majonez - 14247 przepisów (strona:711/950)

SURÓWKA COLESLAW 139

grilla. W sam raz do domowych burgerów- taka surówka kojarzy mi się zawsze z KFC ;) Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 1 marchewka, 1 mała cebula. Sos: pół szklanki majonezu, 1/3 szklanki mleka, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchew i cebulę

Zrób to smacznie
ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 177

ogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając. Na to cienka warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa

Zrób to smacznie
Pasta z zielonej soczewicy 217

Mój syn przepada za soczewicą, może jeść ją łyżkami. Dlatego przygotowałam pastę. Wspaniale smakuje z chrupkim kukurydziano- jaglanym pieczywem firmy Tovago. Składniki 10 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 5 orzechów … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z łososia na chleb i nie tylko 113

chleb. Łososia odcedzić i wrzucić do miseczki, dodać odsączoną kukurydzę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Pokrojone jajka dodać do łososia i wymieszać. Dodać tyle majonezu, żeby składniki się zlepiły. Ja dodałam jedną łyżkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka jest pyszna, bardzo polecam

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i ryżem 129

kurczak i ryż, to dosyć popularne i często stosowane połączenie (czemu wcale się nie dziwię, bo razem te produkty smakują naprawdę wyśmienicie!) znane głównie z imprezowej sałatki- z dodatkiem majonezu. Ja jednak zdecydowanie wolę lżejszą wersję tej sałatki, podaną z soczystą zieleniną, skropioną prostym i klasycznym dressingiem na bazie miodu oraz musztardy. Z powodzeniem można zjeść ją na lekki

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka pod pierzynką. 149

lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp. 200 stopni, aby szybko zamknąć mięso i zachować soczystość, następnie

Kuchnia Beaty
Domowa tortilla 111

Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy) z łyżeczką majonezu i odrobiną mleka, zakwaszone sokiem z 1/3 cytryny

Kucharzyca
Jajka faszerowane na 3 sposoby 593

Takie z serkiem i dodatkami? Bo są do wyboru: słone, słodkie i ostre! Na imprezę idealne!! Składniki: 9 jaj I farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól II farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego (u mnie był z kawałkami łososia) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 suszone pomidory pieprz  sól III farsz

Malinowo w kuchni
Sałatka z serem, fasolką flagolet i kiszonym ogórkiem. 110

słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;) Składniki: 1 puszka fasolki flagolet 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego) 5 kiszonych ogórków (mocno kwaśnych) 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka suszonej bazylii (lub około 10 posiekanych listków świeżej) sól i pieprz Wykonanie: Fasolkę odsączyć i przepłukać. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

zadanie-gotowanie
Chleb na maślance 156

Składniki:  -450 g mąki pszennej u mnie typ 450 -szklanka maślanki -4 czubate łyżki majonezu -łyżeczka musztardy stołowej -8 g suchych drożdży  -łyżeczka soli -łyżeczka cukru   Wykonanie:  W misce mieszamy ciasto z wszystkich składników . I zostawiamy w ciepłym miejscu    przykryte      ściereczką na 30 min.   Przekładamy ciasto na stół wysypaną mąką

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka śledziowa ze śliwką 148

Śledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją ulubioną kompozycją smaków. Suszone śliwki bo o nich pobocznie mowa świetnie skomponowały się ze śledziem podanym na sałacie. Dla podkreślenie smaku całość przyprawiłam szczyptą mieszanki płatków pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Skusilibyście się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad 207

Sałatka jajeczna z awokado (6 porcji) Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę 2 dojrzałe awokado, obrane, z usuniętymi pestkami i pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki majonezu (lub więcej, jeśli lubisz) 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej 2 korniszony, drobno posiekane sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki w średniej misce i dopraw solą

karmelowy
Guacamole wg Aleex 169

upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie, jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane, ze względu na zagłuszenie smaku awokado. W kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego

W mojej kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą wg Aleex 171

surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do tej pory robiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem majonezu, ale ostatnio zdecydowanie bardziej smakuje mi pekinka w takiej, o wiele lżejszej, wersji. Aby przygotować tę surówkę, wystarczy chwilka. Połączenie składników, oprószenie solą i pieprzem, skropienie oliwą to zaledwie kwadrans

W mojej kuchni
Wiejska sałatka z sosem koperkowym 180

Dziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo

Kuchnia w czekoladzie