masła 250 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika czekolada na polewę, lukier lub cukier puder Mleko zagrzać, dodać masło i miód.Jajka ubić z cukrem, dodać mleko z masłem i miodem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i przyprawą do piernika
Moje domowe kucharzenieminut do suchego patyczka, wystudzić w formie. Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao
królestwo garówdomowego wypieku? Ano może tylko tego, żeby trochę zmienić jego formę czy też wygląd 😀 , czyli tym razem zapraszam Was na muffiny marchewkowe z orzechami. Babeczki możemy też polać lukrem, obsypać cukrowymi posypkami i będzie kolejna słodka świąteczna inspiracja. Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody GatityPierniczki , czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 500 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy) 120 g miękkiego masła, 1 jajko, 10 g sody oczyszczonej, 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych* Mąkę wysypać
królestwo garówCoraz bliżej święta....w mojej kuchni powstaje coraz więcej świątecznych przysmaków,bo uwielbiam ten przedświąteczny czas.....Tym razem Strucla z serem i makiem,skórką pomarańczową ,lukrem....czego chcieć więcej,jest pyszna,polecam
Swojskie jedzonkopartię trójkątów. U podstawy trójkąta (w jego szerszej części) kładziemy małą łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce zachowując odstępy. Pieczemy około 20 minut, na złoty kolor. Skrapiamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
cool and mintyponiżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady
Gotujemy i jemyponiżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady
Korniszonkislodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto też wspomnieć, że serwują tu pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych
Kulinarne przygody Gatitypowidłami śliwkowymi. Gotowe przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić
W garach u Gosiproszkiem do pieczenia, ucieramy na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Pieczemy ciasto przez 50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Możemy pominąć w przepisie serek homogenizowany, zwiększając jednocześnie ilość jogurtu do 200 g. Artykuł Puszyste ciasto ucierane z twarogiem i jogurtem naturalnym pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plsmarowania 3 czubate ł y ż ki cukru 5 dag dro ż d ż y ś wie ż ych 5-6 jab ł ek lub dżem Lukier: cukier puder, sok z cytryny Wykonanie Wsypa ć do miski przesiane m ą ki Na m ą ce roz ł o ż y ć posiekane mas ł o lub stare na tarce
mojej kuchnismarowania 3 czubate ł y ż ki cukru 5 dag dro ż d ż y ś wie ż ych 5-6 jab ł ek lub dżem Lukier: cukier puder, sok z cytryny Wykonanie Wsypa ć do miski przesiane m ą ki Na m ą ce roz ł o ż y ć posiekane mas ł o lub stare na tarce
w mojej kuchni