lukier - 7892 przepisów (strona:326/527)

Makowiec bezglutenowy – prosty i szybki 236

dół, bez używania termoobiegu. Upieczony makowiec wyjmuję z piekarnika i odstawiam w foremce do przestudzenia, gdy lekko przestygnie makowiec wyjmuję z foremki. Wystudzony makowiec możemy dodatkowo udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. Makowiec jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Święta bez cukru - 6 przepisów na zdrowe słodkości 677

BOUTNY 2.  CZEKOLADOWE PRALINKI 3.  CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 4.  PIERNIKI Będę eksperymentowała z mąką kokosową z dodatkiem mleka kokosowego by zrobić lukier :)  Wstępna proporcja do 5 łyżek mąki kokosowej i 2 łyżki mleka kokosowego. Efekty napewno opiszę. 5.  JAGLANE RAFAELLO 6.  MAKÓWKI

Szkrab Je Sam
Czekoladowe ciasto korzenne z orzechami pekan i nutellą 169

naprawdę do suchego patyczka, kontrolujcie ciasto za pomocą wykałaczki bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie już zimne lukrujemy je np : gotowym lukrem Dr. Oetkera.Wierzch posypujemy wiórkami, lub koralikami, co lubicie i macie akurat w domu. Życzę udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 160

święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie od razu po upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bawole oko 181

niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Na koniec dodajemy adwokat. Całość ucieramy do połączenia składników. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy, aż powstanie gładki lukier. Na kruche ciasto z marmoladą nakładamy masę, przykrywamy ją biszkoptem, który smarujemy lurem. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Smacznego Artykuł Bawole oko pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pierniczki Katarzynki 165

jednoznacznie kojarzą się z Toruniem. Jednym z symboli Torunia właśnie stał się pierniczki Katarzynki. W sumie nie dziwie się. Są to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Dodatkowo oblane słodziutkim lukrem sprawiają, iż nie jestem się im oprzeć. Po prostu pychota. Jednak czy nie warto spróbować i upiec własnej wersji tych smakołyków. Oczywiście, że tak. Moja interpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno

Ciasta z tradycjami
Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 228

minut ( w zależności od grubości ciasta, staram się jednak je rozwałkować jak najcieniej). Pozostawiam do wystygnięcia na blaszce, by "okienka" spokojnie zastygły. Czy dekorować dalej? Można np użyć białego lukru królewskiego. Wszystko zależy jakie kształty powycinacie i czy zdecydujecie się zrobić ze swoich pierniczków ozdoby choinkowe. W czasie świątecznym zwykle brakuje nam czasu na oddech w tej całej krzątaninie. Zatem

Karczma Honorietty
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 176

prezentu ucieszą się wielbiciele pierników. Sama forma ma kształt prezentu, a na wierzchu piernika znajduje się motyw chłopca i dziewczynki. Dokładnie odwzorowane detale sprawiają, że wypieki można efektownie ozdabiać lukrem, cukrowymi posypkami, czekoladą czy orzechami. Forma została wykonana z kutego aluminium, które sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy.  Cena

My Chcemy Jeść
Tort makowy 240

kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy

Pieguskowa Kuchnia
MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 321

smak skradł moje serce od pierwszego kęsa, chociaż niepolukrowane są może niezbyt  "fotogeniczne" 😊  W każdym razie dla mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę!  Przepis cytuję za autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru

Walijskie Pichcenie
Pierniczki 174

maluchów. Składniki: 2,5 szklanki mąki (przesianej) 1 jajko pół kostki miękkiego masła 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki przyprawy do pierników pół szklanki cukru 4 łyżki miodu na lukier: 1 białko ok.1 szklanki cukru pudru opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki razem wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować podsypując delikatnie mąką na placek o grubości

Pysznie & Pięknie
Babka pomarańczowa 210

pomarańczowy i połączyć.  Masę przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 60 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy. Gotową babkę polać można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

My sweet a life
Żurawina w cukrze do dekoracji 236

Oszronione żurawiny to elegancka zimowa i świąteczna dekoracja ciast i deserów. Jej przygotowanie wymaga czasu, ale nie jest trudne. Pięknie prezentuje się na sernikach, ciastach oblanych lukrem królewskim, czy białą czekoladą. Składniki: 1 szklanka żurawiny (umytej i przebranej) 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu

Kulinarne Inspiracje