Dzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Spróbujcie! Składniki: 3 jabłka 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej białej morwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Do miseczki wsypać morwę i cynamon. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku i dojrzałości jabłek. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Oryginalny smakDwukolorowe lody o smaku śmietankowym i czekoladowym. Nakładane naprzemiennie tworzą paseczki jak u zebry. Smaczna i ciekawa propozycja na desery lodowe dla dzieci :) 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki kremówki 30 % Czekoladę gorzką i mleczną posiekać nożem. Pół szklanki mleka zagęszczonego zagotować i zalać czekolady. Odstawić na parę(...)sztywno. Dwie kopiaste łyżki bitej śmietany wmieszać w masę czekoladową. Do pozostałej kremówki wlać pół szklanki mleka zagęszczonego i zmiksować. Otrzymane kremy wlewać łyżką naprzemiennie do foremek na lody, starając się aby nie pobrudzić ścianek. Wstawić do zamrażarki na parę godzin. Przed wyjęciem lodów z foremek dobrze jest opłukać je ciepłą wodą. Wtedy łatwiej wyjdą. Smacznego
https:KKuchniaMniamPrzepyszne lody o ulubionym smaku śmietankowym z dodatkiem znanych nam ciasteczek oreo. Mój ulubiony przepis na lody. Moje wnuczki je uwielbiają, dlatego moment i znikają. Zaletą jest to ,że robi się szybko i wystarczą tylko 4 składniki i są zdrowsze niż te ze sklepu. Serdecznie zapraszam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); lody oreo
Olcia gotuje!upalne dni. Obok panny cotty zajmuje szczególne miejsce w moim letnim, sezonowym menu. Do kruszonki możecie dodać trochę wiórków kokosowych lub cukier z wanilią. Crumble podaję z lodami waniliowymi lub śmietankowym, spróbujcie – będzie pysznie! Ten deser smakuje o każdej porze dnia i roku Crumble ze śliwkami i morelami SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 250 g mąki pszennej(...)nią wysypuje równomiernie kruszonkę. Na środkową półkę z wyposażenia piekarnika wkładam crumble z owocami i piekę 35-40 minut do zezłocenia kruszonki. Podaję ciepłe lub chłodniejsze z gałką lodów waniliowych. Szybkie i proste crumble gotowe. Smacznego
Zasmakuj Kuchniłyżki cukru 75 g mąki 75 g zmielonych na mąkę migdałów 30 g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 75 g cukru 75 g zimnego masła lody waniliowe bądź śmietankowe Jabłuszka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić je w plasterki i wrzucić do garnka razem z łyżką wody i dwiema łyżkami cukru (bardzo dobrze sprawdza się brązowy). Gotować(...)posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkonawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić wszystko jak należy i proszę mi wierzyć nie tylko wam wyjdzie, to jeszcze będziecie(...)dość spore więc dałam na 11 minut. Wyciągamy kokilki i odwracamy je na talerzach zostawiając jeszcze na minutę w miseczkach. Zdejmujemy naczynia. Posypujemy cukrem pudrem, dodajemy owocowy akcent, gałkę lodu i gotowe! Należy pamiętać ,że deser podajemy na gorąco!! Można przed pieczeniem przechowywać deser w lodowce do 24 godzin zakryte szczelnie folią aluminiową. *** Postanowiłam nieco pisać więcej o sobie
W Moim Magicznym Domuwyjęciu z piekarnika tej tarty najpierw jedliśmy ja oczami, a gdy nieco przestygła, ukroiliśmy po kawałku... a za chwilę drugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia i przeuroczą kratkę z migdałami(...)białkiem, posypać płatkami migdałowymi. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC (20 minut dolna grzałka, 10 minut termoobieg). Można podawać na ciepło np. z gałka lodów, ale dobrze smakuje również na zimno. Smacznego
