 Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 172
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 172łyżeczka cukru z wanilią Jagodowe nadzienie: Jagody 300 g Cukier puder 3 łyżki Mąka ziemniaczana łyżka Dodatkowo: kilka łyżek mleka Szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygody Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 232
Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 232limonki skórka starta z 1/2 pomarańczy skórka starta z 1 limonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów
Słodkie okruszki Kulki daktylowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.178 229
Kulki daktylowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.178 229zawsze robię zdrowe słodkości, czasem marzy mi się ciacho z kremem albo góra lukru. Tym razem było całkiem na odwrót i powstały słodkie kulki daktylowe... no dobra i którą tu wybrać? z wiórkami czy bez??? Kulki daktylowe 200 g daktyli bez pestek 2 łyżki mielonych migdałów lub wiórków kokosowych czubata łycha kakao szczypta cynamonu 2-3 łyżki mocnego espresso
Dzieje kuchennej Wiewióry PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI 201
PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI 201pieczemy ok.33 minuty na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Można oczywiście dłużej, gdy lubimy bardzo wypieczone ciasta, dla nas 33 minuty są idealne. Po wystudzeniu można ciasto polać lekko lukrem (u nas marcepanowy), nie jest to konieczne, ciasto i bez niego jest wystarczająco słodkie, to tylko takie wykończenie, jak mawiają moi domownicy... Smacznego
Smaczne Zdrowe Drożdżówki z serem i malinami 203
Drożdżówki z serem i malinami 203żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Drożdżówki z serem i malinami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercy Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą 172
Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą 172suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.) Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej
Di gotuje Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 194
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 194przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienia się. Wyciągamy, studzimy i gotowe! Można jeszcze ewentualnie polać je lukrem (cukier puder + ciepła woda + sok z cytryny
W Moim Magicznym Domu Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami 325
Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami 325minut. Góra ciasta powinna lekko się zarumienić. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem czy kawowe ciasto upiekło się dobrze. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można je oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem, ale nie jest to konieczne. * Moje ciasto, które widać na zdjęciach, upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 24 cm X 34 cm. Jeśli lubicie ciasta z owocami, to spróbujcie
Codzienna kuchnia niecodzienna KRUCHE  MAŚLANE   CIASTECZKA 168
KRUCHE  MAŚLANE   CIASTECZKA 168rozwałkowuję po kolei każdą połówkę ciasta na około 0,5 cm. wycinam kształty Piekę ciasteczka w 180 stopniach C. 12-15 minut, aż się lekko zezłocą. LUKIER 2 szklanki cukru pudru 6 łyżek ciepłej wody Do przesianego cukru pudru stopniowo dolewam ciepłą wodę. Farbuję barwnikami spożywczymi
Upiecz sobie babeczkę BABECZKI CYTRYNOWE Z CUKINIĄ 168
BABECZKI CYTRYNOWE Z CUKINIĄ 168skórkę z cytryny dosypuję mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, mieszam wszystko łyżką dosypuję startą cukinię i posiekaną białą czekoladę wypełniam foremki Piekę 20 minut w 180 stopniach. LUKIER: 0,5 szklanki soku z cytryny 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru. Polewam babeczki
Upiecz sobie babeczkę WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 197
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 197masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim zamiennikiem jest cukier, ciasto posłodziłam cukrem kokosowym i to on nadał mu lekko karmelowego smaku i koloru. Tradycyjny lukier zastąpiłam polewą cytrynową na bazie jajek, soku z cytryny i oleju kokosowego (który można zastąpić zwykłym masłem), które posłodziłam miodem. Babeczki są idealną ozdobą do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI: pół kostki
Upiecz sobie babeczkę SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 181
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 181kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Puder umieścić w misce, dodać aromat i stopniowo mieszając dolewać kremówkę. Mieszać do uzyskania gładkiej, o odpowiedniej gęstości masy. Smacznego
Smaczne Zdrowe Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 232
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 232rabarbaru i truskawek. W ogóle uwielbiam to połączenie rabarbaru z truskawkami i testuję je w tym roku na różnych frontach, również bardziej wytrawnych. Jeśli lubicie drożdżówki możecie dodatkowo potraktować lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto
Mieszam w Garnku „Owoce” Walencji 149
„Owoce” Walencji 149uznało, że smakiem przypomina ona sok marchewkowy, ale jak się okazuje nie ma to nic wspólnego z marchwią. Nieodłączonym dodatkiem do horchaty są, słodkie paluchy drożdżowe oblane lukrem zwane „Fartons”. Tradycyjnie zanurza się je w szklance z napojem i lekko namoczone, po prostu je! Smakołyk ten jest popularny zwłaszcza wśród staruszków, którzy stanowią większość społeczeństwa w Walencji. Bogactwo hiszpańskich plonów
Gotuj po hiszpańsku cytrynowa babka na białkach... 154
cytrynowa babka na białkach... 154łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki wystudzoną babki wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową - doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię