powideł. Ciasto przykryć papierem i obciążyć. Odstawić na 3-4 dni do suszenia. Następnie pokroić go na trzy równe pierniki lub pozostawić w całości. Piernik polać czekoladą lub lukrem, można też posypać orzechami. Polewa czekoladowa; 100 ml śmietany kremówki 36% lub 30% 100 g mlecznej czekolady Smietankę podgrzać w garnuszku, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.wysokości. Piernikowe babeczki na maślance wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Babeczki można dowolnie ozdobić. U mnie lukier i odrobina ozdób. Smacznego
Słodkie okruszkimasła 250 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika czekolada na polewę, lukier lub cukier puder Mleko zagrzać, dodać masło i miód.Jajka ubić z cukrem, dodać mleko z masłem i miodem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i przyprawą do piernika
Moje domowe kucharzenieminut do suchego patyczka, wystudzić w formie. Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao
królestwo garówdomowego wypieku? Ano może tylko tego, żeby trochę zmienić jego formę czy też wygląd 😀 , czyli tym razem zapraszam Was na muffiny marchewkowe z orzechami. Babeczki możemy też polać lukrem, obsypać cukrowymi posypkami i będzie kolejna słodka świąteczna inspiracja. Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody GatityPierniczki , czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 500 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy) 120 g miękkiego masła, 1 jajko, 10 g sody oczyszczonej, 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych* Mąkę wysypać
królestwo garówCoraz bliżej święta....w mojej kuchni powstaje coraz więcej świątecznych przysmaków,bo uwielbiam ten przedświąteczny czas.....Tym razem Strucla z serem i makiem,skórką pomarańczową ,lukrem....czego chcieć więcej,jest pyszna,polecam
Swojskie jedzonkopartię trójkątów. U podstawy trójkąta (w jego szerszej części) kładziemy małą łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce zachowując odstępy. Pieczemy około 20 minut, na złoty kolor. Skrapiamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
cool and mintyponiżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady
Gotujemy i jemyponiżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady
Korniszonkislodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto też wspomnieć, że serwują tu pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych
Kulinarne przygody Gatitypowidłami śliwkowymi. Gotowe przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić
W garach u Gosi