lukier - 7892 przepisów (strona:324/527)

Kruche ciasteczka cynamonowe 180

zimnego masła 200 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego szczypta soli Dekoracja: czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej czerwone groszki lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy aż się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta

Smakowity Blog Kulinarny
SERNIK Z CHOINKAMI 136

spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową. 5.  Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min. Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową

Marcepanowa kuchnia
Keks - babka nadziana bakaliami 176

keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.  Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy

Takie tam pichcenie
Miękkie pierniczki 155

jaja  100 gram masła  100 gram miodu  100 gram cukru  1 łyżeczka sody  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  lukier do dekoracji  Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam

Mango Papaja
drobne ciasteczka 243

kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowa gwiazda z makiem 191

niż zwyczajowa strucla zawijana. Można ją wykonać dowolnej wielkości, choć przepis przewiduje średnicę około 25cm (przed wyrośnięciem). Gwiazdę po upieczeniu można tak jak ja oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka maślano-cynamonowe 168

Kruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą

Zasmakuj Kuchni
PUSZYSTY PIERNIK 145

ubitą pianą. 7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek. 8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą , lukrem lub posypać cukrem pudrem

Marcepanowa kuchnia
Świąteczne proste pierniczki 129

jaja  2 opakowania przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody oczyszczonej  łyżka kakao  1/4 szklanki mleka  łyżeczka proszku do pieczenia  do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki  Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto

Mango Papaja
Moczka - tradycyjna śląska potrawa wigilijna 128

piernikiem namoczonym w piwie. Na takie połączenie, jeszcze się nie odważyłam - moja moczka podana jest w wersji deserowej. Konsystencją przypomina piernikowy budyń. Składniki (na 3 porcje): - 250g pierników bez lukru - 1/2 szklanki kompotu z suszu - 50g migdałów - 100g suszonych owoców (użyłam śliwek i daktyli) - 1/5 litra wody - 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny - opcjonalnie 1/3 szklanki ciemnego piwa (np karmi

CookYourself
Korzenne ciasteczka dla Świętego Mikołaja, czyli Speculoos 227

tych ciasteczek się nie dekoruje, ale w międzyczasie Miśka wymyśliła, ze zabierze ciacha na dzisiejszą szkolna Wigilię, a Mikołajowi upieczemy jeszcze jedną taka partię w piątek, więc upstrzyła wszystko lukrami Składniki na około 100 sztuk wielkości 4 cm: 300 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego

greenscarf
Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 194

specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników, zupełnie nie trafiają w mój gust.  Jak wiecie nie jestem wielką fanką słodkości, a lukier to dla mnie zło wcielone, więc go sobie darowałam. Pierniki są wystarczająco słodkie same w sobie, ale jak macie ochotę to lukrujcie je do woli. Moje pierniki mają kształt zwierzątek

Quinoa Raz!
Drożdżowa Rolada Makowa 205

Wierzchy rolad przed włożeniem do pieca możemy posmarować białkiem. Nasze rolady pieczemy w 190 stop przez około 40-50 min. Po upieczeniu mozemy polać je czekoladą lub lukrem

Gotowanie...to proste !
Sernik z makiem 170

góry lekko przyrumienione i delikatnie popękane. Ciasto po upieczeniu zostawić na 15 minut w otwartym piekarniku, ale już musi być wyłączony. Jak ciasto jest już zimne polać lukrem. Ciasto pycha polecam

Kuchnia Pokoleń
Markizy piernikowe 204

Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia

Tradycyjna kuchnia Kasi