nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina
Marta GotujeDziś przedstawiam kolejny przepis na sosik, którego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a sos jest rewelacyjny. Polecam! Sos tysiąca wysp Składniki: 3 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru. Wykonanie: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Polecam również: Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego
paapilotkaawyczesać", czyli podzielić na grube włókna. Mięso jest tak delikatne, że wystarcza lekki ruch aby je podzielić. Mięso jest doskonałe na kanapki, moją ulubiona wersja to ciabatta z majonezem, rukolą i pulled pork udekorowana pomidorkiem koktajlowym i posypana świeżo mielonym pieprzem, na zdjęciu równie pyszna wersja ze świeżą bazylią. Smacznego
DefinicjaSmakupieprz sól nadzienie 3-4 plasterki koziego sera (lub innego ulubionego) 1 pomidor malinowy 1/2 dojrzałego awokado (polecam hass) 1/4 czerwonej cebuli sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii 1 ogórek małosolny sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka wybijamy do miseczki i rozstrzepujemy widelcem, dodajemy mleko, sól, pieprz oraz drobniutko posiekany szczypiorek
DefinicjaSmakumnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (można pominąć) 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi
DefinicjaSmakuPrzejdźmy jednak do części kulinarnej :) Dzisiaj bardzo prosta i smaczna sałatka do grilla i nie tylko. Jeśli lubicie ostrzejsze klimaty możecie sypnąć do niej nieco więcej pieprzu. Bez majonezu czy jogurtu, który w wysokich temperaturach się nie sprawdza. Zieloną cebulkę możecie zastąpić dowolną zieleniną - np szczypiorkiem, koperkiem itp. - lub dodać wszystkiego po trochu :) Na bogu już jest jedna sałatka
My simple kitchenpodarować ze swojej strony. Tak było z tą młodą kapustą. SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI ZIELONYMI /własny; współpraca z Winiary;/ 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżka majonezu Delikatnego Winiary 1 mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem 2-3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek 1 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Dymkę obieram, siekam drobno wraz z umytym szczypiorem
W kuchni Karmel-itkisię zamknięte torebki, nóż z rękojeścią z gałązki winorośli, oraz miseczka z zielonym sosem. I znowu zabawa :) w torebkach chipsy z podwędzanego ziemniaka, posypane pudrem z lubczyku, do nich majonez ziołowy. Aromat uwolnił się po otwarciu torebki. Okazało się, że chipsy mogą być pyszne :) Po chipsach przyszła kolej na menu składające się z ośmiu dań. Chłodnik szparagowy, pięknie podany
królestwo garówMożna ją przygotować na wiele sposób :) dodając ulubione dodatki. Czasem jest to zwyczajne sprzątanie lodówki Składniki: 20 dag mięsa gotowanego 1/2 pęczka koperku 1/4 pęczku szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz Mięso podsmażyć na patelni z małą ilością oleju, następnie przestudzić. Wszytko przełożyć do blendera i zmiksować
Delicious Titbitskońcu sama pochłonęłam zawartość obu miseczek ;) SKŁADNIKI: (porcja dla 1-2 osób) 2 jajka sałata lodowa 8 pomidorków koktajlowych 10 oliwek zielonych kawałeczek czerwonej cebuli Dressing: 1 łyżka Majonezu Kieleckiego 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka oleju (u mnie aromatyzowany bazylią, czosnkiem i pomidorami suszonymi) 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Sałatę
Kto ugości moich gości?pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta cukru SOS III 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 1/2 przeciśniętego ząbka czosnku sól Jak ktoś lubi można dodać łyżkę majonezu
Jemy Pijemygwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku z pomarańczy skórka z ćwiartki pomarańczy SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty wasabi Filet z tuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia
Jemy Pijemyjedna. Zabrakło nam natki pietruszki ale.... Pasta wyszła pyyyyszna. Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 1/2 średniej makreli wędzonej 1/2 cebuli 1 średni koncentrat pomidorowy 2-4 łyżki majonezu sól pieprz ostra papryka w proszku Makrelę obrać z ości a cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do twarogu. Doprawić. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. To bardzo smaczna
Jemy Pijemyweekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany sok z połowy cytryny 1 łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Sałatę rwiemy
MiksturownikPrzekładamy do pojemnika blendera. Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy do odciśniętego chleba, posypujemy papryką, dodajemy kawior i wszystko gładko miksujemy. Oliwę łączymy z sokiem z limonki tak, jakbyśmy robili majonez - trzeba to zrobić stopniowo i powoli. Następnie połączoną oliwę i sok dodajemy w taki sam sposób do pasty, powoli i partiami cały czas mieszając, aby powstała gładka, kremowa masa. Schładzamy
Kuchnia Prezydentowej