Obiad gotowyJabłka zapiekane pod owsiano- kokosową kruszonką to pyszny i szybki deser na ciepło . Doskonale smakuje podany z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych, ale i bez tego jest równie smacznie. Dla mnie idealny, jesienny deser . Mnóstwo jabłek i gruba warstwa owsiano- kokosowej kruszonki. Tak naprawdę do tego typu deserów można użyć wszystkich owoców, jednak jabłka kojarzą
Zrób to smaczniemnie na pieczenie ciasta, a w szafce zalegały jabłka w słoiku to od razu postanowiłam upiec szarlotkę . Doskonała do podania na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. A Wy jak radzicie sobie w te upały? Macie ochotę na pieczenie ciast w upalne dni? Składniki na szarlotkę na krupczatce (blacha 25 x 30 cm): Kruche
Zrób to smacznieDeser stracciatella z truskawkami, jogurtowa stracciatella z truskawkami. Stracciatella to inaczej lody waniliowe lub śmietankowe z kawałeczkami czekolady, popularne we Włoszech , których nazwa pochodzi od włoskiego słowa stracciato , stracciare – rozrywać, drzeć na kawałki Ja natomiast często przygotowuję deser stracciatella z mascarpone, bitej śmietany i czekolady. Ale dzisiaj mam dla Was propozycję szybszą i zdrowszą: stracciatella z jogurtu, gorzkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWystarczy woda,cukier i składnik nadający smak. U mnie dzisiaj będzie to kawa. Gęsty syrop kawowy będzie fantastycznym dodatkiem do słodkich deserów np. bezy z waniliowym kremem czy śmietankowego sernika albo lodów czy innych słodkich deserów na zimno. SYROP KAWOWY Składniki: 250g mielonej kawy 250 g cukru 250 ml wody Przygotowanie: W rondlu gotujemy wodę z cukrem, dodajemy
Bon appetit mon amiestopni piekarnika, grzanie góra–dół. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia. STUDZIMY! Jemy samo lub z jogurtem, albo śmietaną kwaśną. Bardzo dobrze smakuje lekko ciepły z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Do owoców możecie dodać cynamon i szczyptę pieprzu. Skórkę z cytryny można zastąpić sokiem z pomarańczy i skórką z pomarańczy. Możecie dodać kawałki czekolady, a powidła śliwkowe zastąpić
ladykitchenkrówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie z nutą cynamonu. Tarta wyśmienicie smakuje podana z lodami cynamonowymi lub śmietankowymi. Ciasto można przygotować na dzień lub nawet tydzień wcześniej. Należy je zamrozić lub przechować w lodówce, jeśli miałoby czekać dobę na upieczenie. Pamiętajcie, że podana ilość ciasta wystarcza
SprawdzonaKuchnia.plpucharków i podajemy z porcją bitej śmietany. Koktajl kawowy najlepiej smakuje pity przez rurkę Rada: Latem taki kawowy koktajl możecie go schłodzić kostkami lodu lub dodać 1-2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Smacznego
Słodkie okruszkipokusić się o coś więcej niż tabliczka czekolady. Zdecydowanie poprawia nastrój, osładza każdą chwilę i sprawia, że trudno oprzeć się kolejnej jego porcji. Czekoladowe brownie wyśmienicie smakuje podane z lodami waniliowymi i odrobiną mięty, polane sosem toffi lub otulone bitą śmietaną. Składniki na brownie 120 g mąki pszennej 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao(...)termoobiegiem ), włożyć ciasto i piec je 30 – 35 minut . Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto czekoladowe brownie doskonale smakuje podawane z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Brownie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyudekorować go bitą śmietaną, tartą czekoladą lub dorzucić na wierzch dodatkową gałkę lodów. Będzie pysznie! Koktajl bananowy na mleku z lodami będzie także świetnie smakował z dodatkiem kakao lub cynamonu. SKŁADNIKI: 3 banany 6 łyżek płatków owsianych górskich 5 łyżek lodów waniliowych lub śmietankowych 1 szklanka mleka 1 czubata łyżeczka inki lub kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE: Banany
