka z wędzonym łososiem. Farsz do nich przygotowuję łącząc żółtka, łososia i parmezan, zagęszczam majonezem wymieszanym z jogurtem oraz doprawiam pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Banalnie proste i bardzo smaczne
Milion Smakówksiążce kucharskiej w 1896 roku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która łagodzi nieco charakterystyczny smak selera i dodaje daniu nieco koloru
Milion SmakówDoskonała pasta jajeczna mojej mamy w wersji z papryką i szczypiorkiem. Pasta składa się tylko z jajek i przypraw, bez dodatku majonezu - jest więc lżejsza niż inne tego typu pasty. Wyraźniej też czuć smak dodatków. Do bazowej wersji tej pasty jajecznej dodamy dziś również ser żółty - nie tylko po to, by dodać nową nutę smakową, ale też żeby pasta była
Milion SmakówSkładniki: 5 jajek 2-3 garści liści pokrzywy 1-2 łyżki czosnkowych oliwek pęczek natki pietruszki pół cebuli kilka gałązek szczypioru sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Kielecki 1-2 łyżeczki chrzanu i musztardy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Ja podałam z sałatą masłową i polędwicą łososiową
Gaździnka warzygorącej kąpieli-na małym ogniu, uważając by się nie zważyły) 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania, Konsystencja będzie przypominać konsystencję majonezu. Może być odrobinę rzadszy- jeśli za szybko dodamy masło Sos podawać natychmiast. Sosu nie należy podgrzewać gdy ostygnie. Smacznego :) Propozycja podania: zapiekane śliwki w boczku z sosem holenderskim; Po przepis kliknij
KreatywnePinypiersi kurczaka..tym razem bez żadnych dodatków [ pieczarek, sera ] ..tylko pierś z kurczaka i przyprawy.. 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu z czosnkiem Kielecki 2 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki 3 jajka sól ,pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić
Moje domowe kucharzeniedotykała dna garnka, ale spierała się na nim.). Masło rozpuścić. Do ubitych żółtek stopniowo, bardzo powoli dodawać rozpuszczone i gorące masło. Całość ma stać się gęsta i mieć konsystencję majonezu. Zupa Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Białe szparagi należy dokładnie obrać obieraczką. Od samej góry, pozostawiając nieobraną łebek, do samego dołu. Koniecznie należy pozbyć się zdrewniałej części szparaga, odcinając
zabawa smakiem