 Korzenne ciasteczka dla Świętego Mikołaja, czyli Speculoos 261
Korzenne ciasteczka dla Świętego Mikołaja, czyli Speculoos 261tych ciasteczek się nie dekoruje, ale w międzyczasie Miśka wymyśliła, ze zabierze ciacha na dzisiejszą szkolna Wigilię, a Mikołajowi upieczemy jeszcze jedną taka partię w piątek, więc upstrzyła wszystko lukrami Składniki na około 100 sztuk wielkości 4 cm: 300 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego
greenscarf Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 217
Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 217specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników, zupełnie nie trafiają w mój gust. Jak wiecie nie jestem wielką fanką słodkości, a lukier to dla mnie zło wcielone, więc go sobie darowałam. Pierniki są wystarczająco słodkie same w sobie, ale jak macie ochotę to lukrujcie je do woli. Moje pierniki mają kształt zwierzątek
Quinoa Raz! Drożdżowa Rolada Makowa 226
Drożdżowa Rolada Makowa 226Wierzchy rolad przed włożeniem do pieca możemy posmarować białkiem. Nasze rolady pieczemy w 190 stop przez około 40-50 min. Po upieczeniu mozemy polać je czekoladą lub lukrem
Gotowanie...to proste ! Sernik z makiem 203
Sernik z makiem 203góry lekko przyrumienione i delikatnie popękane. Ciasto po upieczeniu zostawić na 15 minut w otwartym piekarniku, ale już musi być wyłączony. Jak ciasto jest już zimne polać lukrem. Ciasto pycha polecam
Kuchnia Pokoleń Markizy piernikowe 234
Markizy piernikowe 234Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy. 5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia
Tradycyjna kuchnia Kasi BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 204
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 204kół które będziemy wycinać) ,babeczki wypełniamy masą makową foremki układamy na blaszce wyłożonej np. folią aluminiową, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C jeszcze ciepłe babeczki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami Wykonanie nadzienia: mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami masę marcepanową rozcieramy
Słodkie zapomnienie KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 182
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 182pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu
Słodkie zapomnienie Makowiec 288
Makowiec 288Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 40 minut- do mocno rumianego koloru ciasta, który będzie widoczny przez papier. Wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Ciasto Snikers Artykuł Makowiec pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem Pierniczki alpejskie 283
Pierniczki alpejskie 283minut. Po wyjęciu studzimy na kratce *** *** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować lub inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% *** *** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki *** *** Z podanych składników wychodzi około 60-70 pierniczków – w zależności od wielkości foremek *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Makowiec
Blog z Apetytem SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 233
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 233czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego
Smaczne Zdrowe Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 227
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 227ciężkimi makowymi wypiekami to pewnie będzie wam smakowało. Jest naprawdę lekkie i można trochę poeksperymentować z dodatkami już po upieczeniu, czyli przełożyć powidłami , ulubionym dżemem, albo podać z bezcukrowym lukrem, czy też lekką masą i wtedy nie będzie suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć” i… nie „strzela” między zębami ze względu
Fitkot Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 208
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 208więcej 70 minut w temperaturze 180°C. Jeśli makowiec zbyt szybko się zarumieni, wierzch ciasta możesz przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po wystudzeniu oblej lukrem
blog.moje-pasje.info Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 272
Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 272żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem
Przysmaki Karolki Makowiec na kruchym spodzie 357
Makowiec na kruchym spodzie 357trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym . Ponadto 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do ozdoby. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody przepis stąd Ja użyłam gotowej białej polewy
Proste Potrawy Aromatyczny piernik bezglutenowy 185
Aromatyczny piernik bezglutenowy 185minut. Grzanie góra i dół z termoobiegiem. Po tym czasie sprawdzić upieczenie i jeśli jest ok to wyjąć do wystudzenia. Po wystudzeniu polać ulubioną polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu