lukier - 7892 przepisów (strona:315/527)

Makowiec zawijany 153

blasze w sporych odstępach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem  (1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody). Wierzch posypujemy skórką pomarańczową  lub makiem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasteczka cynamonowe 136

waniliowy  -1/2 szklanki cukru pudru -szczypta soli -200 g zimnego masła -sok z połowy cytryny -4 żółtka -1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany do ozdoby: biały lukier, kolorowe barwniki spożywcze, cukrowe ozdoby i posypki Mąkę wraz z sodą i cynamonem przesiać przez sito. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sól. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem

Kulinarne przemyslenia
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 108

pełne szklanki mąki, 100 g margaryny, 100 ml mleka, 1 łyżka śmietany kwaśnej, szczypta soli Nadzienie: 300 g masy makowej, kilka orzechów laskowych, 1 żółtko, olejek migdałowy Dodatkowo: lukier żurawina suszona WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i mąki, zalewamy letnim mlekiem, wszystko mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z solą i cukrem, miksujemy z margaryną

słodki bratek
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 224

podanego przepisu wyjdą Wam aż 2 makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Makowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać delikatnie suchym makiem. Spróbujcie, polecam. Do zawijanego drożdżowego makowca można użyć domowej lub kupnej masy. Ja dziś postawiałam na tą drugą opcję. Masa Helio sprawdza się tu doskonale

Słodkie okruszki
Piernikowe muffiny 94

Piernikowe mini cudeńka pachnące cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Polane lukrem lub polewą, udekorowane dodatkowo, kuszące, kształtne, wręcz zapraszające do świątecznego lenistwa. Kiedy zobaczyłam przepis u Agaty (blog Kuchnia Agaty ) nie zastanawiałam się. Zmodyfikowałam lekko składniki, wymieszałam, wrzuciłam do pieca i są! Świąteczne, choinkowe, smaczne, idealne na święta! Smacznego! SKŁADNIKI: 1 szklanka brązowego cukru

Zasmakuj Kuchni
BABKA PANETTONE + FILMIK 119

całkowitego wyrośnięcia.  Babki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 *C. Funkcja termoobieg, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy.  Babki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dekorujemy na wierzchu lukrem lub czekoladą.  Panettone można zapakować i obdarować nim rodzinę lub znajomych.  Zjadamy w ciągu kilku dni.  Babka jest wyjątkowo smaczna, pierwszy raz jadłam tak pyszne ciasto drożdżowe

Kulinarne Fantazje Marioli
Piernik na piwie 119

piekarnika. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe. W razie potrzeby daję mu kolejne 10 min.  Wystarczy posypać po ostudzeniu cukrem pudrem lub lukrem. Można zrobić polewę bardziej świąteczną z czekolady i masła. Piekłam dwukrotnie, z połowy składników i po raz drugi w formie 32 x 25 cm. z podanej w przepisie ilości składników. Ciasto jest bardzo smaczne

Proste Potrawy
SERNIK TRADYCYJNY NA KRUCHYM SPODZIE 85

Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według upodobań. Może być to polewa czekoladowa, masa krówkowa, lukier z cukru pudru, biała czekolada rozpuszczona. Ja jednak postanowiłam nieco przełamać słodycz sernika i wierzch posmarowałam nadzieniem  Lauretta  o smaku malinowym. Sernik zniknął w ciągu

Zrób to smacznie
ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE 170

śledzi z dodatkami, porcja dla ok.3 osób. U nas na wigilię będą min. z 4 opakowań. Składniki: - 400g śledzi a'la matias (u mnie w oleju) - ok.60g pierników w lukrze (u mnie 8 sztuk małych pierników toruńskich) - 2 szalotki - mielony cynamon - świeżo mielony pieprz - ziele angielskie - listki laurowe - olej (oliwa z oliwek się nie nadaje) - ocet balsamico (nie jest konieczny

Smaczne Zdrowe
babka piernikowa II 129

jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy ok. 45 min. w 160 st. C, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i dowolnie dekorujemy (cukrem pudrem lub polewą czekoladową lub lukrem) (inspiracja z przepisu kuchnia lidla.pl

Domowy Smak Jedzenia
pierniczki „last minute” 134

ciasto. Wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Możemy dowolnie udekorować lukrem lub oblać roztopioną czekoladą. (inspiracja z przepisu Justyny Milczanowskiej

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki 171

Wałkujemy cienko i wykrawamy pierniki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10-12 min.. uważając by się nie przypaliły. Gotowe pierniki lukrujemy lub oblewamy czekoladą. Przykładowy lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru (przesianego) kilka kropel soku z cytryny Utrzeć do uzyskania białej gęstej masy lukrowej

Gotowanie jest łatwe
Keks makowy 120

rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis na keks makowy jest na jedną keksówkę o długości 30 cm. Wszystkie składniki są w temp. pokojowej. Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 122

Możesz zrobić też dwa wieńce, jak wolisz ;-) Ciasto pieczemy godzinę u mnie temp. 170 stopni C (każdy piekarnik piecze inaczej dlatego dostosuj temperaturę do swojego) Ciasto studzimy całkowicie. Lukrujemy lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe! Przepyszne

SMYKWKUCHNI