Zasmakuj Kuchniwersję w domu. Czy da się zrobić prawdziwe lody w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu? Zapraszam do przeczytania wpisu o moich eksperymentach w tym temacie. Zasubskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić domowe lody: Jak zrobić domowe lody bez maszynki Lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego Składniki: 200g(...)zgęstnieje. Przelej do pojemnika, posyp ciasteczkami i zamrażaj przez 3 godziny (nie dłużej! po tym czasie lody robią się bardzo twarde). Moje uwagi i wskazówki: Do miksowania użyj naprawdę wysokiego naczynia, masa okropnie chlapie Smak lodów jest naprawdę wspaniały, śmietankowy z lekką nutą wanilii W tej masie niestety utworzyły się kryształki lodu, jeśli tego nie chcesz podczas
Słodki Blogjabłek około 15 do 20 minut. Grillowane jabłka z nadzieniem bakaliowym możemy polać odrobiną miodu, rumu, lub syropu klonowego. Deser z grillowanych jabłek świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. 7 ciekawostek o Jabłkach Grójeckich A skoro jesteśmy przy temacie jabłek, to mam dla Was kilka ciekawostek o najsmaczniejszych polskich jabłkach, których historia liczy sobie ponad
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCrumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką to deser, który sprawdzi się zarówno zimą - polany sosem waniliowym bądź jogurtem jak i latem z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych. Rozpływające się w ustach śliwki z pyszną chrupiącą kruszonką i nic więcej nie jest nam potrzebne do szczęścia ;) Składniki: 10-12 śliwek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałowych
Moja kraina smakówkruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej. Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować bardziej okazale. Przepis został przygotowany także dla użytkowników
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajagody wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny ( koktajl będzie gęstszy) i listki mięty. Blender ujemy. Gdy nie mamy malin mrożonych do gotowego koktajlu można dodać gałkę lodów malinowych lub śmietankowych.Aby koktajl dłużej zachował zimna temperaturę należy go podawać w schłodzonych szklankach
Różowa kuchniaróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, pistacjowym, kokosowym, na bazie innych owoców, np. w sezonie truskawek, jagód, malin. Wspaniały! Składniki: 2 banany szklanka mleka 2 czubate łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych Przygotowanie: Banany kroimy w plastry. W misie blendera umieszczamy wszystkie składniki, miksujemy na gładko. Podajemy schłodzony
Zasmakuj Kuchnicałe lato, uwielbiam go, no może jednak lody lubię bardziej. Ale dzisiaj zrobiłam milkshake, który jest idealny na upały, polecam! Składniki 2 banany 150 g lodów waniliowych lub śmietankowych 2 łyżki niesłodzonego kakao 250 ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jednego banana kroimy w plastry i zamrażamy na minimum 3 godziny przed przygotowaniem milkshake'a, najlepiej zrobić
Delusional Trine, mleko, śmietanka i jagody - ta kawa z powodzeniem zastąpi deser w upalną pogodę. Pycha! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 4 gałki lodów (najlepiej waniliowych lub śmietankowych) 300ml mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100ml śmietanki 30% opcjonalnie: kostki lodu Jagody umyć, 2 łyżki odłożyć do dekoracji, a resztę rozgnieść z cukrem i wymieszać, zagotować(...)Dwie łyżki jagodowego pure odłożyć. Kawę rozpuścić w mleku. Śmietankę ubić na miękką pianę, wymieszać z odłożonym wcześniej pure. Na dno wysokich szklanek wyłożyć jagodowe pure, po 2 gałki lodów, wlać kawę, wrzucić lód (opcjonalnie), na wierzch wyłożyć bitą śmietankę i udekorować całymi jagodami, listkami mięty. Podawać od razu. Pozytywnego dnia
Obiad gotowypolewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki melasy 1 jajko 3 żółtka
Codzienna kuchnia niecodzienna