Babka tulipan na białkach 158wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 40 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto polewamy przygotowaną z mlekiem czekoladą i posypujemy cukrowymi ozdobami. Możemy także użyć lukru
Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 144Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia w temperaturze pokojowej (najlepiej na całą noc). Nagrzać piekarnik na 160 C i piec gwiazdki ok 6-8 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Rogaliki Weroniki 105godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier. Piec: 180°/20 minut. Autor przepisu: Weronika Krywult Artykuł Rogaliki Weroniki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 162ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto.Posypujemy kruszonką.Pieczemy ok.35-40 minut w 170°C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego
Przepisy mojej mamy
Babka wielkanocna z olejem i octem 150Ekspresowa babka ze składników które zazwyczaj mamy w domu. Można polać ją lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Składniki: 1 margaryna 6 jajek 1,5 szklanki cukru 5 łyżek oleju 1 łyzka octu 2,5 szklanki mąki 5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem,następnie cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku.Dodajemy olej i ocet
Przepisy mojej mamy
Kruche ciasteczka 145ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy.Zagniatamy tylko wszystkie składniki na ciasto,wałkujemy i pieczemy! Przed upieczeniem można posypać ciasteczka cukrem.Ja swoje udekorowałam polewą czekoladową. Świetnie sprawdzi się też lukier. Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto.Schładzamy ok.30
Przepisy mojej mamy
Chatka z piernika 190jest trudna do zrobienia.Na kartkach papieru narysowałam sobie szablon chatki w częściach.Gdy ciasto piernikowe mam już gotowe i rozwałkowane ,wycinam szablony i piekę je.Gdy są zimne dekoruję lukrem i posypkami a całość sklejam karmelem z cukru. Super ozdoba na Świąteczny stół
Przepisy mojej mamy
Wielkanocne pisanki 162roku upiekłam kruche ciasteczka z lukrem na Niedzielę Palmową. Mój synek co chwilę po nie sięga :-)) Przepis poniżej; https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/03/wielkanocne-kruche-pisanki.html
Przepisy mojej mamy
Katarzynki 104ciasteczkami, w marketach większych i mniejszych. Nawet opakowanie nie ulegało przez lata tendencjom upiększania i doskonalenia form, o ile dobrze pamiętam. Są w wersjach - utopione w czekoladzie, utopione w lukrze i w wersji delikatnej, bez żadnych udoskonaleń. Przepis w zasadzie w internecie krąży jeden, modyfikowany przez twórców. Przetestowałam i uwierzyłam, że możliwym jest odtworzenie wzorca. W dodatku jakież to mało
Kronika Piekarnika
Biszkopt z jabłkami 115kawę i lody. I nielegalne skubanie tejże szarlotki, spod stolika. Wstyd. Szarlotka jest bardzo lekka, delikatna, waniliowa, jabłuszka nadają jej wilgotności. Najlepsza świeża, w dniu pieczenia. Nie wymaga ani lukru, ani posypywania pudrem. Pyszna w takiej najprostszej, nieudoskonalanej formie. W oryginalnym przepisie w roli głównej występują nie jabłka lecz śliwki. Składniki: 160 gram mąki pszennej 40 gram mąki ziemniaczanej
Kronika Piekarnika
Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym 109papierem blaszce, jeden przy drugim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż zarumieni się z góry i wyrośnie popisowo. Po wystudzeniu koniecznie polewamy lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Świeża jest obłędna, jak każda drożdżówka, ale gdy wystygnie, mus zastyga, ciasto pozostaje puchate przez trzy kolejne dni. Polecam, szczególnie tym, którzy mają serce
Kronika Piekarnika
Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą rabarbarową 124kolejnego na kształt spiralki, aż do wyczerpania wszystkich rulonów. Gotowego ślimaczka wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do 180 stopni, pieczemy na rumiano. Po wystudzeniu proponuję wykończyć wierzch lukrem cytrynowym. Myślę, że przepis ten sprawdzi się również z użyciem wyłącznie ulubionej konfitury, powidła, bez owoców. Póki mamy szansę wykorzystać najlepszy okres w roku, na przebieranie w wielu odmianach jabłek
Kronika Piekarnika
Szarlotka z migdałową kruszonką 111kruchego ciasta podpiekam przez około 15 minut, przed wyłożeniem na nie owoców sezonowych, w tym przepisie nie jest to konieczne ). Po upieczeniu studzimy i polewamy słuszną ilością lukru cytrynowego. Świeżość zachowuje jeszcze przez dwa dni - został mi jeden, zapomniany kawałek, więc to fakt potwierdzony :) Wstrzymuję swe zapędy do odniesienia się do kontekstu powstawania tego ciasta i jego przeznaczenia. Powód
Kronika Piekarnika
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 119mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Po wystudzeniu - posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem z dodatkiem soku cytrynowego. I kroimy - nawet spory trójkąt wydaje się bardzo leciutki, puchaty i zupełnie nieszkodliwy dla naszego komfortu noszenia obcisłych spodni. ( oszustwo to straszne - bakalie maja moc, wiecie jaką
Kronika Piekarnika
Herbatniki owsiano - orzechowe 105wykrawaniu dowolnych kształtów. Doskonale smakują moczone w słodkiej kawie z mlekiem. Upiekłam je jakiś czas temu, dziś ich miejsce zastąpiły makowe kruche serca. Z dziurkami, z dżemem malinowym i lukrem cytrynowym. Dziś zaliczam maraton spotkań z tymi, którym warto powiedzieć, że to cenne, że są obok. Nie tylko dlatego, że jutro walentynkowy pretekst do składania takowych, mniej lub bardziej szczerych
Kronika Piekarnika