lukier - 7892 przepisów (strona:265/527)

Babeczki kakaowe z kawą 50

szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej, 2 czubate łyżki kakao, 2 jajka, opcjonalnie łyżeczka cynamonu, opcjonalnie polewa  czekoladowa, lukier lub cukier puder (babeczki nie są bardzo słodkie) Babeczki kakaowe z kawą, przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek. W drugim naczyniu połączyć trzepaczką olej z cukrem, dodać jajka

Lekcje w kuchni
Błyskawiczne i niezwykle proste ciasto z owocami 56

wymiarach 20 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na górze rozłożyć dowolne owoce. Piec w nagrzanym piekarniku 35 minut. Ciasto ostudzić i następnie polać lukrem. Wykonanie ciasta w thermomix nałożyć motylek, wlać białka i ubijać, obroty 3,5 do momentu aż piana będzie sztywna dodać cukier i ubijać obroty 3, czas 20 sekund ubijać obroty

Kuchnia Pokoleń
Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej – recenzja 86

karmelową herbatę z lilaka pospolitego, syropu z głogu, powideł śliwkowych z tarniną, oranżady z igłami sosnowymi, czekoladowych ciastek z jałowcem pospolitym, buraczanego brownie z pędami świerka lub oponek z lukrem sosnowym? Brzmi ciekawie i pysznie, prawda? Warto dodać, że przepisy są nie tylko ciekawe, ale też stosunkowo proste w przygotowaniu. Znajdziemy ich w książce aż 60, więc każdy znajdzie coś

Słodkie okruszki
Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 54

strukturze owoce, nawet te ciężkie  nie zatapiają się spływając na sam dół.  Wierzch można oczywiście oprószyć cukrem pudrem.  Mnie osobiście bardziej przekonuje wersja z polewą z lukru z sokiem cytrynowym. Smacznego

Kronika Piekarnika
Norwegia - Rosinboller, czyli drożdżowe bułeczki kardamonowe z rodzynkami 59

Uwielbiamy wszystkie drożdżowe wypieki, ale te norweskie w szczególnosci. Dodawaliśmy już przepis na wegańskie  skoleboller , czyli norweskie szkolne bułeczki z kardamonem, budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Tym razem przepis inspirowany naszą marcową wizytą w Oslo (w piekarni Godt Brød ) na rosinboller, czyli kardamonowe bułeczki z rodzynkami. Oczywiście najlepsze są świeże z kubkiem czarnej filtrowanej kawy, jak w Norwegii

Roślinożerni urlopowicze
Najlepsza babka drożdżowa 64

zajmować maksymalnie 3/4 wysokości formy) i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. C i pieczemy ok 40 minut.  Upieczoną studzimy, polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Cynamonowe szczęście
Norwegia - Byggrynsgrøt, czyli "owsianka" z pęczaku 62

norweska może nie należy do tych najbardziej cieszących się popularnością. Szczególnie warto jednak zwrócić uwagę na przepyszne śniadaniowe drożdżowe wypieki, jak  skoleboller , czyli szkolne bułeczki drożdżowe z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Norweska słodka bułka i kubek kawy to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowych, ale tym razem postanowiliśmy spróbować innej norweskiej propozycji śniadaniowej - byggrynsgrøt, czyli "owsianki

Roślinożerni urlopowicze
Keks na białkach 76

piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 6.    Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i np. skórką pomarańczową. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Delikatne ciasteczka maślane-piaskowe z powidłami( przepyszne) +FILM 73

godziny by się dobrze skleiły i wchłonęły wilgoć z powideł. Na koniec mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i polewamy ciasteczka  (ja daję lukier do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki) I nasze pyszne ciasteczka gotowe-polecam są rewelacyjne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kokosowiec 78

kroimy na pół. Na jednej części układamy masę kokosową i przykrywamy drugą. Na wierzch ciasta polewamy polewę czekoladową. Ciasto z wierzchu można przyozdobić na przykład wiórkami kokosowymi, albo kolorowym lukrem. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka cytrynowa 57

składników. Skórkę z cytryny   i sok z cytryny. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temp 180 st, sprawdzamy patyczkiem Babkę po wystudzeniu polewamy lukrem  i dekorujemy

Gotowanie jest łatwe
Łaciata babka z makiem – babka makowa 78

proszku do pieczenia 2 łyżki skórki cytrynowej Helio 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio 1 szklanka cukru 250 g miękkiego masła lub margaryny 1/3 szklanki mleka aromat migdałowy Do dekoracji: lukier, skórki cytrynowe i pomarańczowe *szklanka ma poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno

Słodkie okruszki