lukier - 7892 przepisów (strona:292/527)

Rogale Marcińskie 90

przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiam rogale do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, aż się zarumienią. Jeszcze lekko ciepłe rogale smaruję lukrem (na 1 łyżkę cukru pudru 1 łyżka wody) i posypuję siekanymi orzechami. Zajadaliśmy od razu, trudno się powstrzymać przy takich zapachach i widokach Smacznego   Artykuł Rogale Marcińskie pochodzi

Słodki sentyment
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 84

stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po 40 minutach pieczenia można rozwinąć papier od góry, żeby ciasto lepiej się zarumieniło. Kiedy makowiec wystygnie przygotowuję lukier. Do 2 łyżek cukru pudru dodaję 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszam i wylewam na makowca. Można posypać orzechami lub migdałami. Smacznego Artykuł Makowiec zawijany z ciastem na piwie pochodzi z serwisu Słodki

Słodki sentyment
Gniazdka 94

wkładam je do rozgrzanego oleju papierem do góry. Po kilku sekundach papier odejdzie i można go usunąć. Smażę z obydwu stron, aż gniazdka się zarumienią. Jeszcze ciepłe gniazdka polewam lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru + 1 niepełna łyżka wody). Smacznego Artykuł Gniazdka pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Oponki drożdżowe z nutą pomarańczy 95

jeszcze jeden przepis na tą okazję. Tym razem oponki drożdżowe z nutą pomarańczy. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Oponki pyszne i mięciutkie. Ja nie robiłam na nie już lukru, bo stwierdziłam, że tej słodyczy już wystarczy i posypałam tylko cukrem pudrem. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki: 430 g mąki pszennej typ 450 7 g drożdży suchych 1 szklanka letniego

kruche babeczki
Ptysie śnieżynki z kremem 128

łyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3 łyżki CIASTO: woda- 1/2 Litra mąka pszenną - 1 pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki kokosowe   CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek

przepisy- Milki
Pączki z nadzieniem wieloowocowym 122

innym przepisem na pączki. Tym czasem zapraszam Was na pyszne, puszyste pączki z nadzieniem wieloowocowym. Dla nas małe niebo na talerzu Takie pączki możecie oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem, a nawet czekoladą. To już kwestia gustu Polecam Wam ten prosty przepis na domowe pączki. Jest naprawdę prosty. Spróbujcie. P.s. Jeśli szukacie przepisu na ekspresowe mini pączki polecam Wam: Szybkie

Słodkie okruszki
Wieniec drożdżowy z dżemem 116

aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli duży słoik ulubionego dżemu – u mnie dżem brzoskwiniowy z wanilią lukier – przepis kokosowe płatki Jak zrobić wieniec drożdżowy z dżemem: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy

Dorota Smakuje
Gniazdka 89

wkładam je do rozgrzanego oleju papierem do góry. Po kilku sekundach papier odejdzie i można go usunąć. Smażę z obydwu stron, aż gniazdka się zarumienią. Jeszcze ciepłe gniazdka polewam lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru + 1 niepełna łyżka wody). Smacznego Artykuł Gniazdka pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 149

rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać. Posmarować rogaliki. Dzięki temu, nie trzeba już robić lukru, ani posypywać, cukrem pudrem, po upieczeniu. Rogaliki, piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 25 minut

Agusiowe smakołyki
Pierniczki nadziewane 150

polówce ciasta kładziemy nadzienie (około 1 łyżeczka), przykrywamy drugą połową ciasta, Wycinamy kształty pierników, Pierniki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut, Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem Artykuł Pierniczki nadziewane pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 141

tradycją i przesądami, jeśli nie zjemy tego dnia pączka, to kolejne dni w roku może nam się nie wieść. Sprawdź przepis na Serowe pączki Oprócz tradycyjnych pączków z lukrem i cukrem pudrem, tego dnia bardzo smażymy również faworki, popularnie zwane chrustem. Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020r? 20 lutego 2020 r Artykuł Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
oponki serowe z nutą cytryny 173

wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z nadzieniem jabłkowym 102

rodzaj ciasta niż na tradycyjne pączki jedzone zwłaszcza w tłusty czwartek. Najważniejsze jest jednak to, że są to odchudzone pączki , które nie mają aż tylu kalorii co tradycyjne, polane lukrem, czy posypane grubą warstwą cukru pudru.  Te pączki, mimo tego, że zawierają mało cukru i tłuszczu nie wymagają tego, aby je dosładzać. Uwierzcie - pączki, nawet te smażone, nie muszą

MamaOskarka
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej 75

tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą…. ma być słodko, tłusto i pysznie. Ten przepis to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej

Tajemnice Smaku
Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski 76

pieczenia. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170°C. Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, najlepiej w dekoracyjnej metalowej puszcze. Możemy je polukrować, oblać czekoladą, udekorować kolorowym lukrem i różnymi posypkami. Smacznego! * Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki

Tajemnice Smaku