lukier - 7892 przepisów (strona:279/527)

babka piaskowa – klasyczna 121

ówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Babka drożdżowa z polewą czekoladową 120

pyszny wypiek który idealnie wpasuje się w porę Wielkanocną. Babkę możemy zrobić w wersji z rodzynkami lub bez, w zależności od upodobań :). Polewę czekoladową możemy śmiało zamienić na lukier lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę: 3 szklaki mąki pszennej 4 żółtka 100 gram margaryny lub masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 50 gram

Blog kulinarny S9.PL
Wafle z kremem kajmakowym 140

kremem to słodki wafel z kremem, takie wafle mają też często inne nazwy, jak andruty, albo pischinger. Jednak oryginalny pischinger to torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, oblany lukrem czekoladowym. Więc nie można nazywać pischinger wafli przełożonych dowolnym kremem! Składniki wafle z kremem kajmakowym: 1 ½ opakowania gotowych blatów waflowych (kwadratowe) lub andrutów kaliskich (okrągłe) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keks z bakaliami 210

Bożego Narodzenia. Dobrze jest keks z bakaliami przygotować kilka dni wcześniej, zawinąć w lnianą ściereczkę, aby nabrał głębszego smaku i aromatu. Keks wigilijny z bakaliami można ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą i dodatkowo posypać bakaliami. Składniki na keks z bakaliami 5 jajek w temperaturze pokojowej 300 g mąki 250 g margaryny w temperaturze pokojowej 250 g cukru

niecodziennikpary
Pączki 132

złociste od spodu, wtedy można je odwrócić. Drugą stronę smażyć bez przykrywania. Przekładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Pączki można nadziać marmoladą, posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pączki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Drożdżowa babka z rodzynkami 124

ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowa babka z rodzynkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Parzona babka drożdżowa ze śliwkami 119

ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka. Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Parzona babka drożdżowa ze śliwkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Babka serowa 115

roku, do której wykorzystaliśmy biały ser. Jest złocista, puszysta, delikatna w smaku i niezbyt słodka. Przyozdobiliśmy ją tylko cukrem pudrem, ale można do tego wykorzystać polewę czekoladową lub lukier i z pewnością babka serowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Składniki na babkę serową 250 g białego sera 250 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego

niecodziennikpary
Luksusowa babka drożdżowa 154

termoobiegiem 40 minut . Luksusową babkę drożdżową po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta. Babkę można od razu oprószyć cukrem pudrem lub po wystygnięciu polać lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Luksusowa babka drożdżowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Mleczna babka na białkach 115

białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie przez 20 minut, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną przekroić na 3 części, przełożyć dżemem oraz ozdobić lukrem, aby babka na białkach świątecznie się prezentowała. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mleczna babka na białkach pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 112

posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki z makiem piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ). Wyjąć z piekarnika, polać przygotowanym wcześniej lukrem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżówki z makiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pączki z piekarnika 109

wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 170 o C ( z termoobiegiem ). Wyrośnięte pączki posmarować mlekiem, blachę wsunąć do piekarnika, piec 15 minut . Wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Pączki z piekarnika ozdobić pomarańczowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku ze świeżej pomarańczy, posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pączki z piekarnika pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Piegusek na białkach 117

upieczeniu piegusek na białkach zostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie ciasto makowe na białkach wyjąć, wystudzić w formie, wyłożyć na duży talerz. Wierzch można ozdobić lukrem, polewą z białej lub mlecznej czekolady. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Piegusek na białkach pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Babka marmurkowa na białkach 101

ciasto jest upieczone i jeśli po jego wyjęciu jest on suchy, wyjąć wypiek z piekarnika. Wyłożyć na papier do pieczenia, pozostawić do wystygnięcia. Babkę marmurkową na białkach ozdobić lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka marmurkowa na białkach pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Babka kawowa 161

płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy polewa czekoladowa lub lukier albo cukier puder do dekoracji Babka kawowa przepis 1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. 2. Nie przerywając ucierania, kolejno, jedno po drugim dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata