lukier - 7892 przepisów (strona:305/527)

Donaty drożdżowe 106

Pączki z dziurką, kolorowe, wesołe i bardzo dobre . Zdobione lukrem królewskim i posypką. Chcemy zrobić radość dzieciom i przy okazji sobie, szczerze polecam:) Składniki 40 g drożdży świeżych 100 g cukru 500 g przesianej mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła 2 jaka + 1 żółtko skórka z pomarańczy kandyzowana … Czytaj dalej Donaty drożdżowe

gotuj ze mną
Babka marchewkowa z bakaliami 105

patyczka).  Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić na około 30 minut, a następnie wyjąć ją z formy i odstawić do wystygnięcia.  Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem, pokryć lukrem lub polewą z białej czekolady. Źródło: gotujebolubie.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Gwiazda makowa z marcepanem 100

masa makowa była widoczna na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego na 160′ na ok 40-45 minut. Upieczone ciasto dekorujemy ja tym razem wybrałam lukier i gwiazdki cukrowe, ale czekolada też się świetnie sprawdza. Gwiazda makowa – gotowa! Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach, zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl

Cookery.pl
PROSTE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE 154

momentu lekkiego przyrumienienia i wypieczenia środka ciasta. U mnie trwało to prawie 45 minut... U mnie dodatkowo ciasto polukrowane (nie jest to konieczne), ale moi domownicy lubią ciasta "wykończone". Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka maślane 139

przepis. Chodzi mi o kruche ciasteczka maślane, zwane też ciasteczkami wyciskanymi, lub ciastkami z maszynki. Jeśli nie macie maszynki sprawdzi się zwykła szpryca, jakiej używacie np do lukru, z odpowiednią końcówką. A jeśli i tego wam zabraknie wystarczy że wytniecie je najzwyklejszymi w świecie foremkami i udekorujecie. Kruche ciasteczka wyciskane z maszynki to taki bajer dla dzieci, bo w chwilę

Arbuziaki
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 178

Mąka z tapioki (bezglutenowa). Mało znana i trudno dostępna, lecz dość dobrze uelastycznia. Jest właściwie bezsmakowa, dlatego będzie dobra jako zagęszczasz do zup sosów, czy na słodko kisieli, czy lukrów. Mąka kokosowa (bezglutenowa) . To nic innego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pączki nadziane dżemem z czarnej porzeczki 163

kostki masła (50 g) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli smalec lub olej do smażenia dodatkowo gęsty dżem z czarnej porzeczki cukier puder porzeczkowy lukier (na 5 pączków) 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki liofilizowanej czarnej porzeczki odrobina przegotowanej wody Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki wsypać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę

Ugotować
7 słodkich pomysłów na Dzień Dziecka 154

znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać.  1.  Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają.  Przepis tutaj- kremówka (klik)     2.  Ciepłe lody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kefirowe z rabarbarem 146

jajka 1 szklanka kefiru ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 gałązki rabarbaru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g masła 20g płatków migdałów Lukier: Odrobina mleka- max 2 łyżki ½ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania Składniki na kruszonkę siekamy ze sobą, wyrabiamy, zagniatamy i owijamy folią. Przechowujemy w lodówce na czas przygotowania ciasta. Mąkę z proszkiem

Kuchnia w czekoladzie
Murzynek na Dzień Matki 104

składników do wyboru – wyjdzie na pewno w każdej. Murzynka upiekłam w dwóch formach keksowych, polałam polewą z czekolady mlecznej i mleka. Możecie posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, choć z polewą smakuje najlepiej! Wyszło pyszne, puszyste, pulchne ciasto, bez miksera, które polecam nie tylko na Dzień Matki. Smacznego SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem 138

czasie w każdej kulce ciasta zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Nakładaj do niego budyń oraz rabarbar. Jeśli chcesz możesz na przykład posypać je również kruszonką, czy też oblać lukrem. Drożdżówki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, dlatego podawaj je od raz po upieczeniu

365 dni dookoła kuchni
Sernik z wiśniami i kremem adwokatowym 173

dekoracjami i ozdobami komunijnymi można je obejrzeć tutaj . Oprócz dekoracji komunijnych znajdziemy tam również jakże niezbędne masy cukrowe -> pod tym linkiem znajdziecie olbrzymi wybór – świetne masy cukrowe (gotowe lukry plastyczne). Polecam. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (polecam np. Wieluń Mój Ulubiony) 1 mała paczka biszkoptów mała miseczka wydrążonych wiśni (u mnie ze słoika, w sezonie można użyć

Słodkie okruszki
Melba drożdżowa 111

Fantastyczna letnia drożdżówka, idealna na majowy weekend. Słodka od lukru i ciasta i zarazem kwaśna od malin i rabarbaru i mocno owocowa. W dodatku nie jest trudna, mimo że tak wygląda. Znałam ją na blogu u Beaty i polecam ja z czystym sumieniem. Znika w mgnieniu oka. Przy okazji nowy piekarnik Electrolux SenseCook EOE7P31X sprawdził się idealnie, bo drożdżówka upiekła

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szybkie ciasto cytrynowe 97

suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół). Po upieczeniu wyjmuję ciasto z formy, i pozostawiam do wystygnięcia na kratce. Szybkie ciasto cytrynowe można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.   Szybkie ciasto cytrynowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z brzoskwiniami 142

zakryć folią aluminiową i podpiekać dalej.  Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Wystudzony sernik delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny

Kolorowa kuchnia Elki