lukier - 7892 przepisów (strona:293/527)

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 68

chłodne miejsce na minimum 3 dni, po tym czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami. Gotowy piernik możemy podzielić na 4 części i według upodobań polać czekoladą lub lukrem i posypać orzechami. POLEWA CZEKOLADOWA W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Gładką polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego! * Przepis na ciasto pochodzi

Tajemnice Smaku
Świąteczne pierniczki – przepis 84

radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, Dekorowanie: lukier, gorzka czekolada, i inne ulubione dekoracje Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać sodę

Strefa Zdrowego Żywienia
Tradycyjny sernik wiedeński 215

sernik bez kruchego spodu. Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast. Sernik możecie przygotować z dowolną polewą na przykład lukrem waniliowym, polewą czekoladową, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Będzie również pyszny bez niczego. Składniki 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru starta skórka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki mini 102

farszu mini pączki są pyszne. Polecam Wam mój przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini . lub oponki serowe z lukrem. Składniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 7 g drożdży instant 2 żółtka 3 łyżki cukru 40 g masła roztopionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gniazdka (pączki hiszpańskie) 534

ciasto. Po kilku chwilach papier odchodził bez żadnego problemu. Smażyłam do momentu aż gniazdka będą miały mocno złoty kolor. Usmażone wyjęłam łyżką cedzakową na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Zrobiłam lukier przepis i polałam nim gniazdka. Smacznego! Lidka           Artykuł Gniazdka (pączki hiszpańskie) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Płynne smaki Walencji 108

skrócie ten napój o bardzo specyficznym, mleczno-słodkim, a zarazem ziemniaczano-ziemistym smaku Do zimnej i orzeźwiającej horchaty podaje się zwykle ciepłe, słodkie pieczywo, a dokładniej podłużne paluszki polane lukrem, zwane „farton”.   Horchatę można dostać w sklepie w cenie ok. 1,5 euro za litr napoju, a także w wielu miejscach w okolicach Walencji, tj. w większości lokali, kafeterii

Gotuj po hiszpańsku
CIASTECZKA DO DEKORACJI 102

nich literki, ponieważ nie ‘rozmyją’ się podczas pieczenia. Długo zachowują świeżość, co dla lukrujących ma ogromne znaczenie, ponieważ można je przygotować sobie wcześniej. Polecam do nich lukier królewski, który sprawdzi się do takich ciasteczek idealnie. Więcej wiedzy i inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Składniki: 380 g mąki pszennej 220 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 95 g drobnego cukru

Słodki Pomysł
ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania 97

ciasto nabierze złoto brązowego koloru, przez ok. 30-40 min. (gdyby się za wcześnie przypalało, przykrywamy np. papierem śniadaniowym). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy je polać lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z masą serową 114

końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babeczki, np.: babeczki z truskawkami (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Sero - Mak 108

cukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki

przepisy- Milki
CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM 118

rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek. Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem. Pod koniec dodaję sok z cytryny. W misce ucieram mikserem jajka z cukrem

Zasmakuj Kuchni
Oponki serowe – przepis 78

przygotowywane właśnie w tym okresie. Ja osobiście uwielbiam oponki zwłaszcza te z dodatkiem twarogu,  najpyszniejsze są jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, ale można również oponki polać czekoladą czy lukrem i też są pyszne, zawsze z niecierpliwością czekałam, aż moja mama je zrobi, które później znikały błyskawiczne Jeśli macie ochotę na pyszne, lekkie i pulchne oponki serowe wypróbujcie ten przepis

Księga-Smaku
Ciasto pomarańczowe z migdałami 116

tortowej lub uniwersalnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu, ale można więcej duża szczypta soli cukier puder i płatki migdałów lub lukier i smażona skórka pomarańczowa do dekoracji Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis Pulpę pomarańczową blenduję z sokiem pomarańczowym do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jajka ubijam na najwyższych obrotach miksera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE 75

paski szerokości około 1 cm. Na masę makową układać paski tworząc tzw. kratkę. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku około 40 minut. Upieczone, wystudzone ciasto można polukrować lukrem wykonanym z wody, cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny

Zrób to smacznie