lukier - 7892 przepisów (strona:298/527)

Piernik staropolski z powidłami - dojrzewający. 114

powideł.  Ciasto przykryć papierem i obciążyć. Odstawić na 3-4 dni do suszenia. Następnie pokroić go na trzy równe pierniki lub pozostawić w całości. Piernik polać czekoladą lub lukrem, można też posypać orzechami.  Polewa czekoladowa; 100 ml śmietany kremówki 36% lub 30% 100 g mlecznej czekolady Smietankę podgrzać w garnuszku, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernikowe babeczki na maślance 156

wysokości. Piernikowe babeczki na maślance wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Babeczki można dowolnie ozdobić. U mnie lukier i odrobina ozdób. Smacznego

Słodkie okruszki
Imbirowe ciasto z miodem 153

masła 250 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika  czekolada na polewę, lukier lub cukier puder  Mleko zagrzać, dodać masło i miód.Jajka ubić z cukrem, dodać mleko z masłem i miodem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i przyprawą do piernika

Moje domowe kucharzenie
łatwe ciasto ucierane z wiśniami "odwrócone"... 126

minut do suchego patyczka, wystudzić w formie. Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierniczki II 88

Pierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao

królestwo garów
Muffiny marchewkowe z orzechami 117

domowego wypieku? Ano może tylko tego, żeby trochę zmienić jego formę czy też wygląd 😀 , czyli tym razem zapraszam Was na muffiny marchewkowe z orzechami. Babeczki możemy też polać lukrem, obsypać cukrowymi posypkami i będzie kolejna słodka świąteczna inspiracja. Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową   Ciasto marchewkowe

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki I 111

Pierniczki , czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 500 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy) 120 g miękkiego masła, 1 jajko, 10 g sody oczyszczonej, 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych* Mąkę wysypać

królestwo garów
Strucla drożdżowa z serem i makiem 113

Coraz bliżej święta....w mojej kuchni powstaje coraz więcej świątecznych przysmaków,bo uwielbiam ten przedświąteczny czas.....Tym razem Strucla z serem i makiem,skórką pomarańczową ,lukrem....czego chcieć więcej,jest pyszna,polecam

Swojskie jedzonko
KRUCHE ROGALIKI 131

partię trójkątów. U podstawy trójkąta (w jego szerszej części) kładziemy małą łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce zachowując odstępy. Pieczemy około 20 minut, na złoty kolor. Skrapiamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

cool and minty
Puszysty sernik limonkowy 145

poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady

Gotujemy i jemy
Puszysty sernik limonkowy 163

poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady

Korniszonki
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 89

slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto też wspomnieć, że serwują tu pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych

Kulinarne przygody Gatity
Piernik dojrzewający/staropolski 97

powidłami śliwkowymi. Gotowe przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić

W garach u Gosi