majonez - 14247 przepisów (strona:701/950)

PLACKI PO INDYJSKU Z OTRĘBAMI OWSIANYMI I KALAFIOREM 125

ciasta i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy ciasto ,smażymy z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy na gorąco,z jakimś ciekawym sosem ziołowym na bazie majonezu (ja użyłam sosu słodko-kwaśnego z chilli super smaczne i podałam z sałatą oblana oliwą) . Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka winegret 144

Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki. Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej

Ugotowane pozamiatane
Pasta kanapkowa jajeczno - łososiowa 153

kanapki. Pasta kanapkowa jajeczno - łososiowa www.kuchniasmakow.blogspot.com łosoś wędzony na ciepło - 125 gram (do kupienia w Lidlu lub Biedronce) 4 jajka ugotowane na twardo - pokroić w kostkę 1 łyżka majonezu sól, pieprz, świeży koperek Wymieszać

Kuchnia smaków
Pasta z wędzonego łososia i serka. Inaczej teryna z łososia 112

równo na łososiu. – rozłożyć następną warstwę łososia. – jajka ugotować na twardo, oskrobać, utrzeć i wrzucić do miski. Do jajek dodać drugą część masy z twarożku i łyżkę majonezu. Dokładnie wymieszać. rozłożyć na łososiu – znowu rozłożyć płaty łososia – ostatnia część masy z twarożkiem – przykryć płatami łososia, lekko przycisnąć. Dokładnie przykryć folią spożywczą i do lodówki. Najlepiej

Kuchnia Pokoleń
Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje 178

sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku bądź w tosterze do momentu aż będzie chrupkie. W międzyczasie na rozgrzanej

Menmagazine
Kotleciki z kurczaka w cieście... majonezowo-musztardowym 215

wszyscy będą zadowoleni, bo jest po prostu pysznie...       Składniki: 1 podwójny filet    z kurczaka 1-2 jajka ( zależy od wielkości) 2   łyżki   majonezu 2 łyżki musztardy 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka wody sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia       Wykonanie: Filety po opłukaniu i pokroiłam na małe kawałeczki (różnych

Kuchnia u Krysi
Schab gotowany, czyli... domowa wędlina dla zapracowanych 167

łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 kuleczki ziela angielskiego 2 listki laurowe 6 ziarenek ziela jałowca 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżki majonezu 1,5 łyżki musztardy   Wykonanie: Schab umyłam pod bieżącą wodą. Pozostałe składniki przełożyłam do miseczki i wymieszałam. Do garnka wlałam 2 litry zimnej wody. Włożyłam przyprawy i zamieszałam wodę

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 142

wszyscy się nim zajadają. Proponuję więc zrobić go trochę więcej, bo ten sos znika ze stołu bardzo szybko. Sos tatarski to zimny sos, przygotowany na bazie majonezu, z rozdrobnionymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami, można dodać kapary, grzybki marynowane... Wszystko oczywiście z dodatkiem domowego chrzanu i smacznie doprawione       Składniki: 2 jaka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA Z TUŃCZYKA 120

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, ale nie te nafaszerowane sklepowym majonezem, czy ketchupem. Najlepiej z domowym sosem, na świeżo, lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się!  Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina  ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi  Sos 1 łyżka musztardy klasycznej

Kukuleczki
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 211

łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także

Codogara
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 183

lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem

Moja pasja smaku
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę 245

rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie) 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się

Dobra karma
“Lunch w Paryżu” – recenzja 100

przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z fasolką szparagową i makaronem 204

razem połączyć.  Jeśli nie mamy pomysłu jak wykorzystać młodą fasolkę szparagową i groszek cukrowy, to ta sałatka jest tego przykładem. Smaczna, pożywna a zarazem lekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane

Kuchnia w czekoladzie
Jajka faszerowane pastą z quinoy i chrzanu 118

święta zawitają do Was jacyś nadprogramowi goście i będziecie potrzebowali paru dodatkowych przekąsek, to warto w kilka chwil przygotować te jaja, zamiast co prawda pysznych, ale oklepanych jaj z majonezem ;)   Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 5 łyżek chrzanu 6 ugotowanych na twardo jaj pieprz sól Wykonanie: Ugotowane jaja przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy ostrożnie żółtko. Żółtka, quinoę

Quinoa Raz!