majonez - 14247 przepisów (strona:709/950)

Grillowane szparagi z sosem holenderskim, czyli wersja prawie clasico 152

pieprzem. Najważniejsze by w trakcie ubijania żółtek kontrolować temperaturę, jeśli widzimy, że jest za wysoka, należy zdjąć na chwilę miskę z garnka, cały czas mieszając. Sos powinien być konsystencji majonezu. Ciepłym sosem polewamy szparagi i możemy dodatkowo posypać startym parmezanem. Idealnie się sprawdzają jako danie obiadowe w towarzystwie pieczonego kurczaka

Karczma Honorietty
Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym 75999

skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej  ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku, sól pieprz, szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super) Przygotowanie: Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty

Swojskie jedzonko
Sałatka z gwiazdkami i surimi 145

opakowanie (100 g) paluszek z surimi 1/2 ogórka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 5 łyżek groszku konserwowego 1 łyżka soku z cytryny szczypiorek sól pieprz 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka Makaron gwiazdki ugotować wg przepisu na opakowaniu. odcedzić i wystudzić. Surimi pokroić w plasterki. Ogórka, cebulę i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Groszek konserwowy

Ewusiowe Smaki
Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki 151

oleju 1 łyżka słodkiej papryki mielony kminek słodka mielona papryka 1 łyżeczka mielonego czosnku po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i oregano Sałatka: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małej czerwonej cebuli sól i pieprz Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Wszystko zetrzeć na grubej tarce. Obraną cebulę

Czerwień i błękit
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 147

podpiekania ziemniaków chyba nikomu nie muszę Warzywa z piekarnika wychodzą miękkie i idealnie z nimi współgra lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu. Jeśli potrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół. Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku

Mieszam w Garnku
Grecka sałatka z bobem z puszki 154

Lekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie

Karo in the Kitchen
Surówka z kalarepy i rzodkiewki 96

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu surówka z lekko pikantną nutą smakową. Sałatka: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małej czerwonej cebuli sól i pieprz Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Wszystko zetrzeć na grubej tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami

Czerwień i błękit
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 144

wybrałam  DARK KNIGHT czyli burgera w ciemnej wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili,  pomidorem,  sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy

Kuchnia na wzgórzu
Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą 326

jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz:   (na około 7-8 dużych naleśników) 5 jajek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy 3 łyżki startego sera 2-3 łyżki majonezu posiekana natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki masła     Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).  Następnie

Di gotuje
Roladki schabowe ze szparagami 205

Składniki 0,5 kg schabu 1 pęczek białych szparagów papryka bez skóry w zalewie sól, pieprz cukier do panierki: bułka tarta 3-4 łyżki jogurtu 1/2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Roladki schabowe ze szparagami

czarrna od kuchni
Pasta z awokado i tofu 113

oceniacie awokado i tofu? Lubicie same w sobie? Składniki: Awokado – 1 sztuka (dojrzałe!) Tofu naturalne – kostka (180g) Czosnek – 1-2 ząbki Wegański majonez – 3 łyżki Sok z cytryny – 1-2 łyżki Sól czarna – do smaku (ewentualnie zwykła) Pieprz – do smaku Wykonanie: Tofu pokrusz i umieść na sitku. Zlej gorącą, a następnie przepłucz jeszcze

Blendman
Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletka, z dodatkiem pieczonego kurczaka 224

można wymieszać z resztą składników lub podać bez mieszania.  Taką sałatkę podawać z sosem, ma przykład majonezowym, jogurtowym lub mieszanym. sos: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki dobrego ketchupu ulubione zioła - ja dodałam natkę pietruszki sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 152

czerwonej kapusty, do 1/2 kg - 1 duża marchew - 1 duże jabłko - 1 duża cebula - kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek - sól - pieprz - 2 łyżeczki majonezu - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - cukier do smaku  - ocet winny lub owocowy ok. 4 łyżeczek, lub zwykły spirytusowy 2 łyżeczki, można też użyć sosu balsamicznego

Apetyczna babeczka
Brokułowa z cykorią 194

Szybka i smaczna Składniki 1/2 małego brokuła 1 cykoria 1 puszka groszku 1 średni por 4 jajka 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz   Sposób przygotowania Brokuła podzielić … Czytaj dalej Brokułowa z cykorią

czarrna od kuchni
Biała lasagne ziemniaczana. 183

plastry mozzarelli. Wykładamy pokrojone w kostkę pozostałe składniki. No i teraz pora na tajemniczy sos. Z założenia miało być biało. Zapomniałam jednak, ze w ostatnie święta cały majonez wyszedł z domu i nie wrócił do tej pory. W związku z tym nie myśląc wiele zastąpiłam go musztardą sarepską (nawet mniej kalorycznie przypadkiem wyszło). Łyżkę musztardy zmieszałam z dwoma łyżkami śmietany

Kuchnia po mojemu